1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Roadiaq kao točkirana kancelarija
Škoda Roadiaq kao točkirana kancelarija
5

Škoda Roadiaq kao točkirana kancelarija

6.31K
5
Podelite sa prijateljima:

Evo već poslednjih deset godina polaznici Škodine akademije sa sedištem u Mladoj Boleslavi razvijaju sopstvene konceptne modele utemeljene na serijskim verzijama vozila češle marke. Jednogodišnji prekid se zbio samo 2021. godine i uslovljen je poznatom zdravstvenom krizom. Ove ideje su svakako pomogle omladini da stiče i razvija sposobnosti nužne za proizvodnju automobila, a za samog proizvođača, to je bila šansa da predstavi neobične prototipove vozila.

Deveti po redu studentski projekat je predstavljen danas i nosi ime Škoda Roadiaq.

Ovo je već drugi put da su se akademci opredelili da se bave elektromobilom, nakon što su 2017. godine đaci priredili bagi po imenu Škoda Element. Ovoga puta je za donora uzet serijski krosover nazvan Škoda Enyaq 80x Sportline. On nosi dva električna motora i pruža pogon na sve točkove (265 konjskih snaga). Trakciona baterija ima kapacitet od 82 kWh.

Samo ime Roadiaq predstavlja derivat engleske reči put (Road) i uobičajenog završetka imena pulena češke marke. I sami znate da u ovom smislu, slovo “q” ima poseban značaj u nomenklaturi modernih SUV-ova Škode.

Omladina se nije bavila mehanikom vozila, ali su kabina i karoserija bili predmet temeljitih promena. Na vrhu je instalirana plastična nadgradnja s metalnim okvirom, dok su bočni zidovi vozila ostali netaknuti – samo su krov i peta vrata „isečeni“.

Nova zadnja vrata se takođe podižu, ali je otvor postao mnogo veći, pre svega jer je sveukupna visina vozila dostigla onu kotu koja je karakteristična za košarkaška krila (2.050 milimetara). Dužina (4.649 mm) a isto tako i širina vozila (1.879 mm) ostaju kao kod donora.

Zadnja vrata s leve strane su prigušena, a odatle je čak izmeštena i ručica za otvaranje istih. Na krovu se nalaze solarne ploče, dok je priljučak namenjen povezivanju pokućstva ovog svojevrsnog kampera, postavljen s leve strane.

Oprema uključuje i sklopivu tendu koja može biti prikačena na automobil u situacijama kada je vozilo stacionarno. Pomoć omladini su pružile specijalizovane firme Cargodesign i KPS Automobile. Njihov doprinos je očit kod razmatranja preoblikovane školjke vozila.

Zadnji deo kabine je u potpunosti prerađen, a tu su školarcima u pomoć pritekli stručnjaci kompanija Autointerier Šindelář i Dual Borgstena. Roadiaq, u skladu s izvornim planovima, kombinuje automobilski kamper – prikolicu i mobilnu kancelariju.

Kada korisnik vozila planira da radi, tada mu je na raspolaganju ekran od 27 cola dijagonale, tu je i stoni računar, a svemu smisao daje pristup internetu. Što se tiče odmora i relaksacije, da pomenemo i krevet koji se rasklapa i može da ugosti dve osobe. Tu je i kompaktna kuhinja sa sudoperom, mašinom za kuvanje kave i mašinom za pranje sudova.

Ekipa od 29 mladih duša je na ovom projektu radila celih devet meseci i za potrebe prezentacije jedinstvenog automobila je utrošeno oko dve hiljade radnih sati. Škoda Roadiaq je, iako u osnovi izložbeni četvorotočkaš, u potpunosti funkcionalan automobil. Serijske verzije svakako neće biti. Šteta?

AutoRepublika

(6305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Uce decu kako treba upropastiti jedan pristojan serijski auto?! Zar nije jednostavnije kupiti komfornu kamper-prikolicu i uzivati u odmoru nego se gusiti u teskobi ovog kornjacinog oklopa koji ima neku svrhu samo mesec dana u godini??? Gospodo, tako se ne obrazuju buduci menadzeri, konstruktori i dizajneri!!!

M M

Nisam nikad i nigde do sada čuo za ime bilo koje Škode sa gornje slike
A silom prilika sam 5,5 decenija prinuđeni Škodadžija….
Valjda im ovi gornji modeli dođu za neku posebno blesavu klijentelu.

Matija

Sve je u redu, ime „Roadiak“ je unikatni naziv ove dizajn studije.

Balkanboj

Jbt, kakvo pogrebno vozilo….

Lala

Savremeno. Nece posten covek vise da ga teraju u PZ-ejcu ili nedaj Boze u ladi. Smart grobar