1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera karavana Mercedesove E Klase
Premijera karavana Mercedesove E Klase
7

Premijera karavana Mercedesove E Klase

552
7
Podelite sa prijateljima:

Svega par nedelja nakon što videsmo limuzinsko izdanje, karavan s oznakama Mercedesa E Klase je premijerno prikazan jutros i dolaziće s novim pogonskim sklopovima koje karakteriše jedna zajednička osobina: elektrifikacija.

Prva E Klasa je predstavljena još 1984. godine i od tada do danas, poslovna limuzina Mercedesa uvek stiže i u obliku karavana čija je glavna karakteristika praktičnost, pa je tako i s iteracijom kodne oznake W214 nastavljena tradicija, mada električni pandan E Klase, model EQE nije zamišljen kao vozilo s takvom školjkom. Uprkos tome, očekivanja konstruktora su da svaki peti primerak E Klase (uključujući u analizu i baterijsko izvođenje) koji bude isporučen kupcima, bude karavan.

Novajlija stiže s hrabrije stilizovanim zadnjim delom u odnosu na model koji se oprašta od aktivne ponude, a i sa jako nagnutim zadnjim stupom koji je zamišljen na način da vozilo asocira na stil shooting brake. Nemački menadžeri ipak tvrde da dizajn karavnske E Klase nije indikativan u pogledu toga kako će izgledati budući model CLS Shooting Brake, inače sličnih gabarita.

Polje na kom se očekuje da nova E-Klasa Estate najviše zadivi kupce, jeste ono koje se tiče uređenja i kvaliteta putničke kabine. Centralna konzola, kao i kod limuzine, dolazi s istim ekranom, takozvanim „Superscreenom“ i s najsvežijim izdanjem informativno-zabavnog sistema zvanog MBUX. Opcioni ekran je u osnovi manja verzija  Hyperscreena koji se može videti u modelima s oznakama na kojima piše EQS i S Klasa.

Enterijer nudi više intuitivnu postavku za putnike na prednjim sedištima, kako to vidi Mercedes. Implementirano je ekoliko novih tehnologija, kao što je recimo video kamera u unutrašnjosti i veštačka inteligencija koja je u stanju da prepozna navike vozača. Nova je i funkcija koja bi se mogla prevesti kao „Samo reci“ (Just Talk), a ona u osnovi smenjuje ono čuveno “Hey Mercedes”. Upotrebljava se glasovnom kontrolom, iako vozač mora biti sam u kolima, ukoliko želi da se koristi ovim tehnološkim rešenjem.

Kako smo to već videli i u ostatku game Mercedesa, vozačev ekran nudi dva različita stila (Classic i Sport) kao i tri režima: Navigation, Assistance i Service. Na zadnjem kraju karavana se može naći kuka za vuču prikolice (ako kupac doplati), a ona se izvlači pritiskom na taster u prtljažniku. Vučni kapacitet ove verzije E Klase iznosi do 2,1 tone uz mogućnost tereta koji pada na kuku od 84 kilograma. To karavanu omogućava da ponese i električne bicikle.

Glavni razlog koji navodi ljude da se opredele za karavan pre sedana jeste dodatni prostor za prevoz prtljaga. Međutim, on varira u zavisnosti od toga koji je pogonski sklop upotrebljen, što je obeležje savremenog doba. Svi sklopovi su elektrifikovani, pa laki hibridi nude zapreminu prtljažnika od 615 litara, što bi trebalo da bude dovoljno za većinu porodica i većinu situacija. Ipak, to je za 25 litara skromnija ponuda od onog što je pružao odlazeći karavan. Razlog, baterija je smeštena ispod poda prtljažnika.

S druge strane, plug-in hibrid nudi samo 460 litara za smeštaj prtljaga, a i to je za 20 litara manje od starog PHEV-a u ovom izdanju. Vazdušno oslanjanje na zadnjoj osovini je deo serijske opreme, sve s ciljem da se osigura stabilnost vozila, dok je ono na prednjoj osovini, deo dodatne opreme.

Kada već otvorismo temu mehanike, da kažemo da su u ponudi dva blaga hibrida utemeljena na benzinskim i dizel motorima, a tu je i dopunjivi hibrid s benzincem. Sve E Klase dolaze s devetostepenom automatskom transmisijuom. Alternativa E 200 se oslanja na dovlitarski turbobenzinski četvorocilindarski motor koji je dobio elektromotor od 23 kočene konjske snage za ukupnih preko dvesta „konjića“. To omogućava verziji E 200 da tipski sprint odradi za 7,8 sekundi. Varijatet E 220d pruža dizel iste konfiguracije kao opisani benzinac, što će reći da je i ona lakohibirdna. Malo je slabija od navedneog benzinca, pa ubrzanje od nule do 100 km/h traje 7,9 sekuni.

Na vrhu se nalazi benzinski plug-in hibrid koji nosi nalepnice E 300 e. I on je tu s 2,0-litarskim četvorociclindrašem i trakcionom baterijom kapaciteta 25,4kWh. Nudi oko 315 konjskih snaga, što ga čini najbržim (za sada) u porodici jer sprint obavlja za 6,5 sekundi i pojuri do oko 230 km/h. Mercedes tvrdi da PHEV na struju može preći 113 kilometara, što je za čak 60 kilometara više od onog što može verzija koja prestaje da se nudi.

Švapski proizvođač navodi i da će predstaviti više hibrida za karavansku E Klasu, misleći na dizelu utemeljen automobil tog tipa, verovatno s oznakom 300 d e, a moguće je i lansiranje moćnije alternative s oznakom 400 e, a to već videsmo kod sedana.

Stara E Klasa u karavanskom obličju nikada nije dobila benzinsku verziju dopunjivog hibrida, a trebalo bi navesti i da Mercedes tvrdi da je nov karavan osetno bolji (za više od 10%) u smislu potrošnje goriva.

Na kraju još da kažemo da se očekuje da ovaj novitet uđe u prodaju tokom leta, i to uz višu cenu u odnosu na odlazeću generaciju vozila. Koliko tačno višu, još uvek se ne zna. Očekuje se i da se odeljenje AMG pozabavi novim karavanom, ali nije izvesno koji će pogonski sklopovi tu biti upotrebljeni.

AutoRepublika

(552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne dopada mi se baš oblik gornjeg dela rama bočnog prozora izmedju C i D stuba. Jer, ta linija „ne prati“ oblik padajuće linije krova pozadi, a ni sam ugao D stuba.
Ali, „ko sam ja“ ( čovek operisan od ukusa ) pa da prigovaram jednoj Mečki i to u vezi dizajna 😂

Bungi

Gledan tri kraka dva puta ponovljena na zadnjoj lampi, nekako ne idu bez kruga.Ako su nešto i htjeli, nisu uspjeli.Onda letva u boji farova koja spaja zadnje lampe, opet promašaj, tu je mjesto hromiranoj letvi.Pa onda završeci izduva,opet lažnjaci,..Puno je lažnjaka za jedan veliki Mercedes, previše!

Matija

Tipican Mercedes, jos jedan korak u njegovoj tihoj evoluciji. Jedan od retkih noviteta u njegovom dizajnu su dve linije na bokovima karoserije iznad prednjih i zadnjih tockova. Pitam se sta je njihova uloga? U pogledu od pozadi odsjaj karoserije nam odkriva blago naduvane blatobrane oko tockova – vrlo diskretan ukus „musclecars“? Vec po ko zna koji put donji deo branika podseca na iskezena usta – kakvu svrhu imaju ti „otvori“ kada su zatvoreni plasticnom maskom? Pravim sportskim vozilima ovde su pravi otvori koji sluze za dovod vazduha u dodatne hladnjake i za formiranje tzv. „air curtain“, usmerene bocne struje vazduha… Pročitaj više »

Laki

Dali je „Benzu“ potreban azijski šarm da bi ostao na vrhu?

'79 DeVille

„Kocene konjske snage“???

moron

BHP ?

Matori

Kako to mislite da je prva E klasa predstavljena 1984. godine?
Mercedes je uveo tu oznaku tek prilikom osvežavanja W124, negde ’93.

Ipak karavani nisu izumrli.