1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Lightning pre Lightninga
AR pijaca klasika: Lightning pre Lightninga

AR pijaca klasika: Lightning pre Lightninga

198
1
Podelite sa prijateljima:

Značka Lightning danas označava električno izdanje modela Ford F-150 i to sa opravdanim razlozima pošto ova reč bukvalno znači „munja“ na engleskom jeziku. Ali nekada davno, Lightning je bio konfiguracija sa visokim performansama za ulično trkanje američkog bestselera.

Originalno je debitovao 1993. godine kao odgovor na tadašnji Chevrolet C/K SS454, ali je druga generacija bila ona koja je privukla najviše pažnje.

Proizvodila se od 1999. do 2004. godine i u svoje vreme je bila najbrži fabrički pikap kamionet na svetu. Lightning je bio izdanje Fordove divizije SVT (Special Vehicles Team) koja je takođe tjunirala i modele po imenu Mustang, Contour/Mondeo i Focus.

Ova nalepnica je označavala da se ispod haube krije nešto opako, a to je 5,4-litarski motor sa kompresorom koji je razvijao 380 konjskih snaga i 610 Nm obrtnog momenta. Njegov potencijal je bio značajno veći i spomenućemo da je i egzotični Fordov model GT koristio gotovo isti motor, ali sa 550 „grla“.

Jedini menjač u izboru je bio četvorostepeni automatski i prenosio je snagu na zadnje točkove. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za manje od pet sekundi i maksimalnu brzinu od 237 km/h. Lightning nije baš imao radne navike kao druge konfiguracije modela F-150, ali je i pored toga pružao preporučljivu vuču tereta od 2,3 tone, što je bilo dovoljno za lakše poslove.

Snaga je bila samo jedna od karakteristika i mogao se pohvaliti i većim kočnicama i modernijim ogibljenjem. Stil je svakako nagoveštavao njegovu namenu pošto su dodati agresivniji branici i veće 18-inčne felne dok je enterijer bio napucan opremom. Takvo zadovoljstvo je koštalo 33.830 američkih dolara ili 54.465 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Lightning svakako nije redak model i napravljeno je 28.124 primerka tokom šestogodišnje proizvodnje druge generacije. Trebalo je da usledi i naslednik, što potvrđuje predstavljeni koncept iz 2004. godine, ali je Ford odustao od takve ideje i odlučio da usmeri formulu prema trkanju izvan asfalta.

Međutim, izuzetno ih je teško pronaći u originalnom stanju pošto su ih vlasnici često tjunirali. Primerak iz današnjeg oglasa je iz 2002. godine i trenutno se nalazi u gradu Loderhil unutar američke savezne države Floride. Prešao je 113.600 kilometara i nije pretrpeo nikakve modifikacije u tom periodu. O samom vozilu nema mnogo informacija osim podatka da je prethodno bio registrovan u saveznim državama Amerike, u Vermontu i Njujorku i da je u stanju koje se opisuje „kao da je baš sada izašao iz fabrike“, doduše s izuzetkom potrošnih materijala.


Aukcija je donela 30 ponuda, a najviša je iznosila 28 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Simpatican kamioncic, deluje bas dobrocudno, ko bi rekao sta se krije u njemu! 🙂