1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao Suzuki Jimny s parom vrata viška
Debitovao Suzuki Jimny s parom vrata viška

Debitovao Suzuki Jimny s parom vrata viška

3.94K
4
Podelite sa prijateljima:

Serijska verzija malenog terenca po imenu Suzuki Jimny je po prvi put u istoriji dobila alternativu s petoro vrata. Takav SUV je predstavljen na manifestaciji u Indiji koja se odvija pod nazivom Auto Expo 2023, nakon što je automobil razvijen od tamošnjeg zajedničkog poduhvata, kompanije Maruti Suzuki. Ovakav varijetet će biti na montažnim trakama indijskog proizvodnog kompleksa.

Kratki Jimny se tamo montira od novembra 2020. godine, ali samo s namerom izvoza u Afriku i na Bliski istok, dok će duža verzija postati globalni model.

Transformacija pravog terenca, a što je atribut koji zaslužuje usled primene koncepta „karoserija na šasiji“, koji je do sada posedovao samo verziju s troje vrata u model s petoro istih, je prošla bez ikakvih iznenađenja. Sve što je moglo ostati netaknuto – ostalo je.

Čeoni deo karoserije, zadnji zid s vratima koja se otvaraju podiznajem, prednji panel u kabini, sve to je potpuno iidentično, odnosno kao kod bazičnog modela Jimny. Ali, međuosovinski razmak je narastao za 340 milimetara i ovde iznosi 2.590 mm. Identično je povećanje i dužine. Model s petoro vrata meri 3.985 mm. Važno je napomenuti i ovde jednu činjenicu, a ona je zapravo podsećanje da je konstruktor imao jak motiv da zadrži automobil na dužinskoj koti inferiornijoj od četiri metra, a sve zbog poreskih propisa Indije.

U ovom segmentu opisivanja, red je da naglasimo da je širina modela Jimny s parom vrata viška, ostala neizmenejena, pa i dalje iznosi (1.645 mm), dok je vozilo sniženo za simboličnih pola santimetra (1.720 mm).

Prednja vrata kod novajlije su kraća u odnosu na ona montirana u osnovnoj ponudi, a dodatno je izmenjen i donji deo pokreta prilikom otvaranja. Kako bi se napravilo mesta za otvaranje zadnjih vrata s desne strane, izmešteni su rezervoar za gorivo, kao i poklopac rezervoara.

Jasno, nema ni govora o ugradnji nekakvih skupih, kompozitnih materijala, a znamo da je dosta modela današnjice stiglo s, recimo krovom izrađenim od lakih materijala. Krovna ploča kod modela Jimny je skockana od istih materijala kao ona kod modela Niva VAZ-2131. Pride, isto tako je i jednodelna.

Kako trovratni Jimny prima četiri putnika, isto tako je i s verzijom s petoro vrata. Zadnji red više nije uglavljen između oboda lukova točkova, ali kako rekosmo, ostaje podesan samo za dve osobe. Zapremina prtljažnika je sada 208 litara, a bila je nominalnih 85 litara. Nivo komfora je nešto veći usled mogućnosti deobe zadnje klupe.

Dugački Jimny je skoro identičan kratkom, kada debatujemo o mehanici. Pod haubom se nalazi isti onaj atmosferski benzinac kodne oznake K15B. Nudi zapreminu od litru i po i dolazi kao blagi hibrid. Karakteriše ga izlazna snaga od 105 „konja“ i obrtni moment od najviših 134 Nm.

Menjač može biti petostepeni ručni ili četvorostepeni automatski. Pogonska sila dopire na sva četiri kraja karoserije (s čvrstim ožičenjem – hard-wired), dok je obezbeđen i redukcioni zupčanik. Šasija takođe pruža dve kontinualne osovine, a čak je klirens od 210 milimetara zadržan. Dakle, ostaje isti kao kod ranije lansirane verzije.

Prvo tržište na kom će se nuditi Jimny bogatiji vratima, biće indijsko, gde je početak prodaje planiran za sredinu ove godine. Nakon toga će dugački Suzuki Jimny krenuti u izvozne pohode, s tim da će se u teritorijalnom smislu, nuditi na širem području od trovratnog izdanja. Ovo stoga što će se alternativa s petoro vrata sklapati jedino na indijskom potkontinentu i nigde drugde.

AutoRepublika

(3944)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ova širina ( 1.645 mm ) je malo zabrinjavajuća za komfor, pa i za bezbednost, a u svetlu visine ( 1.720 mm ). Imao sam Vitaru mk1 ( greškom zauvek registrovanu za prevoz do 5 osoba, mada je od prvog dana imala samo 4 odvojena sedišta ), takodje „na šasiji“ ( kao Wartbrg Tourist ), koja je bila široka 1.695 mm, a visoka 1.660 mm. Naravno, pošto se u to vreme bilo manje besno ( a i manje vodilo računa o bezbednosti ), znalo se i sa pet odraslih osoba u tom vozilu putovati i na kraj sveta 😊😊😊 A… Pročitaj više »

Matija

Dobro nam dosao malisa, dugo smo te cekali! 🙂 Dobro je sto je sve ostalo isto kao kod kratke varijante, osim duzine karoserije. Karakter automobila tako je 100% sacuvan! Duzina od knap 4 metra je bitna da bi publika prihvatila ovaj auto kao gradski – jeste terenac ali nije glomazan! Ono sto je najvaznije, pojava Dzimnija izaziva kod posmatraca pozitivna osecanja! Sto se tice njegove sirine od samo 1645 mm, tvrdim da ne utice na prostorni komfor, imao sam probnu voznju sa kratkom varijantom i osecao sam se prijatno za volanom. Brza voznja kroz krivine nije preporucljiva! Ali takav auto… Pročitaj više »

moron

Loša NCAP ocena ovog Suzukija za pasivnu bezbednost ( katastrofalna braon boja trupa testne lutke vozača pri čeonom udaru ) nije zbog male dužine.

Pogledaj npr. najnoviji pežo 408. Dugačak skoro 470 cm. A ima isto braon trup vozača.

https://cdn.euroncap.com/media/76588/euroncap-2022-peugeot-408-datasheet.pdf

A onda pogledaj Dačiju Sandero. Dugačka skoro kao Suzuki ( 10 cm je duža ). A trup testne lutke pri čeonom udaru nije braon, već je bezbednija boja ( narandžasta ).

https://cdn.euroncap.com/media/66977/euroncap-2021-dacia-sandero-stepway-datasheet.pdf

moron

„Interesantno je da ceoni udarac uzrokuje vise problema nego bocni! “

Jednako katastrofalno pri čeonom udaru je prošao grudbi koš testne lutke vozača i kod novog pežoa 408, 308 … Tamno braon boja !

Bolje od njih su tu prošle Dačija Logan, Sandero i Jogger