1. Home
  2. Prezentacije
  3. Citroen C4 Cactus je ne samo živ, već je i podmlađen
Citroen C4 Cactus je ne samo živ, već je i podmlađen
1

Citroen C4 Cactus je ne samo živ, već je i podmlađen

1.04K
1
Podelite sa prijateljima:

Pričamo o istom onom kompaktnom SUV-u koji je i nama poznat, a koji i dalje živi na povelikom brazilskom tržištu. Sada je Citroen C4 Cactus restilizova i kao posledica tog zahvata, kupci će između ostalog uživati u novom multimedijalnom sistemu s velikim ekranom. U novim mehaničkim rešenjima, pak neće moći, paleta pogonskih sklopva ostaje netaknuta tokom procesa zatezanja bora.

Evropska verzija iz 2017. godine. Test možete pročitati pod naslovom „Ubod za dobro raspoloženje“

Prvi serijski sklopljen Citroen C4 Cactus je debitovao još 2014. godine. Nasutpio je smelo u C segmentu krosovera i kao takav je trebalo da se najpre dopadne Evropljanima. Verzija namenjena našem kontinentu je tri godine kasnije restilizovana i tada je konvertovana iz krosovera u hečbek, na koji način je ševron raščistio teren za premijeru modela C3 Aircross.

Francuska kompanija je iste godine predstavila drugi C4 Cactus i on je već bio osmišljen da očara Južnoamerikance, a to je trebalo da postigne promocijom fazona terenskog vozila. Evropski Cactus je potonuo u zaborav, otvarajući prostor novoj porodici modela s oznakom C4, ali je prekookeanska verzija i dalje itekako živa, a evo sada vidimo i kako će izgledati u modelnoj 2024. godini. Potsetićemo vas da je C4 Cactus sklapan u Brazilu i da je stizao u obliku SUV-a. Odatle je transportovan ka argentinskim kupcima, kao i još nekima iz iste regije.

Galski SUV dužine 4.170 milimetara je dobio naplatke novorazvijenog stila, prečnika od 16 do 17 cola, dok su kućišta farova za maglu dobila novi narandžasti šmek, a dekorativni detalji u istoj nijansi, našli su svoje mesto i na čuvenim bočnim oplatama koje je francuski brend nazvao Airbump. „Bodljikave“ natpise možemo da vidimo i u zadnjem delu krovnih nosača.

Već u uvodu smo pomenuli kako je svoje mesto u enterijeru našao i novi informativno-zabavni sistem s ekranom dijagonale deset inča, baš kakav se nalazi i u lokalnom proterenskom hečbeku po imenu Citroen C3, iako je tablet i dalje ugrađen u frontalni panel, to jest ne izvire iz njega.

Brazilski Cactus poseduje veliki monitor osetljiv na dodir i tako je već od bazične varijante, dok se u verziji namenjenoj Argentincima pojavljuje tek od druge po redu konfiguracije. Ovo stoga što osnovna modifikacija nudi stari sedmoinčni displej.

Pored toga, priključci za USB su unutra izmenjeni pa imamo dva napred i jedan za putnike sa zadnje klupe, gde je takođe instalirana i žičana veza. Prostor među prednjim sedištima je sada izdašniji, dok je centralni tunel na skupljim verzijama dobio prostor za bežičnu dopunu pametnih telefona.

Najprestižnija izdanja, uostalom kao što je to bio slučaj i pre restilizacije, nude kameru kao pomoć pri vožnji unazad, prednje i bočne vazduđne jastuke, kao i ostale raspoređene na odgovarajućim mestima, sistem za autonomno kočenje kad situacija poprimi oblik drame, a tu su i upozorenja za napuštanje saobraćajne trake.

Kako rekosmo, motori ostadoše isti. Tako je Citroen C4 Cactus opremljen atmosferskim 1,6-litarskim benzincem, kao i četvorocilindarskim izdanjem istog agregata, ali s turbo asistencijom. Oba motora u Brazilu, već po tradiciji, „gutaju“ etanol i benzin. U Prvom slučaju se razvija 120 konjskih snaga, u drugom za sedam manje. Kod turbaća je druga situacija, pa imamo 173, odnosno 166 konjskih snaga, redom.

S druge strane, u Argentini se prodaje čisto benzinska verzija (atmo i turbo) sa 115 ili 165 konjskih snaga. Brazilksi krosover pruža šestostepenu automatsku transmisiju, dok je u Argentini u bazičnim verzijama i dalje moguće dobiti petostepenu mehaničku menjačku kutiju. Svuda i uvek, pogon je na prednjoj osovini (samo).

Brazilci će osveženi Citroen C4 Cactus plaćati od 22 do 26,7 hiljada američkih dolara, a za divno čudo, ta cena je skromnija od one pre zatezanja bora. Nažalost, ovaj C4 Cactus bi mogao biti poslednji, pošto će uskoro na brazilskom i indijskom tržištu, početi da se nudi Citroen C3 Aircross. Imamo urađenu prezentaciju tog vozila i njega ne treba nikako poistoveti s verzijom namenjenom Evropljanima.

AutoRepublika

(1041)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Vidjam ih cesto kod nas. Onako…funky..blesavi.