1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Da li biste dali 11 hiljada evra za nekorišćeni Moskvič Aleko?
Da li biste dali 11 hiljada evra za nekorišćeni Moskvič Aleko?

Da li biste dali 11 hiljada evra za nekorišćeni Moskvič Aleko?

9.25K
21
Podelite sa prijateljima:

Na ruskom oglasniku koji je dostupan preko globalne mreže, kada se utipkaju magične reči Drom.ru, pojavio se oglas za prodaju jednog neobičnog vozila. Nama je vozilo sa fotografija poznato kao Moskvič ili kao Aleko, ali ga Rusi oslovljavaju sa „Svjatogor“. Konkretan primerak je proizveden 1998. godine i prevalio je svega 1.060 kilometara, kako piše u oglasu, mada se na fotografiji vidi cifra od 67 km. Kao što se može i videti s ostalih slika, Aleko je u fabričkom stanju, pa i ne čudi oglašena fabrička cena od 10.700 evra (blizu milion ruskih rubalja).

Primerak koji je oglašen poseduje originalnu tamno zelenu nijansu karoserije, a za razliku od drugih Aleka koji bi već posle par godina pokazivali ozbiljnu rđu, na ovom automobilu nema ni traga od korozije. Unutrašnjost vozila je takođe u izvanrednom stanju, gde dominira tradicionalno siva boja.

Oglašeni eksponat pokreće benzinski motor s oznakom VAZ-2106, iza koje se krije četvorocilindarska jedinica zapremine 1,6 litara. Razvija 76 konjskih snaga a radi u sadajestvu s ručnim petostepenim menjačem. U našem narodu je ova verzija Moskviča poznata kao Aleko s Ladinim motorom, dok je možda i češća bila modifikacija s motorom, takođe atmosferskim benzinskim od 1,5 litara i 72 konjske snage. Menjač je posedovao različite prenosne odnose, ali je takođe bio s pet „brzina“ i manuelni.

Autor oglasa tvrdi da je njegov primerak Aleka u idealnom stanju i da je deo privatne kolekcije vozila. Logično, zeleni Moskvič s fotografija nije menjao vlasnika od kada je napustio izložbeno-prodajni salon tokom 1998. godine.

Moskvič-2141 je bio na proizvodnim trakama preduzeća AZLK u periodu od 1986. do 1998. godine, a kao što rekosmo, kasnije je preimenovan u „Svjatogor“, nakon čega se zadržao u proizvodnji do 2002. ogdine. Tokom tog intervala je sklopljeno ukupno 716,8 hiljada komada, od kojih je najmanje 3 primerka završilo u rukama autora ovih redova.

Modernizovana verzija Moskviča-2141 s nadimkom Svjatogor, je debitovala 1997. godine, a pored „Ladinog motora“, ovu modifikaciju je pogonio i dvolitarski Renaultov benzinac sa 113 konjskih snaga. Postojala je i varijanta s motorom od 1,7 litara (UZAM-3317), a ona je isporučivala 85 konjskih snaga. Neki kontigenti su posedovali Svjatogor s pogonskim blokom VAZ-2130 čija je zapremina bila 1,8 litara.

Bez mogućnosti da se prisetim tačne godine, ali jednog proleća je na beogradskom sajmu bio izložen Aleko od strane tadašnjeg ovlašćenog uvoznika, kompanije Progres, koji je pod haubom krio Fordov dizel motor zapremine 1,8 litara. Međutim, serijska proizvodnja nikada nije zaživela. Pride, krajem devedesetih su Rusi izradili i dva prototipa s automatskim menjačem, ali rukovodstvo AZLK-a nije odobrilo masovnu proizvodnju.

Ukratko, Aleko je bio verovatno i jedini automobil te veličine koji se mogao kupiti za onovremenske dohvatljive novce, čak i običnom čoveku. Ma koliko se često kvario i imao lošu limariju, on je puno značio za radničku klasu tadašnje Jugoslavije na izdisaju.

AutoRepublika

(9246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Moj cale je tamo uzimao gorivo ,indirektno, kod nekog tipa..Mislim da se odazivao na „Lacika“.Kasnije je mnogo jeftiniji bio Golubac.

DOLF

Aleko neće daleko!
Na ovom modelu fale ručke za nameštanje klimatizacije.
Ja sam se kao dete znao igrati u Aleku, zamišljao sam da vozim avion…
Sećam se da su ga uvek upoređivali sa Ladom Samarom, ali meni je Aleko puno bolju unutrašnjost imao, a i bio mi je lepši. Nije bio pouzdan i kasnije je trulio, ali meni je delovao kao Svemirski brod naspram većine automobila 90ih. Normalno bio sam dete pa se nisam razumeo u automobile.

Kiko

Znate li nesto za karavan iz progresa,nema nigde informacije?

Rikošet

Nostalgija značajno uljepšava stvari, a posebno automobile mladosti.

U Moskoviču sam prvi put doživio brzinu od 100 km/h :), pa sam ga doživljavao kao avion…

Ne znam komšiju je baš napatio, stalno neki kvarovi, šlepanja, guranja da upali… Nikad mi nije bilo jasno jel auto bio loš ili ga je ona zapustio, ali eto ostale mi te slike pred očima…

igi

U rubrici „Hedonizam & adrenalin“ 🙂 Ruku na srce, unutrašnjost i instrument tabla mu deluju odlično za auto tog doba.

Rikošet

Ko te pita za razum, tu kupuješ emocije…

Laki

Bravo za veliku istinu vecina će se pronaci u komentaru nebitno koji auto je u pitanju!

TNT

Kratko i jasno: izvini brate, ali meni nije.

D_C

– Odlican klirens
– Dovoljno prostora na zadnjoj klupi cak i za visoke osobe
– Analogni instrumenti
– Atmosferski motor pogodan za ugradnju plina, pristupacan i lak za odrzavanje, sposoban za velike kilometraze bez nekih komplikacija
– Nema zAjEB, adaptivan tempomat i druge nepotrebne gluposti

Sve ukupno, na osnovu komentara koji se ovde cesto prozimaju, ovo mu dodje skoro pa idealan auto 🙂

Zoca

CEO auto kopija Simke 1307,motor prethodnog Moskvica je jako slican BMW-ovom iz modela 1500?

sami

Moskcičev motor je kopija Opelovog motora, skoro u porpunost. Čak nije ima lanac, nego tekstolitne zupčanike koji su znali da se pohabaju i prezupče

Zoca

Pricam o masini UZAM -412,koji je lancem pogonio bregasto vratilo.Bas kao i BMW 115 motor.Raniji Moskvici su bili bazirani na Opelu jer je posle VV2 prebacena cela fabrika iz Nemacke u SSSR.

Balkanboj

Moji kupili jednog Aleka, sa Ladinim motorom, novog 90-te godine. Kakva radost, nov socijalistički automobil prilično modernog dizajna. Prva kiša, kabina mokra unutra. Loše namešten keder prednjeg stakla. Menjač je bio tako dobar da zimi nisi mogao lagano da menjaš brzine dok se ne zagreje ulje u istom. Verovatno je moglo da se reši drugim uljem u menjaču. Vrlo brzo su zadnji prozori izašli iz vodjica pa kada bi neko krenuo da podiže prozor nazad, isti bi išao ukoso. Gume, plastika živa. I posle 4 godine ista šara i dubina. Antikorozivna zaštita… Nikad čuo za to. Jedan sloj osnovne bele… Pročitaj više »

BB

Imao ga moj rođak. Poznajući njegov katastrofalni stil vožnje, ja odgovorno tvrdim da je ovo najizdržljiviji auto na svijetu 😅. Bez vode, bez ulja (k’o Zepter), u njivi, snijegu, uvijek pretovaren (faktički jednosjed). Njegovih 4-5 godina službe (polovan je kupljen) bi nekom domaćinu trajalo najmanje 40 godina. Ono što uvijek fasciniralo na ovom autu tako precizno i čvrsto zatvaranje vrata, što se nije slagalo sa rupamabubpragovima i opštem stanju auta.

sami

Ovaj na slici sa ladinim motorm. Bili i sa moskvičevim original motorm. To je bio baš krš. Išla nekad reklama na TV tipa: Kratko na pumpi dugo na drumu.

Don

Bih uzeo za sebe, al za tvoje novce.posteno, nikako drugačije, SPK.

Mixer

Aleko je išao daleko! Imali smo aleka 1989 godište, vozili ga dok dok se nije raspao i otišao u staro gvožđe. Nakon toga ćale naleti na „novog“ Aleka 1990 godište sa nekih 24000km pređenih, mislim da je bila 2001 godina, tek počeli evri da se koriste. Koštao je oko 1500e. Aleko je mirisao na novo. Naravno benzinac sa Ladinim motorom. To je i bio i moj prvi auto, kad se setim šta smo zajedno prošli… Za razliku od Yuga, Stojadina i ostalih automobila koje je tad radnička klasa mogla da priušti sebi, Aleko je bio limuzina za ostale. I dan… Pročitaj više »

Bungi

Kad je se pojavio, Aleko je imao duboko zastarjelu koncepciju karoserije, preuzetu od Simke.Moskvičev motor je bio zastario i nemoćan sa ovom karoserijom , ladin motor je bio mnogo uspješniji izbor.Posle 5 godina počinju problemi sa korozijom i autolimari imaju posla do penzije.Sve u svemu, Aleko je bio kompromis između želja i mogućnosti postsovjetske Rusije, najnapredniji Moskvič do tada, ali još uvijek vrlo daleko od proizvoda zapadne evrope.

Slavko

Vozim Aleka od 91god 1.5 benzinca da biga 2006 prepravio na dizela 1.6 wolcvagenov motor i petostepeni menjac pasat 2 i evo ga i dan danas sluzi i pouzdaniji je od mnogih kompjuterozovanih automobila , samo on zna sta je sve vozio i kuda je isao