1. Home
  2. Vesti
  3. Ford ponovo nudi opciju unajmljivanja Mustanga preko Hertza
Ford ponovo nudi opciju unajmljivanja Mustanga preko Hertza
0

Ford ponovo nudi opciju unajmljivanja Mustanga preko Hertza

222
0
Podelite sa prijateljima:

Živimo u vremenima kada je relativno jednostavno unajmiti neki skupoceni automobil. Postoje mnogobrojne privatne agencije čija je svrha postojanja da vam na dan, ili pak samo na nekoliko sati iznajme egzotični model razvijen od strane Ferrarija ili Lamborghinija, i da vam na taj način barem na momenat omogući da sednete za volan automobila koji je uglavnom rezervisan samo za bogataše.

Ali pre više od pet decenija tako nešto nije postojalo i većina modela koje bismo pronašli na parkinzima Hertza, Enterprisea i ostalih agencija su bili oni bazni, oni za šire narodne mase. I tako je bilo sve dok se Ford nije dosetio da ponudi i specijalno izdanje Mustanga pod imenom Shelby GT350.

Reklamiran je pod sloganom “rent a racer“ ili u prevodu “unajmite trkački automobil“, a ideja je zahtevala da mušterija zakupi Mustanga preko vikenda, učestvuje u profesionalnom ili amaterskom auto-moto sportu, i onda ga vrati Hertzu.

Takvo zadovoljstvo je koštalo 17 dolara (oko 150 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) po danu i još 17 centi (1,52 najmanjih zelenih novčanica) po svakoj pređenoj milji, a Ford je sklopio 1.001 primerak. Oni su bili ofarbanu u crnu boju sa zlatnim trakama, a pružali su V8 motor sa 306 konjskih snaga.

Prvih 85 jedinica je stiglo sa četvorostepenim manuelnim menjačem, a kasnije je bio dostupan i automatik. Nakon što bi karijera iznajmljivanja bila kompletirana, automobili su vraćani Fordu koji bi ih prodavao kao polovnjake. Slično je ponovljeno nekoliko puta tokom protekle godine, a ispred nas je sada najskuplji Hertzov Mustang ikada viđen.

Njegovo ime je GT500-H i već na prvi pogled možemo da zaključimo da je zasnovan na najmoćnijem serijskom Fordu ikada proizvedenom. Naravno, to je novi Mustang Shelby GT500 sa svojim 760 „konja“ iz 5,2-litarskog motora sa osam cilindara. Na taj način će se pridružiti već dostupnom modelu Shelby GT-H, izvedenom na bazi standardnog Mustanga GT (460 „grla“ iz 5,0-litarskog motora), ali je Hertz zatražio nekoliko izmena po kojima će GT500-H zaista biti specifičan.

To se odnosi na veći kompresor konstruisan od strane kompanije Whipple, zahvaljujući kom je snaga skočila na čak 900 „konja“. Takođe je zamenjen celokupni izduvni sistem sa onim razvijenim od Borle, a biće dostupan u dve boje.

Prvih devetnaest jedinica će biti ofarbano u Hertzovu poznatu crnu boju sa zlatnim trkačkim trakama, a kako Shelby American ove godine slavi šest decenija postojanja, tako će preostalih šest primeraka stići u beloj boji sa plavim trakama. Ovaj detalj je veoma bitan pošto je prvi Mustang Shelby iz 1965. godine bio dostupan baš u takvoj kombinaciji.

Nažalost, ovaj automobil više nije dostupan sa manuelnim menjačem pa će se javnost morati zadovoljiti sa automatikom sa sedam stepeni prenosa. Shelby American inače kaže da je uspeo da snizi masu za četrnaest kilograma zahvaljujući upotrebi laganih materijala. Tako će biti dostupan samo u šest gradova i to u Las Vegasu, Feniksu, Tampi, Majamiju, Orlandu i Fort Mejersu.

Nismo upoznati koliko će ovakvo zadovoljstvo koštati, ali ne sumnjamo da će lista zainteresovanih mušterija biti poduža. Prava potražnja će uslediti tek za dve godine kada budu vraćeni Fordu i nađu se u prodaji kao polovnjaci, pa nas neće iznenaditi ako kupoprodajne cifre budu milionske. A Hertz je barem na momenat uspeo da skrene pažnju sa pravih problema koje ga prate.

AutoRepublika

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments