1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kamion s mešovitom potrošnjom od 14,7 litara na pređenih sto kilometara
Kamion s mešovitom potrošnjom od 14,7 litara na pređenih sto kilometara
74

Kamion s mešovitom potrošnjom od 14,7 litara na pređenih sto kilometara

1.98K
74
Podelite sa prijateljima:

Kada bismo vam rekli da neki automobil u proseku troši 14,7 litara na pređenih sto kilometara, takav četvorotočkaš bi odmah bio označen kao dinosaurus kome nema mesta u današnjem svetu. To se posebno odnosi na modele za šire narodne mase, ali u svetu kamiona (posebno onih na američkom tržištu), takva brojka je pomalo neverovatna.

Prosečan kamion „preko bare“ uglavnom troši oko 33 litre kada je prikolica prazna, odnosno petnaestak litara više ako vuče najteži zakonski dozvoljeni teret.


Kako unaprediti kamionsku industriju u Sjedinjenim Američkim Državama je već neko vreme velika tema. Na putničkim automobilima je moguće smanjiti dimenzije i pružiti elektrifikaciju, ali takva strategija ne može da funkcioniše i na kamionima, bez da se oštete njihove radne mogućnosti i dugotrajnost.

Od takvih vozila se ipak očekuje da budu u pokretu gotovo svakog minuta pa samim tim moraju biti u stanju da pređu po nekoliko miliona kilometara sa regularnim održavanjem. Tokom godina su uloženi neki napori da se snizi potrošnja goriva, posebno preko dodavanja aerodinamičnih dodataka na prikolicu, ali pravih pokušaja nije bilo sve do pre par godina kada je takozvano Ministarstvo energetike predstavilo program nazvan SuperTruck.

Od proizvođača je zatraženo da predstave svoje ideje na temu kako smanjiti potrošnju i emisiju štetnih gasova, a da se pritom ne narzše radničke karakteristike. Kompanija Navistar International je upravo predstavila svoj model i kažu da u proseku troši neverovatnih 14,7 litara na pređenih sto kilometara.

Glavni inženjer u timu Ras Zukoski izjavio je da se ekipa orijentisala da usavrši hibridnu tehnologiju, ali da je brojka ostvarena najviše zahvaljujući aerodinamičnim dodacima. Dovoljno je videti fotografije da zaključimo da ovaj kamion nema one kockaste linije koje smo navikli da vidimo u prošlosti. To se odnosi i na prikolicu, a Zukoski posebno napominje da je aerodinamika najbolja tamo gde se golim okom ne vidi.

To se odnosi na protok vazduha ispod kamiona i prikolice. Ovaj model takođe ima i solarne ploče zapremine 6,7 kWh koje pripomažu hibridnom sistemu. Kamion i dalje dobija većinu snage iz svog dizel motora nepoznate radne zapremine, ali je tu i elektrifikacija da parira zahtevima kreiranim u modernim vremenima.

Nismo sigurni kada ćemo ga videti u serijskoj proizvodnji, a Zukoski za kraj napominje da je naredni korak proizvodnja koncepta na struju. Iako firme kao što su Freightliner, Volvo i Tesla već imaju električne kamione, oni se uglavnom koriste za kraće gradske vožnje, dok Navistar International želi i one za duže relacije. Svetla budućnost je definitivno pred nama…

AutoRepublika

(1984)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

74 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za dugoprugase koji voze konstantnom brzinom 90-100 km/h itekako je vazan svaki litar goriva! Tehnicka resenja koja su ovde prikazana uglavnom su vec poznata, nesto novo nalazi se najverovatnije u zoni sasije. Americki kamioni imaju prednost „dugih noseva“ i dugackih kabina koji mogu aerodinamicki da se oblikuju bez umanjenja tovarnog prostora koji je daleko pozadi. Evropski proizvodjaci imaju problem sa kratkim kabinama, tako da im je mogucnost aerodinamickog oblikovanja ogranicena. To je pravi izazov za aerodinamicare i konstruktore! Temom „aerodinamika“ bavio sam se jos u gimnaziji – tema mog maturskog rada bila je mehanika fluida. Interesovanje za aerodinamiku prati me… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
BB

Fotografija je odlična (kakvi smo mi u tih zadnjih 40 godina 😜). Ako je razultat potrošnje na ovom kamionu tačan, onda treba većinu direktora i političara streljati, jer su gubili vrijeme na elektrifikaciju putničkih automobila od 2.5 tone, a i potpunu elektrifikaciju kamiona (velika baterija, preteška). Na ovom primjeru je vidljivo da simbioza postojećih tehnologija daje dobre rezultate (ako i nisu tačni, sigurno su dobri). Dakle dizel motor, elektro motor, baterije (kamioni jako puno energije gube kroz kočenje, ta energija kad se uhvati to je ogromno, a veličina baterije treba da bude dimenzionisana da može da uhvati energiju spuštanja sa… Pročitaj više »

Matija

Za jednog komercijalistu veoma dobro si obavesten! Tema „frikcija vazduha o površinu…“ ima resenje – zove se „ajkulina koza“. Nije mi jasno zasto se masovno ne koristi?!

BB

„Komercijalista“ se bavio svim i svačim u životu, a kamione ove veličine je znao rasklopititi u „đinđuve“ i ponovo sklopiti 😜. Kao mlad često sam se vozio u tovarnom prostoru kamiona (manji, Zastava 5 tona nosivosti), a kako moja otac je vozio sve „do daske“ onda sam iznutra gledao aerodinamičke efekkte na ceradu. Naš kamion nije imao spojler pa sam često tokom vožnje vježbao box na naduvanu ceradu s prednje strane, kako je to bilo tvrdo 😀. Prva polovima gornjeg dijela i bočnih stranica se naduva vani, a druga polovina se uvlači unutra…. A što se tiče skin friction, dosta… Pročitaj više »

Matija

E, ako ovo mozes da objasnis placam kilo jagnjetine cim se sretnemo!

„Prva polovina gornjeg dijela i bočnih stranica se naduva vani, a druga polovina se uvlači unutra….“

BB

Zamisli tovarni sanduk i na njemu arnjevi a na arnjevima cerada, na prvoj polovini u smjeru kretanja se stvara zona podpritiska koja isisava ceradu napolje – naduva je. Na drugoj polovini se formira zona pritiska i gura ceradu u tovarni prostor. Na ovoj slici se vidi zona isisavanja (plava linija) ali pošto je kruta nadogradnja ne vidi se na njoj, ali ako je u pitanju fleksibilna cerada onda dobiješ ojlik krila

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSIdNCkbkdq-ORUXZoDY-Q8IA_sDqrPNc_x8A&usqp=CAU

A sad zamisli janje ispod te cerade 🐑😜

Matija

Odgovor je tacan, placam kilo jagnjetine! Delimo porciju, zar ne? 🙂

BB

Dogovoreno…
Još samo vrijeme da dogovorimo 😉

Renault Terminator

Nemoj zaboraviti ponijeti drugu Matiji onaj sok od grožđa na koji si mene navukao…ako ti je ostalo šta poslije mene onomad 😂.

BB

Imam i destilovanog soka od šljiva, sve zavisi ko šta voli 🤣

Bungi

Aerodinamika je odlična, dizajn više nego pogođen!Ovakav dizajn prednjeg kraja, samo manje aerodinamičan , tri decenije nakon tvog crteža, primijetio sam kod španskog proizvođača autobusa Irizara.

Matija

Uce ljudi! Ovo je prvi put da sam javno objavio svoj crtez. Kada bih ga ponovo crtao promenio bih samo zadnji deo – morao bi da bude duzi. To je sve. Sta se stvarno krije u njemu ostace tajna. 🙂

Matija

Greska! Tekst je u odgovoru za Lakija!

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
Laki

Odličan za „Hotel shuttle“ Vip transfer ali fali tovarni prostor za duge pruge.Kako god odlično izgleda i dan danas.

Matija

Pod nije nizak, izmedju osovina je veliki prostor za prtljag putnika, kojih ovde nema mnogo: 16 do 20, zavisno od duzine karoserije. Na crtezu se vidi tanka linija kojom je oznacen poklopac prtljaznika. Motor je pozadi popreko. Namena je poslovni i javni turizam na dugim relacijama.

Laki

👍

moron

A zašto se u Evropi toliko forsiraju kamioni „bez njuške“ ?

Matija

Dobro pitanje! Radi se o zakonskom ogranicenju duzine kamiona-slepera na 18,75 metara. Razlog: manjak prostora i manevarske sposobnosti. Proizvodjac moze na toj duzini da napravi karoseriju sa „nosem“ i sa dugackom kabinom, nije zabranjeno, ali se tako drasticno smanjuje tovarni prostor! Licno mislim da i sa kratkom kabinom moze da se ostvari dobra aerodinamika – koncept je sasvim drugaciji, ne u vertikalnoj vec u horizontalnoj ravni.

BB

S tim što ova predstavljena sprava ne leži samo na aerodonamici, tu je čitava garnitura tehnologija…

Yankee

Bice prica o tome u jednoj od narednih zanimljivosti dana.

U sustini, u Evropi postoji zakon koliko kamion + prikolica mogu biti dugacki. Dok u Americi je zakon samo za duzinu prikolice, a kamion moze biti dugacak koliko god proizvodjac zeli.

Matija

Zavidim im! Kada bih mogao da uvezem americki kamion u EU odmah bi promenio profesiju – bio bih sofer! 🙂

Yankee

Ne verujem da bi ti se dopali hehe. Izgledaju kul i sve to, ali u voznji nisu bas civilizovani. Mnogo su neudobni, bucni, unutra jeftino uradjeni. Moj cale je bio kamiondzija dugo godina u Americi, isao sam dosta puta sa njim na put.

BB

A inače sve izgleda „cool“ na prvi pogled…
Moj đali poželio da bude pilot… Pa zašto? Pa brzo putuješ… Ali avion brzo putuje a ti čitav dan sjediš na jednom mjestu u avionu (a on ke k’o navijen, mrzi sjedenje)… Sad više nije „pilot“ 😂🤣

Matija

Nemoj da mi kvaris snove! 🙂 Valjda se u medjuvremeno nesto promenilo…

Renault Terminator

Ništa se nije promjenilo..još su na dobošima a prikolice federašice,mjenjači manuelni Fuleri,šaltaš ih na obrtaje i sa međugasom,kvačilo koristiš samo kada krećeš,kočnice očajne,preglednost katastrofalna,usporivač kod mas retarder,kod njih motorna kočnica sa 2 ili 3 stepena,zaboravio sam više,preslaba,motor se dere a ništa ne usporava,lamela ko u Juga…ima toga koliko hoćeš.
Tehnološki su još u 70-im godinama 20-og vijeka što se tiče kamiona u poređenju sa Evropom.Nemoj da te zbuni Volvo npr u USA i Volvo u EU…nemaju veze sa vezom,sem što se zovu Volvo i što je onaj u Americi nekoliko generacija zaostaje za imenjakom u Evropi.

Yankee

Imam jedno pitanje za tebe – kako prelazis sa sedista u ovaj nazovi „krevet“? Jedno po jedno koleno na ovaj centralni deo sto prekriva motor?

comment image

Renault Terminator

Ma jesi me sad zajebo…pa to je mala kabina Zoki moj,za dnevne rute.
Pa što nisi ovu kabinu od Scanie okačio hebe mu miša malenog😉
comment image

A đe ti je krevet uopšte u ovoj Peterbilt rbini iz 2015 godine koji takođe ima dnevnu kabinu?Šofer more samo da se preklopi preko menjača Fulerčine ako hoće da spava..može odmah tu i krepat na njemu😂.
comment image

Yankee

U ovom Peterbiltu niko ne spava vec posle 8 sati ides kuci spavati u svom krevetu. Kamion za vucu tereta po gradu ili u najgorem slucaju izmedju dva kratko udaljena grada gde je vozac kuci svaku vece.

Ne razumem poentu kabine ove Scanije sto kazes da je za „dnevne rute“ – ako je tako, koji ce mu krevet uopste? Ako je dnevna ruta onda na kraju dana ides kuci i spavas u svom krevetu, zar ne?

