1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Restaurirani Volkswagen Type 2 T2 traži kupca u Americi
Restaurirani Volkswagen Type 2 T2 traži kupca u Americi

Restaurirani Volkswagen Type 2 T2 traži kupca u Americi

385
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Type 2, ili kako je u svetu poznat pod nadimcima Microbus, Bus i Bulli, je stekao kultni status kao omiljeni izbor hipija u protestima protiv ratova, koji su bili masovni tokom šeszdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ali teško da je bio na nečijoj listi vrednih klasika sve do 2017. godine.

Tada je jedan od primeraka u verziji sa 21 prozorom iz 1965. godine prodat za sumu od čak 302.500 američkih dolara na aukciji organizovanoj od strane američke kuće Barrett-Jackson, i od tada cene ovog kombija su se otele kontroli.

Posebno popularna je prva generacija pod kodnom oznakom T1 i budite spremni izdvojiti brojku od najmanje šest cifara, ako želite neki primerak u dobro očuvanom ili restauriranom stanju. Pa koja je onda alternativa?

U poslednje vreme sve veći broj kolekcionara shvata da se druga generacija (T2) može kupiti za samo delić cene koju T1 pruža, a takav trend potvrđuje ovaj fantastični primerak koji se nalazi u Americi.


T2 se proizvodio od 1967. do 1979. godine u Evropi, ali sve do 2013. godine u Brazilu. Po mnogim karakteristikama je bio samo evolucija prethodnika, bez onih prepoznatljivih detalja kao što je veliki broj prozora, pa je samim tim manje poželjan kod kolekcionara.

Ovaj konkretni primerak je iz 1971. godine i trenutno se nalazi u američkoj saveznoj državi Arizoni. Vlasnik kaže da je proveo celu karijeru na američkom jugu, što znači da je limarija besprekorna, pošto ovaj T2 nikada nije video sneg ili so na asfaltu.

Nedavno je prošao kros proces lagane restauracije gde su sitni nedostatci popravljeni, a zatim je ofarban u originalnu boju (donji deo u krem, a gornji u beloj). Kombi niti u jednom momentu nije imao problem sa korozijom, a na njemu se nalaze sva originalna stakla koje je Volkswagen ugradio u svojoj fabrici. U originalnom stanju je i šasija dok su kočnice poslednji put zamenjene pre tri godine.

Kada je reč o enterijeru, vlasnik poseduje svu dokumentaciju koja potvrđuje da je kompletno restaurirana 2019. godine. Kao što se može zaključiti iz priloženih fotografija, enterijer deluje kao da je kombi upravo napustio fabriku, ali takođe dolazi iz perioda kada je jeftinija plastika počela da menja neke kvalitetnije materijale. Upravo je to jedan od razloga zašto je T1 poželjniji od T2, ali za svoj cenovni rang sumnjamo da će neko imati zamerki.

 

Ispod haube, to jest ispod prtljažnika, se krije 1,6-litarski motor sa 50 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Iako vlasnik kaže da je ovaj agregat fabrički, prema podatcima nemačkog giganta spomenute 1971. godine je debitovao moćniji 1,7-litarski benzinac sa 68 „grla“, pa je nepoznato da li je u jednom momentu zamenjen, ili je pak reč o nekom ranije proizvedenom modelu koji je jednostavno ostao neprodat sve do kasnije.


Bilo kako bilo, pred kraj aukcije, najviša ponuda iznosi 33 hiljade dolara. Navedena suma svakako nije mala, ali kao što smo spomenuli, barem je tri do četiri puta niža nego što bi bila da se nekoliko godina stariji T1 nalazi ispred učesnika licitacije.

Tako da, na kraju dana možemo zaključiti da uvek postoji jeftinija alternativa, čak i ako je manje poželjna, a samo je treba pronaći.

AutoRepublika

(385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments