1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nekad je Renault Kwid bio jeftiniji od 4, a sad je skuplji od 10 hiljada evra…
Nekad je Renault Kwid bio jeftiniji od 4, a sad je skuplji od 10 hiljada evra…
2

Nekad je Renault Kwid bio jeftiniji od 4, a sad je skuplji od 10 hiljada evra…

2.36K
2
Podelite sa prijateljima:

U skladu s početnom idejom, minijaturni hečbek Renault Kwid je začet kao izrazito jeftin automobil za takozvane zemlje u razvoju. Kada je debitovao na indijskom tržištu te 2015. godine, koštao je samo 3,9 hiljada američkih dolara i posedovao je veoma prostu opremu. Ali, Kwid je modernizovan u kasnijem periodu, unapređen i obogađen. Sada nudi ojačanu karoseriju, moderne bezbednosne sisteme, nove opcije i još svašta nešto.

Sada se čak i u Indiji, za restilizovani heč traži najmanje 5,7 hiljada dolara, a u Južnoj Americi je upravo prestavljen restilizovan mališan koji je postao još bliži starijim modelima.

Brazilski 3.680 milimetara dugi Kwid je sada dobio istu njušku kao što je ima brat iz Indije. Poseduje dnevna svetla u LED tehnologiji, koja je poslužila i prilikom izrade zadnjih signalnih grupa. Enterijer i digitalni instrumentacioni klaster su takođe unificirani za oba velika, ali sirota tržišta, dok su prekookeanske verzije dobile skuplje presvlake za sedište, dok je zadnja klupa, „po prvi put u istoriji“, dobila i deljivu zadnju klupu. Odnos je uobičajen i iznosi 60:40.

Atmosferski trocilindarski motor s indeksom 1.0 SCe je sada osavremenjen i kao takav razvija jednu do dve konjske snage više no ranije. To znači da kada sagoreva benzin, onda odbacuje 68 konjskih snaga, dok na etanolu vozač na raspolaganju ima svih 71 „konja“. Podsetićemo da je etanol rasprostranjen energent u Brazilu.

Pored toga, od sada Kwid dolazi i sa standardnim start-stop sistemom koji pomaže u želji da se prištedi gorivo. Iste pobude konstruktora su privukle ideji instalacije guma sa smanjenim otporom kotrljanju za jednu petinu, pa se i na planu energetske efikasnosti, kao što vidimo, značajno poradilo.

Kwid namenjen Latinoamerikancima je od starta u ponudi imao instalirana četiri vazdušna jastuka, pošto Renault očigledno smatra da život Brazilca vredi dvostruko više od života Indijca, iako su obe nacije manje cenjene od Evropljana. U želji da se izbegne ovakva nepravda, kako smo i pisali, indijska vlada želi da uvede mandatornu upotrebu šest vazdušnih jastuka u novim vozilima, počev od oktobra ove godine.

Kako bilo, brazilska verzija Kwida sada od uvodne modifikacije nudi sistem elektronske kontrole stabilnosti, pomoć pri kretanju na uzbrdici, sigurnosni pojas s indikatorima da nije vezan, i to na svih pet sedišta. Indijska verzija nema ništa od ovoga, čak ni za one koji su voljni da zavuku ruku dublje u džep i dobiju dašak 21. veka automobilske industrije. Istovremeno, Kwid s brazilskim pasošem je opremljen samo petostepenim ručnim menjačem, iako indijski ima jednostavni robotizovani sklop.

Jasno je da je ovako oplemenjeni Kwid dobio novu, višu cenu. U Brazilu startuje s cifrom od 11 hiljada američkih dolara! Najprestižnija verzija koju krasi dekor terenca nosi ime Outsider i košta čak 12.500 dolara. Ovde valja podsetiti da su cene na prilično visokom nivou u Brazilu, pa tako tamo Renault Sandero startuje s cenom od 14.900 dolara.

Kada se stvari postave u ovu perspektivu, postaje jasno da je Kwid i dalje jeftniji, ali daleko od toga da je više jeftin. U budućnosti se očekuje da se na tržištu pojavi još skuplja alternativa s nalepnicom Kwida. Ona će imati sufiks E-Tech i kao takva će biti varijacija na temu evropske Dacije Spring.

AutoRepublika

(2359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Strahota od cene, u svetlu motora i opreme

Iznogud Časni

Napredak kroz tehniku