1. Home
  2. Vesti
  3. BMW upozorava da se evropsko tržište neće tako lako oporaviti
BMW upozorava da se evropsko tržište neće tako lako oporaviti
1

BMW upozorava da se evropsko tržište neće tako lako oporaviti

175
1
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek bavarske premijum marke, Oliver Cipse, upozorio je da se potražnja za novim automobilima na Starom kontinentu neće oporaviti do kraja tekuće godine. 

Ograničenje kretanja ljudi, kao i zatvoreni izložbeno-prodajni saloni u Evropi doveli su praktično do zaustavljanja prodaje novih automobila. Tako je recimo u Velikoj Britaniji ubeležen pad prodaje u aprilu od čak 97%, a sličan scenario viđen je i u Italiji, dok su Španija i Nemačka ostvarile nešto slabiji pad.

Pojedine evropske države polako popuštaju sa merama, te se i kupci vraćaju u prodajne salone. Automobilski proizvođači se nadaju da bi Evropa mogla ostvariti sličan oporavak kao i Kina, gde se prodaja vozila gotovo vratila na nivo na kojem je bila pre pandemije.

Ipak, tokom nedavne prezentacije rezultata iz prvog kvartala, šef BMW-a Oliver Cipse, bio je obazriv kada su u pitanju poređenja sa Kinom. „Kina se može samo donekle uzimati kao uzor oporavka. Situacija u Evropi je mnogo drugačija i složenija“, kazao je Cipse.

„U državama koje je epidemija teško pogodila, poput Italije, Velike Britanije i Španije, potražnja za novim automobilima ostaće niska do kraja godine“, uveren je izvršni direktor nemačkog brenda.

Prodaja BMW grupe opala je prvom tromesečju za 20,6% na globalnom nivou. U Evropi je prodato za 18% manje vozila nego u istom referentnom periodu prethodne godine. Oliver Cipse upozorava da se još veći pad prodaje očekuje u drugom tromesečju, i kao primer navodi da je BMW grupa u aprilu ubeležila „minus“ od čak 44% na globalnom nivou.

Šef BMW-a ističe i da će ta grupacija ostati dosledna ciljevima u vezi sa smanjivanjem emisije štetnih gasova, kako na flotnom planu, tako i što se tiče Euro6d normi. Osim toga, Cipse je naveo da je protiv moratorijuma koji bi se eventualno uvodio kada je reč o rokovima povodom smanjivanja flotne emisije štetnih gasova.

Što se tiče pozitivnih strana u vezi sa poslovanjem BMW grupacije, Oliver Cipse je potvrdio da je porasla prodaja elektrifikovanih vozila u prva tri meseca ove godine, i to za 14%. On je dodao da ostaju posvećeni istraživanju i razvoju novih alternativnih pogona, pre svega baterijskih automobila kao i onih koji koriste gorivne ćelije.

„Efekti pandemije korona virusa stižu u jeku transformacije industrije. Mislim da će rezultat biti ubrzavanje konsolidacije naše industrije“, zaključio je Oliver Cipse.

AutoRepublika 

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mada relativno crna, ovo su po meni delako realnija predvidjanja.