Ovako izgleda kabina Peterbilta na americkom trzistu za voznju na duze relacije.

comment image

Renault Terminator

Pa spavao bi čovijek da ima đe leći😁.I taj što radi 8 sati mora praviti pauzu a radi se bome i više.Ja sam u Canadi jedno vrijeme vozio takav kamion,radio šumu,radio po 10-12 sati dnevno a spavao kući.Kada čekam na utovar ili istovar ili kad pravim pauzu rado bi se malo ispružio a ono orlova kita od kengura udovca jer nema gdje. Dok ovaj u ovoj maloj Scaniji koju si okačio može da se ispruži,predane malo,jer i ovde takvi kamioni tuku po 10-12 sati dnevno a svaku noć je kod kuće. Pitaj malo tatu,ne možeš ti iz offica baš sve… Pročitaj više »

Yankee

Kakvo crno spavanje i ispruzivanje kada radis samo 8 sati? Na kom jos poslu ti daju krevet da spavas i da se pruzis za vreme pauze kada radis samo 8 sati? Ovaj Peterbilt je u pokretu svih 8 sati, staje samo da otkaci i zakaci prikolicu jer su vozaci placeni po milji, nece sigurno lezati u krevetu kada su na radnom mestu.
Moj cale je vozio celu Ameriku, bio bi na putu 5-6 dana svake sedmice i njemu je sleeper naravno trebao.

Renault Terminator

Pa evo konkretno u mojoj firmi..a nisu kamioni u pitanju nego autobusi.Imaš u firmi dve velike spavaone,imaš tri kupatila,dva manja,jedno veće gdje se 3-4 čovijeka mogu istuširati,imamo kantinu,doručak,ručak..poslije ručka možeš na spavanje ako imaš pauzu.Kad god imaš pauzu u firmi možeš otići u spavaonu i spavati,niko ti ništa neće reći i svaki minut spavanja ti je plaćen kao da si vozio.Imao smjenu od 4 sata ili od 12 sati. Drugo,ne može biti u pokretu svih 8 sati bez prestanka.Moraš po zakonu da praviš pauzu.Možeš bez prekida da voziš maksimalno 4h i 30min.Onda moraš da staneš i napraviš pauzu od minimum… Pročitaj više »

Yankee

Ako ti je recimo posao svaki dan da odvezes turu od hajmo reci Milwaukee do Minneapolis i nazad – to taman treba oko 8 sati, kad ces u to vreme praviti pauze za rucak i za odmaranje? To sto firma ima spavaonice i kuhinju i kupatilo za pre i posle posla je druga prica – ti kad si vozac neces se vracati nazad u firmu svakih par sati da jedes ili dremnes. U Americi su pravila drugacija. Placen si po milji pa je na tebi da li ces spavati/lezati ili voziti kad si na poslu. 😉 U Americi takodje ne… Pročitaj više »

Renault Terminator

Pa rekao sam ti kada se pravi odmor,pauza.Ti po zakonu to moraš da uradiš. To nisu spavaonice za pre i posle posla,već upravo za vrijeme mog radnog vremena.Ja sutra imam prvu pauzu u firmi od 07h i 30min do 10h i 40min.Lijepo doručkujem i u krpe,na spavanje. Drugu pauzu imam od 14h i 15min do16h.I odradim još 1h i 20min i gotovo,idem kući. Što se tiče plaćanja po milji ili kilometru,to je najgora kombinacija za vozača a najbolje za firmu ili poslodavca. Ja nikada nisam htio da radim i nikada nisam i nakada neću raditi u takvim firmam jer to… Pročitaj više »

BB

Pa ti si uzeo tu praksu spavanja od tvog mačka? 🤣😂🤣

Još ćeš poćeti da miševe loviš 😂

Yankee

Hahaha bas. Pitam se sta radi nocu kad dva puta dnevno tokom pauza ide na spavanje.

BB

Pa vjerovatno k’o svaki mačor 😉

pssst, možda žena čita forum 😉

Renault Terminator

Pa ne spavam cijelu pauzu,malo samo dremnem onako domaćinski poslije doručka ili ručka,ne više od sat vremena,zavisi kada dođem u firmu.Spavam ja noću kao top,nemam ja problem sa tim,mogu spavat kad god hoćeš🙂.

Yankee

Gde ti je mladost hehe. Ja zadnjih 10-ak godina funkcionisem na 4 sata sna, a cesto i manje. Doduse, zbog toga me nekada san bas savlada pa par puta mesecno spavam i po 12 sati, a onda opet iz pocetka.

