1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Velikan Art Deco stila – Checker Model A
Zanimljivost dana: Velikan Art Deco stila – Checker Model A

Zanimljivost dana: Velikan Art Deco stila – Checker Model A

281
1
Podelite sa prijateljima:

Taksi industrija u Sjedinjenim Američkim Državama je imala samo jedno ime sve do početka 21. veka. Njegovo ime je Checker i dok ga verovatno nikada niste videli uživo, ne sumnjamo da ste imali prilike da ga vidite na malim ekranima na ulicama Njujorka, Los Anđelesa, Čikaga i ostalih velikih gradova „preko bare“. Poslednji model firme iz grada Kalamazu u američkoj saveznoj državi Mičigen je napravljen početkom godina, ali su masovno korišćeni sve do kraja dvadesetog veka.

Poslednji je povučen sa ulica Njujorka 1999. godine, a o njemu možete više da pročitate ovde.

Većina modela Checkera kroz istoriju su bila proizvedena baš za potrebe taksista. To znači da su imali neke karakteristike potpuno neinteresantne svima onima kojima „benzin teče kroz vene“. Prostor na zadnjim sedištima i prtljažniku je bilo nužno da bude pozavidan, zatim je bio imperativ da ima jednostavnu konstrukciju po kojoj bi ga svaki lokalni majstor mogao popraviti preko noći, a naravno da je bilo važno da ima dobru pouzdanost kako bi dugi niz godina mogao traje bez ikakvih većih ulaganja.

Ali barem tokom jednog kratkog perioda Checker je imao zaista poseban automobil. Zvao se Model A i krajem tridesetih godina prošlog veka je bio veoma upečetljiv na američkim ulicama.

Checker je osnovan 1921. godine spajanjem dve firme originalno stvorene od strane ruskog imigranta za prevoz putnika. To su Commonwealth Motors i Markin Automobile Body, a ime je ranije koristila jedna privatna firma iz Čikaga u taksi industriji.

Narudžbe su prštale na sve strane, posebno nakon što je kompanija pokazala da ume da napravi jeftini i jednostavni četvorotočkaš. Vremenom su čelnici Checkera počeli i da se sastaju sa taksi organizacijama i da od njih saznaju koji detalji su im bitni.

Primera radi, jedna od velikih „glavobolja“ je bila na račun prednjih krila koja bi često bila oštećena u gradskom saobraćaju. Checker je rešio problem tako što prednji deo uopšte nije bio pokriven blatobranima, a sa bočne strane su bili relativno visoki. Na taj način bi u direktnom sudaru najgore prošli pneumatici, ali bi vozač/vlasnik uštedeo na skupocenim troškovima limarije.

Ipak, do kasnih tridesetih godina Checker je želeo model sa stilom, bez da se naruše navedene karakteristike praktičnosti. Čak je zaposlen veliki Rejmond Ditrič, osnivač samostalne dizajnerske kuče LeBaron koja je proizvodila luksuzne školjke za sve velike brendove, i od njega zatraženo da napravi taksi sa stilom.

Ovaj je doneo neka nezamisliva rešenja, kao recimo poveći otvor za putnike na kraju zadnjeg dela krova. Na prvi pogled je delovao veoma inovatovno, mada će se mušterije kasnije jako žaliti u kišnim gradovima poput Čikaga. Model A je doneo i vozačevo sedište koje se moglo pomerati na petnaest različitih načina, standardan grejač, poveći prtljažnik i još mnogo toga.

Ono što je najviše oduševilo javnost je stil prednjeg dela, s dosta hroma i s dve boje. Kada bi prošao ulicama, svako bi primetio Model A. Spomenućemo da Checker nije imao svoje motore, već ih je kupovao od samostalnih firmi. U ovom slučaju, izbor je pao na onaj od kompanije Continental sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Razvijao je 80 konjskih snaga iz radne zapremine 262 kubnih inča (4,3 litre).

Proizvodnja je trajala od 1939. do 1941. godine i onda je naglo stopirana nakon početka Drugog svetskog rata. Proizvodnu traku je napustilo samo 1.250 jedinica i ti automobili su bili veoma česti na ulicama Njujorka i Čikaga. Međutim, desetak godina kasnije, većina je bila u veoma lošem stanju i ako pogledate fotografije na internetu, videćete da su bili zreli za otpad.

Razloga za tako nešto ima nekoliko, a tokom ratnih godina sva pažnja je bila orijentisana na vojnu proizvodnju i nije bilo rezervnih delova. To znači da su uglavnom slabije održavani, a masovna proizvodnja početkom pedesetih godina je označila visoke cene recikliranih delova.

Svi Modeli A su završili baš na otpadima, ali je samo jedan uspeo da preživi. Takođe je originalno poslat pod presu, ali je nekako preživeo na otpadu u Nju Džerziju i tamo ga je kupio jedan kolekcionar tokom šezdesetih godina. Od tada je prošao kroz proces restauracije i danas je čest gost na skupovima klasike.

Iako Model A svakako nema onaj kultni status kao budući modeli Checkera, njegov unikatni dizajn ga svakako čini zanimljivim predstavnikom čuvenog stila Art Deco. Pogledajte ga samo – da li biste mogli proći pored njega na nekom skupu bez da ga ne primetite?

Zoran Tomasović

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači opet ruski maligni uticaj 😜