1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kraj kakav svi možemo da poželimo
AR pijaca klasika: Kraj kakav svi možemo da poželimo

AR pijaca klasika: Kraj kakav svi možemo da poželimo

503
5
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo sagledali istoriju automobilskih brendova koji su nažalost otišli u stečaj, uglavnom bismo videli istu priču. Zastarela ponuda koja više ne može da parira rivalima, rasulo u firmi, neisplaćeni računi i slične okolnosti… To su detalji koje bismo sigurno očekivali, ali situacija nije uvek takva. Uzmimo za primer Studebaker.

Američki proizvođač vozila je otišao u stečaj 1964. godine, ali to nije uradio na gore već opisani način. Štaviše, mladi i pomalo naivni novi predsednik firme Šervud Idžbert je investirao poslednje rezerve gotovine u nove i savremene modele u nadi da će preokrenuti lošu situaciju u Studebakeru.

Taj plan nije doneo rezultate i tada najstariji američki proizvođač četvorotočkaša je bankrotirao, ali barem na kratko je imao modele kojima su General Motors, Ford i Chrysler sigurno zavideli.

Za današnju pijacu smo izabrali jedan takav automobil. Zove se Gran Turismo Hawk i kada je debitovao 1962. godine, predstavljao je poslednju i najbolju evoluciju Studebakerove dugogodišnje porodice Hawk. Malo je reći da je izgledao fantastično i za njegov stil se postarao čuveni Bruks Stivens.

Gran Turismo Hawk zapravo i nije previše ličio na američke automobile iz tog perioda i Stivens će reći da je njegovo dugogodišnje iskustvo u Evropi igralo ključnu ulogu, posebno zato što je Studebaker u navedeno vreme imao blisku saradnju sa Mercedesom. Takođe je koristio i neke domaće rivale za inspiraciju, i to u zoni krova koji je praktično precrtan sa modela po imenu Ford Thunderbird.

Gran Turismo Hawk se mogao naručiti s jednim od dva motora. Onaj bazni radne zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) je razvijao 210 i 225 konjskih snaga u atmosferskom izdanju, odnosno 240 i 289 „konja“ sa kompresorom, a opcioni radne zapremine 305 kubnih inča (5,0 litara) je stizao sa 335 „grla“. Vrhunac ponude je naravno bio ovaj poslednji zahvaljujući kompresoru i to mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od čak 253 km/h.

Kao što smo spomenuli, Gran Turismo Hawk nije opravdao očekivanja i tokom tri godine proizvodnje fabriku će napustiti samo 13.881 primerak. Model koji smo izabrali za pijacu dana je iz 1964. godine, kada se tek 1.484 kupaca odlučilo za njega. Trenutno se nalazi u gradu Napa unutar američke savezne države Kalifornije i do sada je prešao 91.200 kilometara.

Ovo je ujedno najmoćnija verzija sa manjim od dva motora (za koga se odlučilo tek 70 mušterija te 1964. godine), a takva konfiguracija je stigla uparena sa trostepenim automatskim menjačem. U oglasu se navodi da je originalno prodat u južnoj delu Kalifornije i tamo je proveo vreme sve do 1997. godine, posle čega je završio u saveznoj državi Indijani tokom nekoliko decenija. Ponovo je promenio vlasnika 2018. godine i „vratio se kući“ u Kaliforniju, a tada je prošao kroz detaljno osveženje na račun limarije i mehanike.


Do kraja aukcije su ostala još tri dana, a trenutno najviša od šest ponuda iznosi 40.252 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Mnogo dobar.

MRN

Videvši jutros na mobilno samo naslovnu fotografiju (bez otvaranja vesti ), najpre pomislih da je neka baš stara, a meni ipak nepoznata mečka. A, pošto ih uglavnom sve znam vizuelno, baš se nanervirah što ne mogu da se setim koja je.
Laknulo mi je kada bolje pogledah i otvorih članak, te shvatih da ipak nije mečka.

s mile

Isto sam pomislio da je mečka, tek kad bolje pogledah, shvatih koliko sam se prevario

Matija

Gde je strateska greska? Kratko i jasno: auto koji ne lici na americke modele tih godina vec na evropske, konkretno Mercedes, zalutao je na USA trziste i izgubio se. Stil, elegancija i performanse su tu ali ne u formi koju konzumira tadasnje americko trziste. Steta!

Yankee

Studebaker je taj dizajn imao daleko ranije. Ovo na slici je recimo 1953 Starliner. Gran Turismo Hawk je bio evolucija tog dizajna.
Razlog njegovog neuspeha je bio neke druge prirode. Do ranih 1960-ih godina je bilo jasno da je Studebaker pred gasenjem, ne samo Studebaker vec gotovo svi manji proizvodjaci koji nisu mogli da pariraju cenovnom ratu izmedju GM-a i Forda. A retko ko ce kupiti automobil od firme koja uskoro nece postojati jer nema mnogo salona i nema jos vise servisa.

comment image