1. Home
  2. Vesti
  3. Evropsko tržišno učešće kineskih elektrifikovanih vozila će se 2023. uvećati za 50%
Evropsko tržišno učešće kineskih elektrifikovanih vozila će se 2023. uvećati za 50%
5

Evropsko tržišno učešće kineskih elektrifikovanih vozila će se 2023. uvećati za 50%

164
5
Podelite sa prijateljima:

Već sada su kineski automobili sasvim uobičajen prizor na evropskoj putnoj infrastrukturi. A tek smo na početku…

Sudeći po onome što piše u tek objavljenom izveštaju koji je priredila istraživačka kuća TrendForce, kineske marke će uvećati tržišni udeo u segmentu elektrifikovanih vozila (a koji uključuje dopunjive hibride i baterijske modele) za oko 50% u tekućoj godini. Prethodne godine je taj udeo bio na nivou od 6%, dok će u 2023. učešće elektrifikovanih vozila iz Kine na tlu zapadne Evrope, narasti na 9%. Izvoz iz Narodne Republike Kine je uglavnom usmeren ka zemljama koje prednjače u težnji da eliminišu motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Međutim, Evropa je prirodno staniše i velikog broja tradicionalnih međunarodno priznatih proizvođača automobila, pa je put do isticanja kineskih brendova na tlu ovog kontinenta značajno otežan, navodi se u izveštaju. Kako bilo, Kinezi uspevaju da ponude elektrifikovana vozila sa izvanrednim odnosom cene i performansi, na koji način se ubrzano umiljavaju srcima ovdašnjih kupaca koja su izmučena i dodatno napaćena usled rastuće inflacije.

Upliv na nova tržišta podrazumeva sprenost na velika ulaganja i angažman značajnih resursa drugih tipova, uključujući tu izgradnju, uspostavljanje novih izložbeno-prodajnih salona, postprodajnih centara (servisnih radionica), infrastrukture za dopunu i harmonizaciju s lokalnim propisima. Stoga je održavanje cenovne prednosti, ali uz dodatni teret novog talasa rashoda, biti od esencijalnog značaja za uspeh kineskih automobilskih brendova na teritoriji Starog kontinenta, navodi dalje TrendForce.

Kineska automobilska industrija se rano razvila i poseduje prednosti u smislu lanca nabavke, produktivnosti, tehnologije baterija, potpunog savladavanja tehnologije proizvodnje litijum-gvožđe-fosfatnih baterija, takođe stoji u pomenutom izveštaju. To im omogućava bolju i stabilniju kontrolu rashoda i više stabilan lanac nabavki komponenata. Sveukupno, to je ogromna prednost za osvajanje novih tržišnih destinacija.

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Ako bude tako a wagen nastavi da se bazira samo na EV mogu slobodno da svu proizvodnju prebace samo na kobasice jer im bolje ide od automobila.

Matija

Porast sa 6% na 9% EU trzista zvuci realno, onih 50% zvuci senzacionalno! Do 2035 godine doci ce Kinezi do 50% ukupnog EU trzista. Sta nas briga, samo da se usele u Srbiju! 🙂

s mile

to bi bio BINGOOOOO

imaće kinezi velike skokove u prodaji, osim ako ih eu ne uspori nekom papirologijom

Matija

EU mora da bude vrlo oprezan sa nekom administrativnom regulativom! Razlog: zavisnost EU od Kine je kud i kamo veca nego Kine od EU! Vratice im se bumerang pravo u glavu!

S mile

Da, ali neko uci EU da bude nezavisna energetski od Rusije, a na neki drugi nacin od Kine…

Buducnost EU je interesantna…