1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Shelby pre Shelbyja
AR pijaca klasika: Shelby pre Shelbyja

AR pijaca klasika: Shelby pre Shelbyja

163
0
Podelite sa prijateljima:

U svojoj bogatoj istoriji, koja traje od 1964. godine, mnoge oznake na Fordu Mustangu se smatraju „svetim“. Pričamo o nazivima kao što su Shelby, Cobra, Boss i Coyote, ali pre nego što je ijedan od njih nastao, Mustang je bio samo mali i lagani sportista sa dopadljivim stilom i dugačkom listom opreme.

Pričamo naravno o prvoj generaciji, onoj koja se proizvodila od 1964. do 1966. godine, a ukoliko ste želeli performantni model pre nego što je Shelby GT350 nastao, izbor bi padao na takozvani K-Code.

Reč je o verziji s V8 agregatom zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) i 271 konjskom snagom. U spomenutom periodu bazni fastbek Mustang je koštao 2.639 američkih dolara (oko 21.600 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca), a K-Code je bila opcija od 442 dolara (današnjih 3.617 zelenih banknota).

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 187 km/h.

Šta je tačno ovaj paket vlasnicima omogućavao osim snažnijeg agregata? Pa da prvo pomenemo disk kočnice, modifikovano ogibljenje, dvostruke završetke izduvnih cevi i još mnogobrojne dizajnerske detalje. Poruka je bila jasna, tako da je K-Code uglavnom ciljao na amaterske trkače, što je znao i sam Ford, pa je ponudio fabričku garanciju od samo četiri meseca ili 6.400 kilometara, zavisno šta pre istekne.

To je bio za tri puta kraći period u poređenju sa onim garantnim rokom koji se odnosio na ostatak ponude Mustanga, pa se većina kupaca odlučivala na V8 agregate identične zapremine u verzijama sa 200 ili 220 „grla“.

Sada kada znamo kratku istoriju ovog velikana, moramo da spomenemo da je prava retkost videti neki K-Code u originalnom stanju sa šestocifrenom brojkom na satu. Kao što smo spomenuli, većina vlasnika ih je koristila za auto-moto sport, često i modifikovala, pa bi završavali pod presom posle relativno kratkog perioda. Ford je prodao 559.451 Mustanga 1965. godine, a samo 13.214 njih je imalo K-Code ispod haube.

Model iz današnjeg oglasa nas stiže iz grada Dalas unutar američke savezne države Teksas, a do sada je prešao 78.400 kilometara. Originalno je prodat u Džordžiji i tamo je proveo većinu karijere, što je izuzetno bitno pošto ova savezna država Amerike ima izuzetno blage zime. U prevodu na neki jednostavniji jezik da kažemo da ga nije pojela korozija, dok je automobil takođe prefarban u originalnu plavu boju, što je odrađeno pre neke dve godine.


Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najveća od jedanaest ponuda iznosi 45 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments