1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aehra Sedan: drugi model italijanskog startapa
Aehra Sedan: drugi model italijanskog startapa
2

Aehra Sedan: drugi model italijanskog startapa

357
2
Podelite sa prijateljima:

Privatna italijanska kompanija Aehra prvi put se oglasila prošlog leta, a u novembru je pokazala svoj prvi obećavajući model – veliki električni krosover pod lakonskim imenom Aehra SUV. Prvobitno je obećan i drugi automobil i predstavljen je tek sada, ali u formatu konceptnog automobila.

Doduše, u poslednjih mesec dana smo više puta pisali o njemu, jer, kako običaji danas nalažu, treba non stop objavljivati detalj po detalj o nekom modelu da bi se održala prisutnost u medijima.

Električni automobil Aehra Sedan kreiran je na istoj platformi i po istim obrascima kao i krosover. Oba automobila dizajnirao je bivši glavni dizajner Lamborghinija Filipo Perini. Sačuvani su i raspored sa unutrašnjošću pomerenom napred i opšti stil karoserije od ugljeničnih vlakana. Čak su i dužina od 5,1 m i širina od 2 m dva automobila identične, ali je limuzina primetno niža od krosovera: 1,43 m naspram 1,64 m.

Sva četiri vrata se dižu kao buba elytra. Enterijer sa četiri odvojena sedišta može da primi veoma visoke putnike i da se pretvori u bioskop: širok ekran, koji je u transportnom režimu uvučen u unutrašnjost prednjeg panela, može se podići i transformisati u ogroman TV. Bočni i unutrašnji retrovizori su zamenjeni ekranima, a umesto centralne konzole postavljen je drugi displej. Sve ovo se takođe preselilo sa krosovera.

Tehničke informacije su i dalje veoma približne. Aehra Sedan težak nešto manje od dve tone, ima tri elektromotora ukupne snage 750-820 KS. Baterija kapaciteta 120 kWh trebalo bi da bude dovoljna za postizanje autonomije od 800 km. Ugovor o nabavci baterija radnog napona do 925 volti zaključen je sa austrijskom kompanijom Miba Battery Sistems. Maksimalna brzina je ograničena na 265 km/h.

Amerika bi trebalo da postane ključno tržište za Aehru, tako da je približni raspon cena naznačen u dolarima – od 160 do 180 hiljada. Limuzina i krosover bi trebalo da uđu na tržište istovremeno, ali će isporuke serijskih automobila početi tek 2026. godine (iako je prvobitno najavljena 2025. godine), a mesto proizvodnje još nije određeno.

AutoRepublika

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ima određenih kvaliteta, ali mene – običnog smrtnika, uopšte ne tangira ovaobjava…

Matija

Dopadljiv i originalana auto, pre svega zbog svog ekstremno kratkog nosa! Nasuprot njmu, zadnji deo je dugacak i aerodinamicki oblikovan. Zbog tzv. „monospace“ forme mogao bi da se nazove „sportski minivan“! Teatar sa vratima je suvisan, trebalo bi naci jednostavnije a komforno resenje.