1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena druga generacija Toyote C-HR
Predstavljena druga generacija Toyote C-HR
9

Predstavljena druga generacija Toyote C-HR

405
9
Podelite sa prijateljima:

Krosover Toyota C-HR, koji se pojavio 2016. godine, bio je rizičan eksperiment za kompaniju. Ali, rizik se isplatio i u Evropi je prodavano 100-130 hiljada ovih automobila godišnje, a više od polovine kupaca je izabralo C-HR upravo zbog dizajna.

Dakle, SUV druge generacije je zadržao i ojačao postojeći koncept.

Nova Toyota C-HR je dizajnirana u Evropi i za Evropu. Dizajn je uradio tim francuskog studija Toyote ED². Format i proporcije ostaju poznati, ali je plastika kućišta sada drugačija. Osmišljena je nova dvobojna šema boja karoserije: zajedno sa krovom, ceo zadnji kraj je obojen u crno.

Nazad više nema poznatih natpisnih pločica, umesto njih je svetleći natpis između zadnjih svetala. Novi krosover je bio prva serijska Toyota sa kvakama na vratima u stilu Alfe Romeo 156. Opcioni panoramski krov je sada bez kliznog dela i bez zavese: konstruktori uveravaju da staklo ne propušta ultraljubičaste zrake.

Platforma GA-C je ista, međuosovinsko rastojanje se nije promenilo (2.640 mm), ali je sam krosover postao 25 mm kraći (4.360 mm) i 35 mm širi (1.830 mm). Visina je porasla za simboličnih 3 mm (do 1.558 mm). Odmah se nudi paket GR Sport koji uključuje točkove od 20 inča, drugačiju rešetku i prošireni crni dekor, ali o njegovoj tehničkoj komponenti još ništa nije rečeno.

Nova Toyota C-HR standardno dolazi sa virtuelnim instrumentima na ekranu od 12,3 inča sa tri načina prikaza. Medijski sistem Toyota Smart Connect je ekran od 8,0 ili 12,3 inča (u zavisnosti od konfiguracije), daljinski pristup sa pametnog telefona i bežično ažuriranje. Takođe možete daljinski otključati vrata, pokrenuti motor – ovo je potpuni digitalni ključ za automobil.

Više od sto delova unutrašnosti napravljeno je od recikliranih materijala, kao što su reciklirane plastične boce u presvlakama sedišta. Uz doplatu se dobija i projekcijski displej, napredni audio sistem JBL i unutrašnje konturno osvetljenje koje ima 64 boje i 24 dinamička režima. Kompleks elektronskih asistenata Toyota Safety Sense je uključen u osnovni paket.

U modelu C-HR ranije nije bilo dizelaša, a sada neće biti ni čiste benzinske verzije. Bar na evropskom tržištu. Ovde se asortiman sastoji samo od hibridnih modifikacija, koje su tehnički objedinjene sa modelima Corolla i Prius. Osnovna Toyota C-HR opremljena je atmosferskim 1.8 (98 KS, 142 Nm) i trakcionim elektromotorom (94 KS, 185 Nm), koji na vrhuncu daju ukupno 140 konjskih snaga. Maksimalna brzina je 170 km/h, vreme ubrzanja do „stotke“ je 9,9 s.

Sve ostale modifikacije imaju dvolitarski atmosferski motor sa 152 KS i 190 Nm. Ovaj hibrid sa pogonom na prednje točkove opremljen je električnim motorom od 111 KS i 206 Nm, a u verziji sa pogonom na sva četiri točka na zadnju osovinu je dodat i odvojeni elektromotor sa 41 KS i 84 Nm. Ali vršna snaga sistema ne zavisi od vrste pogona – uvek je 198 KS. Svi navedeni hibridi imaju skromnu trakcionu bateriju od 0,98 kWh.

Na vrhu asortimana je dopunjivi hibrid Toyota C-HR PHEV. Ima isti dvolitarski atmosferac, ali elektromotor na prednjoj osovini proizvodi 163 KS i 208 Nm, a vršna snaga sistema je 223 „konja“. Pogon na sva četiri točka nije obezbeđen. Panasonicova litijum-jonska baterija od 13,8 kWh nalazi se ispod zadnjeg sedišta i može se puniti iz zidne utičnice, a kada je potpuno napunjenja trebalo bi da omogući 66 km u električnom režimu. Ako ruta prikazana u navigatoru na vozilu prolazi kroz „zelene” zone u kojima je zabranjena upotreba motora sa unutrašnjim sagorevanjem, elektronika će oprezno napuniti bateriju i, na ulazu u ovu zonu, prebaciti sistem u električni režim. U hibridnom režimu, krosover može da dostigne 100 km/h za 7,4 sekunde (najbrža verzija u opsegu) i maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Kao i odlazeći model, novi krosover Toyota C-HR proizvodiće se u fabrici u Turskoj. A tamo će biti organizovana i montaža baterija za punjive hibride (baterije za konvencionalne hibride će i dalje stizati iz Japana). U Evropi će prodaja automobila druge generacije početi u januaru 2024. godine, iako će se porudžbine otvarati unapred. Prema preliminarnim informacijama, cene će početi od 35 hiljada evra (sada C-HR košta od 33 hiljade), ali će najskuplja verzija predviđena za dobrodošlicu, Premiere Edition, bita prva koja će ući na tržište.

AutoRepublika

(405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nikad nisam shvatio ovaj automobil, čak me i strah kad vidim koliko se kupaca za njega odlučilo – kud je krenuo ovaj svijet… 🤔
Ova druga generacija pokazuje neke znakove logike u odnosu na prvu generaciju, ptilično je skladniji…

moron

Nema i-cocpit kao novi Prius ?

Matija

Neobican kolorit! Lici mi na dazdevnjaka! 🙂

comment image

Malo konkretnije o dizajnu – kada se eliminise negativan uticaj dvobojnog i ekstremno kontrastnog lakiranja dobija se cist dizajn koji uopste nije los! Veoma je dinamican i originalan i ima svoju estetsku vrednost! Sve sto mi na njemu smeta jeste ova nelogicna horizonatalna „Y“ bordura na stranicama! Trebalo bi je izbrisati!

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Matija
Zoran

dosta je mračan na zadnjoj klupi. kao u tenku.
C stub je dosta debeo.

moron

Staklo na zadnjim vratima deluje da je manje nego li na Yarisu …

BB

Ma, kao puškarnice…

'79 DeVille

Nadmasili su sebe – znacajno ruznije vozilo od inace ruznjikavog modela prosle generacije.

BB

Meni prethodni nema premca – u ružnoći 😜
Ovaj je ipak ljepši od prethodnog, jer ke nemoguće da bude ružniji 🤣😂🤣

'79 DeVille

Ali kako god okrenes obe varijante su ruzne za medalju…