1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian R1T se zapalio na stanici za punjenje kompanije Electrify America
Rivian R1T se zapalio na stanici za punjenje kompanije Electrify America
1

Rivian R1T se zapalio na stanici za punjenje kompanije Electrify America

165
1
Podelite sa prijateljima:

Električni pikap Rivian R1T juče se zapalio tokom punjenja na stanici kompanije Electrify America u Kaliforniji, a šteta koja mu je pričinjena izgleda nepopravljivo.

Incident je juče prvi put objavljen na subredditu r/Rivian uz fotografiju izgorelog vozila. Oštećenje je zahvatilo prednju haubu koja se skoro u potpunosti istopila, i rub ispod nje, koji je verovatno potpuno uništen.

Prednje staklo i nos vozila – posebno leva strana na kojoj se nalazi priključak za punjenje – takođe ne izgledaju dobro.

Na prvi pogled, ovo ne izgleda kao požar u bateriji. Normalno, kada se visokonaponska baterija zapali, čitavo vozilo je zahvaćeno plamenom i uništeno. Očigledno, ovde to nije slučaj, mada nije teško zamisliti da je vozilo otpisano od strane osiguravajućeg društva.

Činilo se da je Rivian takođe bio sklon da isključi uzrok požara u bateriji u izjavi.

„Upoznati smo sa incidentom i sprovodimo punu istragu. Niko nije povređen, a za sada se ne čini da je u pitanju visokonaponska baterija vozila.

Prema nekim komentarima na postu na Redditu, incident se dogodio na stanici za punjenje Electrify America u dolini Mil, u severnoj Kaliforniji.

Fotografija otkriva da je plamenom oštećena i staza za punjenje i kabl, ali je očigledno prerano reći da li je požar izazvala stanica za punjenje ili vozilo. Naše kolege iz Amerike su kontaktirale Rivian i Electrify America za više informacija i do sada se oglasio samo proizvođač električnih vozila.

Predstavnik Riviana rekao je za InsideEVs da će kompanija „dati nove informacije o istrazi dok budemo utvrdili stvari“.

Vredi napomenuti da ovo nije prvi prijavljeni incident koji uključuje Rivian R1T na stanici Electrify America. Još u januaru, još jedan R1T se spržio ubrzo nakon što ga je njegov vlasnik uključio u punjač od 150 kW u blizini San Dijega.

Prema Driveu vlasnik je rekao da se iz njegovog kamioneta čuo „glasan bum“ i nakon toga se R1T zaglavio. Navodno je ostao tamo skoro dva puna dana pre nego što je mogao da bude isključen. Na sreću tog vlasnika, njegov električni kamionrt se nije zapalio, iako je jaku eksploziju pratio oblak crnog dima.

U drugom incidentu iz novembra 2022, vlasnik kamiona Ford F-150 Lightning tvrdio je da je punjač Electrify America spržio njegov kamion, o čemu smo već pisali.

AutoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Na osnovu Fotografije moze se zakljuciti sledece: 1. Zariste pozara je u zoni ispod prednje Haube, gde se nalazi elektronika Jake Struje. Verovatno je tu doslo do nekog kratkog spoja ili neka Komponenta nije izdrzala snagu struje. 2. Uredjaj za punjenje je povrsinski lako ostecen plamenom iz prednjeg dela vozila. 3. Baterija se nalazi sasvim nisko u podu vozila a u toj zoni nema ostecenja. Baterija i elektronske Komponente ne Gore – one generisu visoku temperaturu koja uzrokuje paljenje okolnih Komponenti od zapaljivih materijala. Iz zog razloga Bateriju nije moguce „ugasiti“ vec samo hladiti dok se unutrasnji termicki proces sam… Pročitaj više »