1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche: Narod želi nemačke automobile! Nećemo graditi fabriku u Kini
Porsche: Narod želi nemačke automobile! Nećemo graditi fabriku u Kini
2

Porsche: Narod želi nemačke automobile! Nećemo graditi fabriku u Kini

2.10K
2
Podelite sa prijateljima:

Svojevremeno smo pisali da čelnici Volvoa smatraju da nema bojazni da će vozila sklopljena u Kini biti nižeg kvaliteta od onih koja se montiraju u Skandinaviji. Ovo sada što čujemo/čitamo, na prvu loptu zvuči mega-licemerno, nevezano za Volvo i Geely, kao i nevezano za Daimlerove planove povodom inženjering saradnje s kineskim ortacima, jer se zna da Volkswagen grupacija poseduje fabrike razasute širom sveta, pa i sam Porsche sklapa Cayenne u Slovačkoj Republici, na primer. Pored toga, Boxter i Cayman je godinama radio finski Valmet Automotive.

A da li je izjava zaista toliko licemerna, hajde da prosudimo nakon što vidimo šta je to konkretno, u intervjuu za Financial Times izjavio izvršni direktor ove super-premijum marke.

Dakle, čovek je, uprkos tome što je Kina najveće pojedinačno tržište Porschea rekao da, kompanija neće dizati fabriku u toj državi u dogledno vreme, jer marka želi da odneguje imidž oslikan kroz kovanicu „Made in Germany“.

„To je pitanje kvaliteta i premijum imidža. Mislim na nastavak prakse da se automobili u Kinu uvoze iz Evrope,“ reče Blume novinarima Financial Timesa. „Ne vidim nikakav smisao da selimo proizvodnju u ovom trenutku.“

Porsche je tokom prošle godine otpremio 272.162 vozila. Od tog broja, čak 88.968 primeraka je otišlo baš u Kinu, dok je cela Evropa „progutala“ 80.892 četvorotočkaša ove plemenite marke. Američki kupci su se isprsili toliko da dobiju svega 57.294 primeraka Porschea u istom vremenskom periodu.

Blume je ipak svestan da u ovakvom spletu okolnosti, gde Kinezi čine glavninu tražnje za vozilima nemačke marke, nema smisla ne izgraditi fabriku na tom tržištu, pa navodi da će „za desetak godina to možda i biti slučaj. Takva odluka će zavisiti od kretanja tražnje i pratećih propisa u svakoj pojedinačnoj zemlji.“

Kako bi bilo moguće lansirati neodoljivi električni Porsche Taycan, kompanija je morala da uloži 6 milijardi evra u fabrički kompleks u matičnom Cufenhauzenu, a proizvodnja je započeta 2019. godine, dok je s traka tokom 2020. godine sišlo 20.015 primeraka. Prošle nedelje je predstavljena replika Taycana pod bedžom marke koja se kotira niže od Porschea.

Reč je naravno o Audiju e-tron GT, pa nas to vraća i na praksu gigantske germanske grupacije da iste komponente, sklopove, sisteme, pa čak i celokupne automobile, razvija i nudi u identičnoj formi i suštini, ali pod ambelmima sijaset različito pozicioniranih brendova.

Sve u svemu, prvi utisak retko kada prevari. Naprotiv, život ga obično potvrdi i još dodatno pojača uz nove okolnosti i saznanja koja se stiču iskustvom.

AutoRepublika

(2103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pričaj ti to švabo nekom drugom.Kinezi mogu jednako kvalitetno da naprave isti auto uz mnogo manje troškove radne snage i sirovina.

S mile

Sve je proracunato, pa kada su izvagali, oni su rekli da ostaju u DE. Cinjenica je da se isti kvalitet moze postici bilo gde. Uz dobru kontrolu proizvoda. Nego su videli / procenili smer kretanja prodaje i izvagali da mogu da zadrze cenu troskova u DE. A ovom izjavom „kupuju“ deo kupaca koji vise gledaju gde je proizvedeno. Bas juce sam gledao neke kvalitetne jakne, 100 do 400 eur. Sve jaki brendovi. Ma na svakoj je Made in China ili slicno. Cak i na tipicno americkim.. MOUNTAIN HARD WEAR. Zasto, isti kvalitet, uz nizu cenu sirovine i radne snage. A… Pročitaj više »