1. Home
  2. Vesti
  3. Električni automobili su iznenađujuće bučni
Električni automobili su iznenađujuće bučni
2

Električni automobili su iznenađujuće bučni

562
2
Podelite sa prijateljima:

Automobili u Evropi su sve tiši, a ovde imamo primer s najrazvijenijeg tržišta na Starom kontinentu. Ako uporedite modele iz 2018. i 2022. godine, prosečna jačina zvuka je pala sa 70 na 67,7 decibela, prema statistici nemačke Federalne uprave za automobilski saobraćaj (KBA). To zvuči kao mali pad, ali većina stručnjaka procenjuje da smanjenje od 5 decibela znači da se zvuk percipira upola glasniji. Za subjektivnu percepciju, 2,3 decibela manje je definitivno velika razlika.

Za razliku od prosečnih emisija CO2, na primer, rastući udeo električnih automobila među novoregistrovanim automobilima ne igra posebno važnu ulogu u pogledu zapremine. Zato što strujaći nisu tako tihi u zvaničnim merenjima kao što bi se verovatno očekivalo: Tesla, na primer, jedan je od glasnijih u statistici KBA i znatno je iznad proseka.

Ali zašto je to tako? S jedne strane, u električnim automobilima ne postoji menjanje stepena prenosa, a samim tim ni mogućnost da se to iskoristi, kaže Mihael Ebert iz TÜV Süd. „A onda ubrzavaju izuzetno snažno – a to dovodi do mnogo glasnijeg zvuka kotrljanja guma, čak i ako sam motor nije tako glasan.“

Postoje i posebne karakteristike metode merenja. Električni automobili su znatno teži od uporedivih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Što je automobil jači u odnosu na njegovu težinu, veća je verovatnoća da će tokom testa biti uključena visoka brzina – a ubrzanje u petoj brzini je mnogo tiše od motora koji buči u drugoj brzini.

Čisto električni automobili postaju sve popularniji u Nemačkoj, ali vozila na benzin brane svoj udeo u ukupnoj prodaji automobila u ovoj zemlji. U prvoj polovini godine novoregistrovano je nešto više od 220.000 čisto električnih automobila – i time 31,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kako je prošle nedelje saopštila KBA. Njihov udeo u svim registracijama novih automobila je oko 16 odsto – posle 13,5 odsto u istom periodu prošle godine.

Prema podacima KBA, od početka januara do kraja juna u Nemačkoj je novoregistrovano dobrih 1,4 miliona automobila. To je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2022. godine.

AutoRepublika

(562)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elektro-auto ima dva jaka izvora buke: – Menjac, koji ima konstatno veliku redukciju tako da zupcanici generisu zvuk. Kod gorivnih automobila primetna je razlika zvuka menjaca u prvom stepenu ili rikvercu od zvuka u visim stepenima. – Gume: e-automobili su teski pa je kontakt guma-asfalt mnogo intenzivniji. Zbog efekta lepljenja gume za asfalt, njeno odvajanje od asfalta proizvodi praskav zvuk – kao da skidate lepljivu traku sa nekog predmeta. Naravno, amateri nemaju pojma o tome pa traze da e-automobili emituju dodatni zvuk kako bi bili primetni za pesake. Zasto auto mora zvukom da signalizira svoje prisustvo kada moze lepo da… Pročitaj više »

MRN

Zašto stepen redukcije „menjača“ kod EV-a pravi veću buku nego kod SUS-a ?