1. Home
  2. Prezentacije
  3. Temeljno restilizovana Kia Picanto
Temeljno restilizovana Kia Picanto
8

Temeljno restilizovana Kia Picanto

783
8
Podelite sa prijateljima:

Ovo je već drugo zatezanje bora za Kiju Picanto treće iteracije. Reći ćemo da se ovaj maleni hečbek na matičnom tržištu naziva Kia Morning, i u proizvodnji se nalazi od 2017. godine. Ali, ako je restilizacija koja je sprovedena pre neke tri godine bila uglavnom iz kategorije „kozmetičkih tretmana“, sada se desila radikalna promena stila, pa najmanji model Kije sada izgleda u potpunosti drugačije.

Kompanija je ovom stilu pripisala termin Opposites United što bi se moglo opisati kao „ujedinjujuće različitosti“, a jedna od glavnih osobenosti ove filozivje je predstavljena kroz uspravno postavljene farove povezane tamnom trakom.

Do ovog trenutka su javnosti predstavljene samo slike najprestižnije verzije modela Picanto. Ta modifikacija promoviše farove u LED tehnologiji i svetlešu traku između njih. Bazična verzija će pak ponuditi halogena svetla i izostaviće dekorativne momente koji nisu nužni.

Nov izraz lica je doveo do toga da njuška vozila izgleda sasvim drugačije, pa su preoblikovani čak i hauba, kao i prednji blatobrani. U isto vreme, ukupna dužina vozila nije izmenjena ni za milimetar, pa Picanto i dalje u dužinu meri 3.595 milimetara, što se kaže „od branika do branika“.

Trebalo bi naglasiti da je u ovom setu unapređenja, prednji podokvir ojačan, a isto važi i za takozvane B stubove.

Stražnjica je isto tako prerađena. Da bi se podržala promena oblika zadnjih signalnih grupa, moralo se pristupiti i izmeni petih vrata. Drugačiji su i odbojnici, dok su aplicirane i felne novorazvijenog stila. Ipak, to nije dovelo do prirasta u prečniku naplataka koji ostaju u rasponu od 14 do 16 cola.

Sportske verzije (samo u smislu stila) nose oznake GT Line i one su zadržane u asortimanu. Pružaju vazdušne usisnike napred i oni su sada veći, dok je nazad instaliran pseudo-difuzor.

Ali, zato je enterijer ostao, skoro pa netaknut. Tu je galvna stvar došla u vidu digitalnog instrumentacionog klastera, koji je ugrađen kod skupljih verzija. Kombinuje ekran u boji u središtu i digitalne prikaze na njegvoim bokovima. Jednostavnije konfiguracije su zadržale analogne kazaljke.

Multimedijalni sistem stiže sa istim osmoinčnim ekranom, ali i novim programom koji podržava bežično osvežavanje. Oba reda za sedenje svojim gostima nude konektore za USB tipa C. Presvlake i kombinacije dekorativnih detalja su bile predmet ponovnih promisli, ali to se nije odrazilo na sveukupnu percepciju putničke kabine.

I ovaj put je došlo do unapređenja kompleksa elektronskih pomagala, pa je na primer novi sistem za autonomno kočenje u kritičnim situacijama sada u stanju da raspoznaje pešake i bicikliste, dok je adaptivni tempomat doveden u direktnu vezu s uređajem za navigaciju.

Promena u segmentu priče koji se tiče mehanike nije bilo. Kiao Morning se u Južnoj Koreji i dalje nudi s atmosferskim trocilindrašem s oznakom 1.0 MPI i 76 konjskih snaga. Uparen je se četvorostepenim automatikom. Kia je za Evropu osmislila Picanto s atmosfercem 1.0 MPI (ali sa 67 konjskih snaga) i s još jednim benzincem 1.2 MPI (84 „grla“). Oba se dobijaju, bilo s petostepenim menjačem ili robotizovanom transmisijom s jednom spojnicom.

Najpoželjniji, nekada dostupan, turbobenzinski agregat s indeksom 1.0 TGDI je izostavljen iz ponude. Razlog tome je slaba popularnost među onima koji razmatraju kupovinu Picanta.

Ažurirani hečbek je već dostupan za porudžbinu, ali samo kupcima u otadžini. Oni će ga početi dobijati krajem jula. Tamo Kia Morning startuje od nekih 10 hiljada američkih dolara, ali je teretna verzija dostupna već za 9,9 hiljada zelembaća. Teretnjak je lišen zadnje klupe. Povećanje cene je bilo baš osetno, pa je to lako zaključivo na temelju podatka da je verzija pre umivanja stajala 9,4 hiljada dolara.

Za kraj ćemo još navesti da će u toku narednih nekoliko meseci novi Picanto postati dostupan i na ostalim tržištima na kojima će ga biti moguće pazariti.

AutoRepublika

(783)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prema formi A, B i C nosaca rekao bih da su osnovni oblik i dimenzije sacuvani, promenjeni su samo prednji i zadnji deo. Kratko i jasno – deluje odbojno!!! Razlog: izgled automobila je pretrpan detaljima, ima ih mnogo vise nego sto mala povrsina njegove karoserije moze da podnese! Zadatak za fejslifting verovatno je dobio neki dizajner-pocetnik koji je resio da u jednom dahu ispuca sve sto ima!

Principijelno, mali auto ne sme da bude ovako nakindjuren! Treba uciti od velikih i poznatih dizajnera, pogledajte Polestar na primer. Takodje ovaj GAC u danasnjem izdanju!

J4ZZ3R

Ovi dizajneri kao da su krenuli da dizajniraju nekog konkurenta Fordu F150, a ne mali slatki gradski automobil…

s mile

Ovo je TOP verzija, što bi naši preprodavci rekli FUL FULOVA, mnogi od tih detalja neće biti u nižoj opremi

Bungi

Ovaj „redizajn“ je svakako zakomplikovao, nakinđurio i mogu slobodno da kažem, naružio prethodni, prosječan izgled KIE.Nekada je cilj redizajna bio da se auto estetski proljepša i poboljša aerodinamika.Danas, redizajn se radi da se bilo šta promijeni, makar i nagore.

MRN

Tamo Kia Morning startuje od nekih 10 hiljada američkih dolara …

U Srbiji i ova pre fejslifta može da cenom prebaci 20 hiljada u varijanti sa 1,2 MPI i AT.

Njegova Visost

Ne valja, vanjština za povraćat a unutrašnjost prepuna jeftine plastike a ni dizajn nije nesto, još kad vidim ovakav automatski mjenjač, jeza me spopada.

s mile

Meni se ovo poprilično sviđa, ali ko sam ja ….. 😉

MRN

I meni se baš dopada. I ova redijanirana, a i ona sadašnja.