Renault Terminator

Ima nešto još mladosti u nogama,sad videćemo doklena🙂.
Ne valja ti taj ritam,žestoko je to.Ti si sigurno mlađi od mene par godina pa ti organizam to još može peglati ali takav tempo kojim živiš budi siguran da ostavlja posledice na organizam.Moj bratski savjet ti je da ubaciš u manju brzinu,spustiš obrtaje,malo ohladiš i rasteretiš đuntu,malo više voli sebe,ne da budeš sad sebičan i egoista😁..čisto sumnjam da je tebi sad sila poslije toliko godina u USA da radiš do iznemoglosti.

Renault Terminator

🤣

Renault Terminator

Ja i mačak smo tu neđe😁.

Renault Terminator

Prošlu noć je podivljao ne znam koji mu je pampur..jašio je po meni,ženu mi je oćerao iz kreveta kod klinca u sobu i još mu to nije bilo dosta nego mi je do jutra stalno grizao lakat,znači poludio totalno.
I sad popodne šlogiran,pogledaj ga,ne zna gdje lijevo😂…a večeras ko živ-ko mrtav🤣.
comment image

BB

Daj nađi mu mačku, nemoj da ruski mačak postane 🌈evropejac 😜

Renault Terminator

Džabe kada sam ga uštrojio😁.

Yankee

Znaci svaki put kada je vreme za pauzu ti se vracas autobusom u garazu? I tako par puta dnevno?
Prvi put cujem za posao gde pauza traje 3+ sati.
Ja kad idem na posao odem da uradim posao i da se vratim sto kuci. A ne da imam jednu pauzu od 3+ sata pa onda drugu pauzu od skoro 2 sata… Pa radni dan bi onda sa pauzama bio 13 sati – to je gore nego da odradim 8 sati bez pauze i onda idem kuci.

Renault Terminator

U 90% slučajeva da,jer zadnja stanica gdje završavam je 2-3km od firme.Ako imam pauzu oko Linza (veoma rijetko,tako je napravljen raspored da skoro sve pauze budu u Linzu) imamo svoj parking gdje imamo i spavaone,kuhinju,toalet. Nekad imam 3 sata,nekad 5 sati,nekada 2 sata. Pa i ja idem na posao da odradim ono što mi je za taj dan predviđeno,tako i bude Samo što je kod mene takav posao da ja znam od 01.01.2023. pa do 31.12.2023. šta tačno radim i kada sam slobodan a svaki radni dan mi je drugačiji. Meni radni dan bude od 4 sata do 13 sati.Samo… Pročitaj više »

BB

Ne diraj mi dobošarke… 15-20 godina doboši, s vremena na jako rijetko vrijeme promijenimo pakne, malo obradimo doboše i piči. Jedan ležaj zamijenio (i to platio 50 EUR) na ukupno 17 osovina… I kupimo novu poluprikolicu Kögel, SAF osovine sa disk kočnicama, sve se to raspalo nakon godinu dana. Ležajevi napravljeni specijalni bez održavanja (ne možeš dotegnuti niti mast u njih ubaciti) košta 600 EUR. Problem je što ma njega naliježr disk koji prenosi temperaturu na ležaj i sva ona mast ispari a ne možeš gurnuti drugu. Diskovi pucaju, pločice se troše…. Katastrofa… Dali je u zamjenu za 15 godina… Pročitaj više »

Renault Terminator

Nije to više tako brate..gaze i one sada koliko hoćeš bukvalno.

BB

Gaze kad kamion ima retarder i kad ide po ravnom

Renault Terminator

Možeš ti ići kud hoćeš sa njom.

s mile

zašto onda nema prodaje EU kamiona u USA, bili bi debelo konkurentni

Renault Terminator

Ne znam,to moraš da pitaš Američku administraciju.
Imaš Evropske proizvođače tamo,ali prave kamione kao i USA proizvođači.

Yankee

Imao je Volvo nekada svoje motore na americkom trzistu, pa su znali da propisaju ulje posle samo 300.000-400.000 milja. Brzo je i Volvo poceo da ugradjuje one univerzalne motore Caterpillar, Cummins i Detroit jer su daleko pouzdaniji.

