1. Home
  2. Istorija
  3. Legendarni Barris Kustom zatvara vrata
Legendarni Barris Kustom zatvara vrata
0

Legendarni Barris Kustom zatvara vrata

388
0
Podelite sa prijateljima:

Nekada davno, ako ste živeli u Americi i ako biste poželeli da vam neko modifikuje vaš automobil u stilu hot roda, teško da je postojao bolji izbor od kalifornijske firme Barris Kustom. Osnivač i glavni dizajner Džordž Baris je stekao ime i reputaciju tokom pedesetih i šedesetih godina prošlog veka sa nekim od najpoznatijih četvorotočkaša koje smo videli na malim ekranima, a to je naravno privuklo pažnju i privatnih kupaca do te mere da je do kraja karijere nosio nadimak „kralj modifikacija“.

Naravno, danas su neka druga vremena u kojima čak ni mnogo poznatije samostalne stilske kuće nisu mogle da prežive (prvi koji nam pada na pamet je Bertone), a kako se čini i Barris Kustom će uskoro da zatvori vrata.


Za sve one kojima je ime ove legende nepoznato, sigurni smo da ste videli njegova mnogobrojna dela na televizorima. Ali pre nego što je Baris postao legenda, početkom pedesetih godina je bio samo jedan i nizu samostalnih dizajnera u Kaliforniji koji je pokušao da preživi.

Zajedno sa bratom Semom je osnovao spomenutu firmu, a slavu je stekao kada je preradio Mercury Club Coupe iz 1951. godine za privatnu mušteriju. Njegovo završeno delo će jako inspirisati kulturu hot roda iz navedenog perioda do te mere da se generalna ideja koristi do današnjeg dana.

Usledio je Ala Kart na bazi Forda Modela A iz 1929. godine, a pažnja na ulicama nije mogla da izostane. Uskoro je i čuveni Universal Studio kontaktirao Barisa da mu proizvede poseban automobil za seriju „The Munsters“, a Barris Kustom će provesti preko 500 sati da završi projekat tako što je spojio tri Forda Modela T.

Ipak, automobil po kom će ova legenda sigurno ostati najpoznatija je originalni Batmobile iz serije Batman.

Početkom šezdesetih godina. Baris je kupio veoma futuristički koncept automobil Lincoln Futura iz 1954. godine, a zatim krenuo detaljno da ga modifikuje. Naravno, slava nije mogla da izostane i do kraja svoje karijere će uglavnom modifikovati one automobile proizvedene pre šezdesetih godina za velike zvezde.

Ovih dana Baris je ponovo predmet pomne pažnje medija iako je preminuo još pre 2015. godine. Razlog za tako nešto leži u zgradi gde je Barris Kustom proizvodio sva spomenuta remek dela. Nakon njegovi smrti, kćerka Džodži je na istom mesto osnovala muzej koji poseduje neka od njegovih najvećih dela.

Ova vrsta poslovanja očigledno nije donela rezultate, pošto je zgrada trenutno na prodaji za 3,9 miliona dolara. Za navedenu sumu, Džodži kaže da će kupac dobija samo zgradu, ali ne i one automobile i fotografije koji su vidljivi u muzeju uz veliku arhivu dokumentacije koja se nalazi u hangaru i nikada ranije nije bila dostupna javnosti.

Među njima su razne fotografije u razvoju svakog četvorotočkaša, ali i poslovne informacije koje će biti odvojeno prodate. Razlog za tako nešto leži u podatku da je lokacija u Holivudu izuzetno poželjna i mnoge firme za nekretnine su pokazale interesovanje sa ciljem da sruše originalnu zgradu i na istom mestu izgrade luksuzne apartmane. Džodži želi da arhiva informacija i fotografija ipak pripadne nekom privatnom kolekcionaru koji će ih ceniti.

I tako još jedna legenda zlatnog perioda automobilske industrije odlazi u zaborav. Voleli bismo da možemo reći da ih neće biti više, ali su šanse velike da će trend biti nastavljen.

AutoRepublika

(388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments