1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i3 ide u penziju 2024. godine, naziv preuzima nova električna limuzina
BMW i3 ide u penziju 2024. godine, naziv preuzima nova električna limuzina
0

BMW i3 ide u penziju 2024. godine, naziv preuzima nova električna limuzina

211
0
Podelite sa prijateljima:

Električni mališan sa kojim je BMW započeo svoj put elektrifikacije opstaće na tržištu veoma dugo, čak do 2024. godine, a nakon toga svoj naziv prepustiće novitetu, sedanu veličine Serije 3. 

Posve logičan korak, jer ako sagledamo ostatak nomenklature BMW-a kada je reč o električnim modelima, bilo je i očekivano da električni pandan konvencionalnoj Seriji 3 nosi upravo oznaku „i3“.

Danas zvuči potpuno neverovatno da je aktuelni i3 uopšte ovoliko dugo i opstao na tržištu. Ako se setimo da je BMW još 2017. godine bio izrazito nezadovoljan prodajnim uspehom ovog modela, i da su tada već počeli da preispituju svoju strategiju u vezi sa elektrifikacijom, onda je opstanak i3 i još veće čudo.

No, razloge za njegov dobar plasman treba tražiti van domašaja BMW-a. Ova 2020. godina je čini se presudna za dalju transformaciju automobilske industrije. Nekoliko udruženih faktora nastupili su pravovremeno i stvorili uslove za rast prodaje EV modela.

Podsetimo da će Nemačka uvodi subvencije za kupovinu električnih automobila od 10.000 evra, što će drastično smanjiti cenu ovih vozila za potrošače, a samim tim i uvećati prodaju istih. U ovakvim uslovima, niko od proizvođača neće da izgubi „svoj deo kolača“.

Zato je BMW rešio da i3 opstane na tržištu do 2024. godine, a naravno do tada će proći kroz još neki tretman zatezanja bora. Ipak, kada do penzionisanja konačno dođe, i3 će biti na tržištu čak 11 godina! Veoma dugo za standarde u modernoj automobilskoj industriji.

U međuvremenu, plavo-beli propeler iz Bavarske planira pravu ofanzivu novih električnih modela. Jedan od njih biće novi i3, odnosno limuzina koja će biti alternativa za standardnu Seriju 3. Očekuje se da pomenuti sedanski i3 preuzme stil najavljenog i4, koji će stići mnogo ranije.

BMW grupa planira čak devet novih električnih automobila do 2025. godine, a kako do sada nije bilo zvaničnih podataka koji će to modeli biti, nagađa se da će baterijska izdanja uskoro dobiti Serija 1, Serija 5, Serija 7, X1, X5… Čitav niz standardnih modela, no šta će se od ovih prognoza i ostvariti, ostaje da se vidi.

AutoRepublika 

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments