1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nema snažnijeg „ema“ u istoriji marke: BMW M5 CS do tančina
Nema snažnijeg „ema“ u istoriji marke: BMW M5 CS do tančina
9

Nema snažnijeg „ema“ u istoriji marke: BMW M5 CS do tančina

11.83K
9
Podelite sa prijateljima:

Do juče je besna limuzina BMW M5 posedovala dve modifikacije: standardnu i snažniju Competition. Međutim, gama BMW-ove podmarke M se širi brže od osmeha, pa ako se tim tempom nastavi, nije isključeno da u postavi „petice“ bude više performantnih od „civilnih“ takmaca.

Nedavno su Bavarci predstavili i M2. M3 i M4 prethodnih generacija u super-laganim izvođenjima, i po pravilu su takvim izdanjima dodeljivane oznake CS. Sada je BMW pripremio nešto slično, samo za pet metara dugu grdosiju, koja je nužno morala da ima i puno kilograma „žive vage“.

Novi sedan BMW M5 CS je snažniji i lakši od onog s oznakom M5 Competition. Kao da mu je ranije manjkalo vatre, ovde biturbo V8 motor zapremine 4,4 litra, izgara do 635, umesto do ranijih 625 konjskih snaga, dok je maksimalni obrtni moment neizmenjen i doseže 750 Nm.

Trasmisija je osmostepena automatska, dok je sistem prenosa snage na sva četiri točka M xDrive, takođe identičan kao onaj na „običnom“ M5, što će reći da se može se vozi i samo na zadnji, ako vozač odabere deaktivaciju sistema za kontrolu stabilnosti.

Istovremeno je masa vozila svedena sa  1.970 na 1.900 kilograma, iako je tih 70 kilograma razlike ceđeno kap po kap, i to manje-više bukvalno. Masa komponenti je izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, pa se to može reći za veliki spojler na poklopcu prtljažnika, haubu s dva otvora za vazduh, kao i za kućišta bočnih retrovizora.

Felne prečnika 20 inča su izrađene od kovanog aluminijuma a na njih su „prikačene“ prikladne gume Pirelli P Zero Corsa. Bazična oprema uključuje i ugljenično-keramičke kočnice s crvenim kočnim čeljustima.

Novi BMW M5 CS ćete sa spoljne strane najlakše prepoznati po neobičnim prednjim svetlosnim grupama izvedenim u LED tehnologiji, čiji je stil osmišljen tako da asocira na trkačke modele marke. U trenucima kada vozač menja srednja za duga svetla ili obrnuto, kao i u trenucima nakon što se aktivira otključavanje putem centralne komande“, farovi zasvetle žutom, umesto klasične, standardne bele boje.

Karoserijski dodaci su retuširani sa spliterom napred i masivnim difuzorom nazad. Iz tog razloga, ova „petica“ za milimetar premašuje pet metara, dok je ona lestvicu niže u ponudi duga 4.983 mm. Dodatno, ionako skroman klirens od 133 mm je još snižen na 119 mm, što je posledica ojačanog oslanjanja.

Umesto uobičajenih sedišta u kabini su montirana ona izrađena od kompozitnog materijala „karbon-fibera“ što je engleska kovanica za „plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima“. Ta sedišta su elektropokretana i sretali smo ih u modelu M3. Sedište vozača ima memorijsku funkciju i grejano je.

Uprkos težnji da se redukuje masa vozila, konstruktori nisu odbacili zadnju klupu koja može da ugosti, ne tri, ali dve duše u zasebnim foteljama. Ukupan broj putnika je tako na nivou od četiri. Sedišta su presvučena crnom kožom s crvenim štepom, dok su odmorišta za ruke obogaćena crtežom „Zelenog pakla“, odnosno staze na Nirburgringu. Nasloni za glave kao obruč upravljača krasi oznaka nula.

Prikaz informacija na vetrobranskom staklu menja režim rada kada se odabere sportska postavka (Sport Riding Presets). Povrh toga što se prikazuju navigaciona uputstva, podatak s brzinomera, sistemska upozorenja i ograničenje brzine (uz mogućnost samog sistema da prepozna i znake kojim se zabranjuje preticanje), HUD (head-up display) daje na uvid i brzinomer s različitim intenzitetom boja (samo kada se vozač raduje izabranom ručnom režimu izmene stepena prenosa).

Dodatna ergela od deset konja u kombinaciji sa redukcijom „telesne težine“ vozila, nije mogla da ishoduje u drugom smeru, nego se reflektuje kroz boljitak voznih performanski. BMW M5 CS se katapultira do „stotke“ za svega tri sekunde dok mu do 200 km/h treba 10,3 sekundi (spram 3,3 sekundi i 10,8 sekundi u verziji Competition, redom).

Najviša brzina je voljom konstruktora ograničena na 305 km/h, nalik onom što srećemo kod savremenijih izdanaka M škole, ali samo onih koji su opremljeni paketom nazvanim M Driver’s Package.

Danas predstavljena zver ovaj detalj opreme već ima uključen u osnovnu cenu.

Poseban je kuriozitet to što je modifikacija CS obogatila gamu performantnog sedana BMW M5 na samo jednu godinu. Nakon što ova verzija bude povučena u penziju, kao najsnažnija će ostati BMW M5 Competition, izuzev ako nas opet „majstori“ iz M divizije ne iznenade nanovo.

Početak isporuka ove zveri je za Evropu predviđen tokom proleća. Cena je već obelodanjena i ispostavlja se da će onaj koji bude poželeo „70 kila manje uz 10 konja više i još svašta nešto“ morati da izdvoji preko 40% više za M5 CS spram M5 Competition.

Dakle, novjalija će u Rusiji koštati 153 hiljade evra u osnovnoj postavci, dok će mu cena u Evropi biti koji evro ispod 200 hiljada. Otkuda razlika, pojma nemamo, niti smo ikoga pitali.

AutoRepublika

(11833)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači samo za preprodavce droge?

Бранило

Чуј препродавци : ) : ) : ) М 5 је само за главне газде … за препродавце су М 2 М 3 М 4

Laki

Dobra „fora“ sa žutim svjetlima inace je dovoljan i 530d duplo jeftiniji.

Aki

Sta ce ti dizel? Bolji je 530i, benzinac.

Laki

Jest bolji u pravu si ako nista drugo bolja „muzika“ za usi!

Bungi

Ovo je jedan od rijetkih sportskih sedana koji ima i ravnopravna trkačka sjedišta i pozadi.Bravo.

BMW

SVAKA CAST BMW- u, OD OPREME DO MOTORA👌 A CENI POSEBNO…😁

Izmenjeno 3 godine pre od strane BMW
Fuad

Lepo svaka cast BMW -u ,ali u toj klasi RS6 Audi tata mata u ukupnom pogledu dizajn svetla dalekoooooo ispred

Fiat kupio ameriku

Pa ti kupi hellcat onda sabane