1. Home
  2. Vesti
  3. Benzinski Porsche Macan ostaje aktuelan duže nego što se izvorno planiralo
Benzinski Porsche Macan ostaje aktuelan duže nego što se izvorno planiralo
1

Benzinski Porsche Macan ostaje aktuelan duže nego što se izvorno planiralo

283
1
Podelite sa prijateljima:

Da bi ovaj naslov bio verodostojan, moralo je doći do nestašice punjača za baterijsku verziju Macana, što su upravo i dogodilo, produžavajući tržišni život ovom Porscheovom modelu s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Porsche planira da organizuje debi arhitekture Premium Platform Electric (PPE) koju razvija zajednički s Audijem. To će se desiti 2024. godine kada na svet stigne čisto električni krosover Macan u narednom pokolenju. Baterijski SUV je trebalo da bude lansiran još ove godine, ali je ideja pala u vodu zbog softverskih trzavica koje more grupaciju Volkswagen već neko vreme i usled čega je i smenjen bivši izvršni direktor Audija. Pored navedene, među implikacije softverskih nedaća se može svrstati i produžetak prodaje konvencionalnog Macana uporedo s baterijskim. Takva politika bi mogla potrajati više godina, kažu u Cufenhauzenu.

Vest je postala javna stvar nakon objave u poslovnom magazinu koji se bavi pitanjima automobilske industrije, a koji se zove Automotive News Europe. Porsche je bio nameran da obustavi verziju Macana s motorom SUS negde 2025. ili 2026. godine, kada se priča o Americi, ali su Švabe očito digle ruke od te ideje. Umesto toga, novim planom je predviđeno da se vidi kako će se kod kupaca kotirati izdanje EV, posebno nakon što su se isti žalili na nedostatak punjača na tlu Sjedinjenih Država.

Luksuzna marka iz Nemačke bi trebalo da bude ekstremno pažljiva kada rasuđuje o Macanovoj budućnosti, imajući u vidu da je to drugi po redu na listi najprodavanijih modela Porschea u 2022. godini, kada je isporučeno ukupno 86.724 jedinica istog. Na sastanku koji se odigrao na Kanarskim ostrvima, nadležni u Porscheu su kazali da planiraju da razmotre sudbinu benzinskih verzija, posebno nakon pritužbi kupaca na temu nerazvijene mreže punjača koja dodatno odvraća vozače od nabavke vozila iz kategorije EV.

Distributeri su na istom skupu dobili šansu da vide novi model Macana, ako i osveženi Taycan a koji bi trebalo da debituje u kasnijem delu ove godine. Tamo je mesto našao i spektakularni koncept Mission X, ali se iz Porschea nije mogla čuti ni reč o eventualnim planovima za lansiranje serijske verzije istog. Kako bilo, ne bismo bili iznenađeni da električni hiperautomobil nazvan 918 Spyder dobije naslednika u dogledno vreme.

Pored rada na električnom Macanu, u Porscheu se mogu pohvaliti i prolivanjem znoja usled razvoja dva dodatna električna SUV-a. Model Cayenne će u sledećem naraštaju takođe ostati bez motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, a planirana je i promocija nove perjanice s tri reda za sedenje u kabini. U međuvremenu, debitovaće i 718 Boxster i 718 Cayman, što bi trebalo da se dogodi negde tokom 2025. Na taj način bi se stvorilo mesto za električne sportske četvorotočkaša s oznakama Porschea.

Jedini model u katalogu švapskog brenda s ozbiljnim pedigreom a koji neće proći kroz skori tretman „prostrujavanja“ jeste legendarnie 911. Pa ipak, i on će u narednim godinama biti hibridizovan, a postoje i šuškanja prema kojima se da zaključiti da će GT2 RS biti delimično elektrifikovan kako bi se iz pogonskog sklopa iscedilo više od 700 „konjića“.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nista cudno, Porse mora da zaradjuje novac.