BB

Kod mene Iveco došao do 1.3 miliona km i prodao ga ispravnog (u dobrom stanju)…

Yankee

Moj cale je imao ovakav Freightliner Century Class. Presao je 1,2 milion milja ili skoro 2 miliona km i motor i menjac su dalje biti originalni. Prodao ga kada se penzionisao, kamion je jos isao. Novi vlasnik ga slupao posle par meseci.

comment image

Laki

Može više detalja u vezi motora i mjenjača?

Renault Terminator

A koliko je imao km dok nije došao kod tebe😁?Još jedam milion🤣…

Yankee

Cini mi se nekih 600.000 milja, znaci milion km. Cale presao jos 600.000 milja posle toga, znaci kamion je imao 1,2 miliona milja na satu. Secam se kad smo cale i ja isli u Grand Rapids, Michigan po njega. Pred kraj cale uvek govorio „kupicu noviji, kupicu noviji“, ali Freightliner sa Detroit motorom nikako da ima neki veci kvar tako da ga je zadrzao do penzije. Imao ga je sigurno nekih 9-10 godina. I kupi ga posle neki Mujo iz Bosne i posle par meseci slupa…

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Yankee
Renault Terminator

Mujo mu je hebo majku🤣..

BB

Došao je sa cca 500.000 km a otišao sa 1.330.000 km. Za to vrijeme samo filteri i ulje, ništa na motoru nije pipnuto, čak ni ventili preštelani nisu (na MAN 19.403 sam morao oh štelovati svakih 10.000 km)

Izmenjeno 9 meseci pre od strane BB
Renault Terminator

Potpisujem..moje iskustvo sa Kanadskim i USA kamionima je indentično.

S mile

Aerodinamika ima mali uticaj u kamionskim brzinama. Mada ko zna kojom brzinom se voze po USA…

moron

Ne bih se složio, barem ne u odnosu na kamione koji pretežno krstare auto putevima. A toga i po Evropi ( a i po Srbiji ) imaš koliko hoćeš.
Kada taj ide 90 km/h auto putem, ni najmanje niej svejedno da li je koeficijent sile otpora vazduha „plus“ ili „minus“ za npr. 0,05

s mile

hoću reć da su današnji kamioni dosta aerodinamični, kadabi toliko uticala aerodinamika, proizvođači bi dodatno poradili na tom pitanju

Laki

Boga pitaj šta su radili za ovaj rezultat??

Matija

Ovo sto se vidi vec je poznato. Verovatno ispod sasije postoji jos neki trik. Cilj je da se sasija odozdo sasvim pokrije i da bude glatka. Ovakva kao danas izaziva puno vrtloga.

BB

Pa ovdje je čitav niz tehnologija primjenjen, sama aerodinamika ima možda 20% od ukupnoh efekata…

Ali to ke put kojim treba ići. Srediti stvari koje najviše zroše i koje se koriste svaki dan 9 sati ili više, a ne napraviti auto koje lomi vratove pa stoji parkirano 23,5 sata dnevno…

Matija

Na koje tehnologije mislis?

BB

Pogledaj moj prvi komentar. Ili ukratko, hibridna tehnolozija, solarni paneli, vjerovatno eksterno punjenje, otpor pneumatika, lakša konstrukcija itd… Dakle ne samo aerodinamika već multidisciplinarni pristup (kao što i treba da bude)…

M M

Kod nas uz gudure Golije, Javora, Zlatara, Tare potrošnja natovarenog solo četvoroosovinca prelazi često 80L/100km. Jes da su natovareni nezakonito, imaju često i 55t.
Ali zato nizbrdo šiju ovog amerikanera, da se ne krade gorivo, ne bi bilo ni 10L/100km
Ali, krađa je sastavni deo naše nam domovine

BB

Uato su izmislili električni kamion, ne možeš krasti sttuju 😜

Matija

Moze i struja da se krade! Parkiras kamion ispred kuce i preko noci se grejes na struju. 🙂

Dezon

Mecku acteosa vozim u italiji mp4 valjda ili mp5 2017 godiste. Potrosnja od 22-29 litar na 100KM

BB

A koliki je teret u njemu? I ako pržiš sjeveru Italiju, moguće, ali ako se uhvatiš brda, može biti dosta viša…