1. Home
  2. Vesti
  3. Ko se sve neće pojaviti na IAA u Frankfurtu?
Ko se sve neće pojaviti na IAA u Frankfurtu?
0

Ko se sve neće pojaviti na IAA u Frankfurtu?

167
0
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih nekoliko godina, sama egzistencija velikih salona automobila se dovodi u pitanje. Manifestacije poput Frankfurta, Ženeve, Pariza i Detroita su od sve manje važnosti za proizvođače automobila. Kompanije se sve češće odlučuju sa događaje u sopstvenom aranžmanu, propraćene uz odgovarajuće (interaktivne) onlajn predstavljanje. Sve češći je slučaj da etablirane marke odustaju od učešća na velikim automobilskim salonima.

IAA u Frankfurtu se bliži a evo marki koji će propustiti događaj u gradu na obali Majne:

Alfa Romeo

DS

Fiat

Infiniti

Jeep

Mitsubishi

Nissan

Peugeot

Volvo

Na navedene marke se odnosi čak 20 odsto ukupne prodaje u Evropi.

Proizvođači automobila menjaju strategiju jer je postalo veoma teško da opravdaju velike količine novca uložene u velike sajamske prezentacije. Kada se uporedi obim investiranih sredstava sa efektom koji to ima na prodaju, zaključak je vrlo jednostavan. Upravo na to se osvrnuo Jan Flečer iz IHS Markita: „Ja bih se zapitao koji je odnos između posete tokom trajanja salona u odnosu na ostvarene transakcije. Kladima se da većina kupaca sada više voli da samostalno istražuje opcije na internetu.“

Statičko („ne pipaj“) predstavljanje na velikim automobilskim salonima doživljava veliki izazov od strane događaja na otvorenom koji obezbeđuju mnogo više zabave i animiranja potencijalnih kupaca. Primera radi, na Goodwood Festival of Speed, proizvođači postavljaju svoje štandove na otvorenom, u nastojanju da privuku posetioce, koji su tu većinom da bi videli istorijske automobile kojima „jure“ poznati vozači.

Manji troškovi

„Proizvođači auotmobila su odlučni da pronađu različite načine da predstave svoje proizvode i mi smo deo tih promena“, rekao je organizatog Goodwooda, lord Marč. Događaj okuplja oko 200.000 posetilaca (IAA u Frankfurtu 2015. je posetilo 931.700 ljudi), ali je prisutnost „Festivala brzine“ na društvenim mrežama daleko veća. „Sve se vrti oko sadržaja, proizvođači imaju preko milion sati preuzetog video materijala. Mnogo je priče i dešavanja“,  rekao je on. Lord Marč je takođe procenio da predstavljanje na velikom salonu automobila proizvođače košta tri puta više nego na Goodwoodu.

Pravilo broj 1

Kompanije su takođe zabrinute da im štand neće biti dovoljno primećen u „zagužvanim“ halama. „Izazov leži u tome što imate gomilu proizvođača sa gomilom poruka. To je kršenje osnovnog pravila komunikacije, a ono glasi: budite koncentrisani na jednu stvar“, rekao je Rolant de Vard, šef prodaje i marketinga Forda za Evropu. Ford sada ima praksu da se fokusira na jednu poruku, primera radi – Vignale luksuzni nivo opreme ili performantni automobili.

Pravila su različita za salone i regije. Na primer, de Vard iz Forda preferira godišnji salon automobila u Ženevi zbog restrikcije u troškovima, što osigurava da nijedan proizvođač ne bude vizuelno suviše dominantan. „To znači da poruka mora da bude vezana za marku i proizvod“, rekao je on. Za razliku od Frankfurta ili Pariza, Ženeva takođe predstavlja neutralno tlo, gde nijedan od lokalnih proizvođača ne dominira.

Automobilske kompanije sve češće organizuju sopstvene manifestacije. Dobar primer je Jaguar Art of Performance tura održana u SAD i Velikoj Britaniji, gde je potencijalnim kupcima širom zemlje data šansa da provozaju nove automobile. Ford održava Go Further događaje na kojima predstavlja nove modele medijima i prodavcima. Poslednji događaj je odražan u Kelnu prošle godine, kada je ugošćeno 2.500 posetilaca. U junu, Audi je doveo 2.000 predstavnika medija i prodavce u Barselonu, na manifestaciju u stilu prezentacije na velikim salonima automobila. Naravno, zvezda događaja je bio novi Audi A8.

 

 

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments