1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ubica iz senke
AR pijaca klasika: Ubica iz senke

AR pijaca klasika: Ubica iz senke

592
6
Podelite sa prijateljima:

Eksperti će se složiti da je 1989. godina bila izuzetno bitna za japansku automobilsku industriju. Tada su debitovali neki zaista kultni četvorotočkaši kao što su Acura/Honda NSX i Lexus LS400, ali model koji je najviše iznenadio i u proizvodnji je do današnjeg dana je svakako Mazda MX-5 Miata.

U vreme kada su se svi takmičili ko će napraviti moćniji model, Mazda se „vratila u prošlost“ i odlučila da konstruiše modernu kreaciju slavnih britanskih roudstera kao što su MG B, Triumph Spitfire i Austin-Healey 3000. Cilj nije bio da se napravi model sa dosta snage, već onaj sa odličnim balansom i malom masom. Prva generacija se proizvodila od 1989. do 1997. godine i u tom periodu je pronašla preko 430 hiljada kupaca.


Kao što smo spomenuli, do izražaja je došla masa od tek hiljadu kilograma. Ona možda nije bila toliko mala kao ona koju su pružali britanski roudsteri iz doba od dvadesetak godina ranije, ali moramo spomenuti da su bezbednosni standardi bili daleko oštriji tokom ranih devedesetih godina, pa su četvorotočkaši bili generalno teži.

U samom početku je bio dostupan samo 1,6-litarski atmosferski benzinac sa 114 „konja“ i maksimalnih 136 Nm obrtnog momenta dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Mazda će kasnije da ponudi i nešto veći 1,8-litarski benzinac sa 128 i 133 konjske snage, ali oni neće stići na tržište do nekoliko godina kasnije.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 9,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 187 km/h. Naravno, performanse na pravcu su bile samo jedna od karakteristika koja je donosila pohvale na račun japanskog roudstera, a većina onih koji su imali prilike da ga voze su pohvalili ponašanje u krivinama, stabilnost i generalno sportski imidž popularnog dvoseda.

Miata je takođe bila realtivno pristupačna sa cenom od četvrtnaest hiljada dolara (oko 32.330 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) na američkom tržištu. Da, mogli ste da kupite neki američki „muscle“ model sa osam cilindara ispod haube, kao što su Ford Mustang GT ili Chevrolet Camaro Z28 za manje novca, ali šanse su velike bi gledali Miati u leđa na bilo kojoj stazi.

Primerak iz današnje priče je iz 1990. godine i trenutno se nalazi u gradu Veston Lejks unutar američke savezne države Teksas. Do sada je prešao tek 11.200 kilometara i to sa opravdanim razlogom. Naime, originalno je doniran dobrotvornoj fondaciji United Hospital, a ovi su ga prodali starijem kupcu koji ga je samo privremeno vozio.

Kada je prvi vlasnik preminuo, Mazda je donirana njegovoj crkvi pre nego što je prodata na aukciji pre dve godine. To znači da je roudster tokom poslednje 33 godine imao svega dva kupca (vlasnika) i s izuzetkom potrošnih materijala je uglavnom u originalnom stanju. Šanse da ćemo opet videti ovako očuvanu Miatu prve generacije su ravne nuli pošto su masovno korišćenje za amaterski auto-moto sport.


Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najviša od šest ponuda iznosi 16.789 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(592)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zbog cega li ste ovaj simpaticni auto, koji vec na prvi pogled izmamljuje osmeh, nazvali „ubica iz senke“?! Mazda je tehnicki, dizajnerski i komercijalni absolutni pun pogodak! U vreme kada svi proizvodjaci izbacuju rodstere iz proizvodnje, Mazda se odlucila na korak u suprotnom pravcu! Napravili su rodster za siroke mase: klasican koncept, klasican dizajn u modernoj interpretaciji, solidna tehnika i prihvatljiva cena – i eto uspeha koji traje do danas! Kazu da MX5 ima stabilnu prodaju koja se krece u rasponu od 10 do 12 hiljada kom/god. I Mazda je sa time zadovoljna! Za poredjenje: Audi TT ima godisnju prodaju… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Mazda mx5 je prošlog meseca (Mart 2023.) zabeležila svoj najbolji prodajni rezultat ikada, samo ne skontah da li je reč o prodaji na američkom tržištu ili globalno.

Matija

Od srca im zelim uspeh! Ne znam zasto ali ovde tesko nalazim infomacije o obimu prodaje. Tu i tamo izadje poneka sporadicna informacija, to je sve. Yankee nalazi negde prodajne informacije.

Negde pred epidemiju korone zeleo sam da napravim probnu voznju. Usao sam u auto i ubrzo izasao – bio je otvoren i gledao sam preko rama prednjeg stakla i ako je sediste bilo u najnizem polozaju! Da je malo prostraniji imali bi vise kupaca! 🙂

J4ZZ3R

Isti slučaj, ali ja se nadam da će novo probanje doneti više prostora 🙂

J4ZZ3R

Moj san… Zanimljivost je u tome da mi je moj mlađi sin pre neku godinu prišao i rekao da mu se izuzetno dopada jedna mala crvena Mazda, pokazujući mi na MX5 fotografiju. Njega nikada nisam trovao automobilima, za razliku od starijeg sina koga sam od prvog rođendana drogirao tako da je sa manje od 18 meseci znao sve marke. Ipal mlađi se primio i evo ga po celi dan vozi Asseto Corsu, GT7 i Forza Horizon, Logitech g29 volanom i menjačem, štedi za polovnu Mazdu Mx5…a stariji pika fudbal i Fifu 23

BB

Tih godina kada je izašla Miata sam se počeo družiti sa Auto časopisima, bili su upravo Auto i Automobil… Jbt koliko godina 😳🤔😜🤐

I da, bio sam opčinjen Miatom ali kad sam je prvi put vidio, shvatio sam da bi bila odlična kao privjesak na ključeve od Lade 😜😂🤣
Da su je napravili mrvicu veću unutra i upotrebljiviji gepek dosta bolje bise prodavala a ne bi stradala po pitanju „uživanja u vožnji“