1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Šta je Dacia Logan Steppe?
Zanimljivost dana: Šta je Dacia Logan Steppe?

Zanimljivost dana: Šta je Dacia Logan Steppe?

4.91K
5
Podelite sa prijateljima:

Sećamo se veoma interesantnog, ali zaboravljenog koncepta rumunske marke.

Pre nešto više od četrnaest godina, Dacia je na Salonu automobila u Ženevi predstavila konceptualni Logan Steppe. U pitanju je bio model koji je u potpunosti razvio Renault, naravno za potrebe brenda iz Rumunije.

Francuzi su već tada shvatili da će Dacia biti hit na evropskom tržištu, te su rešili da daju nešto više od pukih niskobudžetnih vozila. Želeli su da vide reakciju publike na jedan novi, nešto drugačiji koncept.

Logan Steppe u suštini je bio karavan sa povećanim odstojanjem od tla, odnosno klirensom. Uz estetske momente poput plastičnih obloga na lukovima iznad točkova i sličnim oplatama na bokovima, koketirao je sa SUV segmentom, čija se navala već slutila u tom periodu.

Na krovu rumunski koncept imao je prostor za odlaganje, namenjen pre svega onima koji uživaju u zimskim sportovima.

U kabini bila je prava revolucija, pogotovo ako se uzme u obzir da govorimo o jednoj Daciji. Jedan pogled na radno mesto vozača ukazuje na to da su Francuzi prilikom dizajna bili okrenuti ka futurističkom stilu, jer ovako nešto i dalje nismo videli ni na jednom modelu rumunske marke.

Volan sa četiri kraka kroz koji pogled pada na instrumentalnu tablu očito inspirisanu space age dizajnom. Vidimo i aluminijumske papučice i brojne druge detalje koji se definitivno ne mogu povezati sa niskobudžetnim automobilom.

Putnici u drugom redu mogu uživati u LCD displejima koji su ugrađeni u naslone na glavu prednjih sedišta. Preklapanjem zadnjih sedišta nastajala je površina koja se mogla iskoristiti za odmor, a s unutrašnje strane petih vrata nalazio se još jedan LCD ekran, koji je mogao da se posmatra dok se leškari u ogromnom dobijenom prostoru.

Zašto nije bilo serijskog modela?

Za početak Renault nikada nije imao nameru da Logan Steppe uđe u serijsku proizvodnju. Ovaj model bio je zamišljen kao dizajnerska studija, prva za rumunsku marku.

Osim toga, želja je bila da se privuče još pažnje za Rumune, te da se ukaže da bi uz pomoć Renaulta bili itekako u stanju da proizvedu nešto više od niskobudžetnih modela.

Umesto Logana Steppe, u jesen 2006. godine stigao je Logan MCV koji je ostao u duhu Dacijine filozofije.

 

AutoRepublika 

(4907)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dačia Logan Stepa nije sve ono što jeste Daster. Nije terenac 4×4.Radi se o našminkanom Logan karavanu prve generacije, uzdignutog vješanja. To je i dalje dostavnjak velikog prostora sa prednjim pogonom.Osim dostave može da obavlja i putnički prevoz u konfiguraciji 2+3+2.Ova dva zadnja su opciona i pomoćna. Na neke terenske izlete u stepu, slobodno zaboravite. Za te svrhe su u Dačiji namijenili Daster 1.5 dci 4×4.

moron

Ova dizajnerska studija je izgledala fantastično.

Don

fantasticno??? izgleda da je dugotrajni boravak u izolaciji kucnoj donio i negativne posljedice…

moron

Kao što rekoh, meni izgleda fantastično. Stvar ukusa. Lepša mi je od sadašnje generacije Logana MCV.

D_C

Dizajnerska studija iz koje su proizasli najpre Logan MCV (ukoliko vec nije bio u prodaji), zatim razni modeli u Stepway paketu opreme i konacno Logan MCV druge generacije u Stepway verziji. Ni manje ni vise od toga.