1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby American stiže sa dva specijalna Forda na sajam SEMA
Shelby American stiže sa dva specijalna Forda na sajam SEMA

Shelby American stiže sa dva specijalna Forda na sajam SEMA

198
0
Podelite sa prijateljima:

Kerol Šelbi nije više sa nama, ali to ne znači da njegova kompanije Shelby American sedi skrštenih ruku. Najpoznatiji partner ovog popularnog tjunera je svakako Ford, a dve firme su nedavno predstavile Shelby GT500 verziju modela Mustang sa čak 760 konjskih snaga ispod haube.

Ovaj automobil je u stanju da ubrza do 100 km/h za samo 3,3 sekunde i pređe četvrtinu milje (402 metra) za svega 10,7 sekundi. Za one kojima je to nedovoljno, to jest sporo, Shelby American stiže na ovogodišnji sajam tjunerskih proizvoda SEMA u Las Vegasu sa još ekstremnijom verzijom. Ona nosi Dragonsnake oznake i inspirisana je istoimenim verzijama čuvenog modela Shelby Cobra iz šezdesetih godina prošlog veka.

Tehnički gledano, Dragonsnake je samo prototip model i još uvek nije dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju. Ono će zavisiti od potencijalne potražnje, a u međuvremenu kompanija će ponuditi individualne delove za sve one koji žele da modifikuju svoj Shelby GT500.

Dragonsnake izvlači samo 40 „konja“ više iz 5,2-litarskog V8 agregata sa kompresorom, ali se Shelby American potrudio da takvu snagu prenese na točkove u boljoj meri. Sama lista unapređenja još uvek nije zvanična, ali tu su aerodinamičniji detalji i specijalni pneumatici koji su jedva zakoniti za uličnu upotrebu.

Veće izmene su pretrpeli i ogibljenje, kočnice i posebno sedmostepeni automatski menjač pa bi ubrzanje na pravcu trebalo da bude impresivno. Po nekim najavama zamenjeno je i kompletno staklo sa onim koje je tanje i lakše, a ceo doživljaj kompletira bela boja sa plavim trkačkim trakama – detalj koji je proslavio prvog Mustanga Shelby iz 1965. godine.

Performantni pikap

Ford je apsolutni lider po pitanju pikapa u Americi, ali se uvek može naći neka nezadovoljna strana kojoj smeta što gigant više ne nudi sportske ulične modele. Naime, od kada je verzija SVT Lightning ugašena posle 2003. godine, Ford se uglavnom koncentrisao samo na terenske performanse.

Shelby American se nada rešiti takav problem sa novom Super Snake Sport verzijom popularnog modela F-150, a za bazu je preuzet osnovni model sa dvoje vrata, kratkom prikolicom, V8 agregatom i pogonom na zadnje točkove.

Najviše pažnje privlači poznati 5,0-litarski „Coyote“ motor koji, uz pomoć kompresora, podiže snagu sa fabričkih 360 na čak 755 „konja“. Kao što se očekivalo, ogibljenje i kočnice su takođe modifikovane, kao i mnogi stilski detalji. Nove su i 22-inčne felne.

Slično kao i Dragonsnake, i Super Snake Sport je još uvek samo prototip model čija će serijska proizvodnja zavisiti od potencijalne potražnje.

AutoRepublika

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments