1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Rafale u ulozi nove perjanice
Renault Rafale u ulozi nove perjanice
19

Renault Rafale u ulozi nove perjanice

1.98K
19
Podelite sa prijateljima:

Krosover sa siluetom kupea, model po imenu Renault Rafale nastavlja tradiciju nastupa francuskog proizvođača u segmentu velikih automobila i na tržištu će se nadmetati s modelima poput Citroena C5 X-a, a konstruktor u rivale pomalo neskromno ubraja i Audi Q5.

U istorijskom smislu posmatrano, Renaultove perjanice su prezentovane u različitim oblicima i veličinama, ali novi Rafale stiže s više pragmatičnim pristupom i ima kupeoliki oblik, ali i povišenu poziciju sedenja. Prodavaće se od starta u dva hibridna izdanja s početnom cenom od bezmalo 47 hiljada evra, ali i to će zasigurno varirati od tržišta do tržišta. Nastup na tržištu je najavljen za sredinu 2024. godine.

Novajlija počiva na Renaultovoj arhitekturi CMF-CD i kao takav je najbliži rođak Australa, s tim da je za oko dvadeset santimetara duži i sa četiri santimetra širim tragom točkova, ali je istovremeno i niži za jedan centimetar. To vozilu donosi brzu prepoznatljivost na drumu, sve uz čistiji stil karoserije i delikatno inkorporirane pojedinosti. Rafale je nastao kao prvi kompletan projekat pod nadzorom direktora odeljenja za stil, Žila Vidala pa se može tumačiti i kao revitalizacija Peugeota, a što se jasno da zaključiti i na temelju brzinskog osmatranja noviteta.

Rafale je prepun mudro opredeljenih detalja, uključujući i trodimenzionalnu masku kladnjaka koja otkriva ofarbanu unutrašnju sekciju, što se da primetiti tako što kružite oko vozila. Prepoznatljive su i obloge, premazi na elementima farova, kao i nastavak evolucije svetlosnog potpisa galskog konstruktora.

S druge strane, kada uđete u ovaj krosover, momentalno primećujete sličnost s Australom, ali je kvalitet matirajala koji su ovde upotrebljeni značajno bolji i proširena je implementacija mekih površina i zacrnjenih trimova od plute, a tu su čak i detalji od pravog plavičastog kamena. Rafale će promovisati digitalni interfejs u obliku slova l, a tu je i na dodir osetljiv ekran postavljen po sredini, dok softversko rešenje potpisuje Google.

Dodatno, doživljaj podiže i muzički sistem marke Harmon Kardon, osvetljeni elementi sedišta a čak i stakleni panoramski krov čije zatamnjeno staklo se može pomerati elektronskim putem. Znajući sve ovo, možda i ne čudi ambicija kompanije da se nadmeće s takmacima iz luksuzne klase.

Pomenuti Žil Vidal je, upitan o dizajnerskim rešenjima primenjenim kod Rafalea rekao i: “Projekat Rafale nije u startu zamišljen kao kupeoliki SUV, ali je nova perjanica brenda morala dobiti obličje koje kupci obožavaju. Nacrtali smo sve vrste oblika, počev od takozvanog šuting brejka, pa sve do limuzine, ali smo se na kraju opredelili za formu za koju znamo da je u srcu klijentele.”

S tako raznobojnom istorijum nastupa u segmentu D, kako u smislu pripadnosti oblika vozila, tako i u smislu različitog nivoa postignutog uspeha, ovo bi zaista mogao biti pravi put, put uspeha Renaulta. Ako čelnici firme pogode i s cenom, kompanija bi mogla značajno da profitira s konkretnim adutom.

Rafale će od starta nastupiti s Renaultovim hibridnim pogonskim sklopom od oko 200 „konja“. Takvi sklopovi već tradicionalno nose indeks E-Tech, dok se konkretan temelji na trocilindarskom 1,2-litarskom benzincu kom pomaže duet elektromotora. Termički agregat služi kao generator i glavni pogonski motor. Perica Rajković je već opisivao funkcionisanje ovog mehaničkog rešenja u testovima Australa.

Brojni novinari navode da aktuelni Austral poseduje vanserijsku autonomiju, pa se nešto slično očekuje i od Rafalea, posebno imajući u vidu deklarisane podatke o emisiji CO2 od 105 g/km.

Verzija Rafalea koja će biti najviše poželjna je ona s 300 konjskih snaga i dolazi kao dopunjivi hibrid. Dostupna je za isporuku već od prvog dana ponude i oslanja se na isti hibridni pogonski sklop, ali ojačan dodatnim električnim agregatom na zadnjoj osovini. Zato će nuditi i integralni pogon, a pruža i veće baterijsko pakovanje, pa je obećan i mnogo bolji domet u bešumnoj postavci vožnje.

Renault je Rafaleu podario jedinstvenu postavku sistema vešanja, a modifikacije su vršene na prednjoj i zadnjoj osovini (Mekferson i multilink). Amortizeri su pasivni s točkovima koji uključuju naplatke od 20 cola, pa je vidna ambicija konstruktora da automobil promoviše sportske atribute. Francuzi navode da nisu zapostavili ni ideju udobne voženje, a tome bi trebalo da doprinese i sistem upravljanja na sva četiri točka (4Control Advance). Kažu da će doprineti stabilnosti i manjem prečniku kruga koji prati pun zaokret vozila.

Kako rekosmo, Rafale će biti rado viđen prizor u evropskim salonima od proleća naredne godine, bliže sredini iste kako navode ostrvrski mediji, mada se to možda tiče samo tog dela Starog kontinenta. Gama će doneti i ponudu prestižnijih trimova s oznakom Alpine Esprit s hibridnim sklopom T-Tech, dok će dopunjivi hibrid uslediti kasnije.

AutoRepublika

(1979)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Odluta Reno sa dizajnom u neorginalnost i prosječnost. Napred Pežo nazad Lexus.Znao je to Reno nekad mnogo orginalnije.

Renault Terminator

Unutra fenomenalan,vrhunski,bez premca.
Spolja užas.Napred Peugeot i opet čardak,osuđen na propast..

J4ZZ3R

Obrni okreni Žil Vidal uvek nacrta 3008 🙂
Ovaj trup – usek – oteklina na boku je takođe prevelika i neodmerena
Sreća pa će biti skup 🙂

Izmenjeno 10 meseci pre od strane J4ZZ3R
moron

Perjanica i u top varijanti sa 3 cilindra ?
Volim 3-cilindraše, ali, možda su ipak mogli malo i da se ispruže na 4 cilindra u najjačem izdanju ?

Izmenjeno 10 meseci pre od strane moron
BB

Pazi šta pišeš, istražuju tržište tako što pretražuju forume, a ti baš zapeo za ta tri cilindra… eto ti 😉

Dragan

Ima ovde i onih koji hvale dva cilindra. 😊

BB

Da budem iskren, idealan auto bi bio električni sa 130 konja, baterija dometa 150 km, i dvocilindtučni motor kao ekstender, ali da to ne bide preko 28000 EUR…

Dragan

A kad se baterije isprazne, dva cilindra su glavni pokretač grdosije. 🙂
Neka prave oni motore od hiljadu kubika… nemam ja neki naročit animozitet prema maloj kubikaži, ako se to dobro prehranjuje. Ali neka mi ne štede na cilindrima i klipovima.

Onaj 1.6 Hybrid im je dobar. Ortodoksni 4-klipni benzinac sa indirektnim ubrizgavanjem služi kao kec iz rukava.

Milan

Dobar ovaj coupe 3008

Zoca

Kad „mocnici“budu prihvatili istinu da je potpuna elektrifikacija neizvodiva ,ovakvi hibridi su najrealnija opcija.Npr. vozilo C segmenta: atmosferski jednostavni benzinac 1.0 65 ks i isto toliko snage iz elek.motora, baterija par kwh i to je to.

BB

Kupci ne kupuju automobile prema potrebama već prema željama i mogućnostima. A proizvođači su još gori, prave automobile prema trendovima (umjesto da kreiraju trendove) i ako onaj orvi pogriješi, oni svi za njim u provaliju, jer to su trendovi…

Matija

Nije lose ali takodje nista narocito. Nema ovde nicega sto bi ga izdvojilo iz mase.

S mile

Nije lose, samo prate mainstream.

Matija

Mislis prate Kineze! 🙂

Renault Terminator

Šta je sa Laurensom Van der Eckerom,zašto ono više ne dizajnira Renaulte?

LaCrown

Loše odrađen dizajn, više modela u jednom automobilu. Ima malo i Reno dizajna 😉 Danas se to može primetiti u mnogim markama automobila niže klase. Ali ne i u dizajnu nemačke trojke Mercedes, BMW i Audi. Ja vidim neke stvari koje ne vidi većina ljudi. To bi za većinu bilo sitno ali meni smeta i bode u oči. Ako vas zanima dizajn automobila či dizajner je rođen u Srbiji 😏 Možete pogledati moje stare skice na nedavno otvorenom Twitter nalogu. Neke skice datiraju iz 2008. godine a ima i mnogo starijih skica koje ću tek pokazati na Twitter-u. Ima skice… Pročitaj više »

M M

Do kada će se praviti ovakva gov**na u autoindustriji?
Kros – over. Kros – kur***ac

Svet je izludeo totalno
Hoće, ekologiju, efikasnost, „dekarbonizaciju“ a prave skalamerije ničemu

moron

„Savremenost“, pa to ti je …

Renault Terminator

Dok god idioti budu vodili autoindustriju.