1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford Mustang Shelby GT500
AR pijaca klasika: Ford Mustang Shelby GT500

AR pijaca klasika: Ford Mustang Shelby GT500

185
1
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući filmskim izdanjima kao što su „Bullitt“ i „Gone in 60 seconds“, skoro pa da smo navikli videti Forda Mustanga sa gomilom konja ispod haube i kako grmi u vožnji. Realnost je sasvim drugačija i otac ovog automobila Li Ajakoka ga je zapravo zamislio kao kombinaciju američkog kompakta sa evropskim stailom i malo više snage.

Štaviše, najveći motor u ponudi je bio onaj radne zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) sve do 1967. godine, što se smatralo relativno malim agregatom za američke standarde tokom šezdesetih godina.

Čuveni tjuner Kerol Šelbi je pozvan da od „magarca napravi konja“ i uspeo je u toj nameri sa svojim izdanjem GT350, zbog čega je Mustang pružao fantastične vozne karakteristike čak i u krivinama. Ali Fordu đavo nije dao mira i ponuda je proširena fantastičnim Shelbyjem GT500 1967. godine.

Spomenuti GT350 je i dalje postojao za sve one koji su želeli da oštro uđu u krivine dok je GT500 imao glomazni „big block“ ispod haube i napravljen je za paljenje guma na semaforima i jurenje na pravcu. Ajakoki se nikako nije dopao i smatrao je Mustang više nije onakav kakvim ga je zamislio, ali u spomenuto vreme još uvek nije bio predsednik Forda i nije donosio konačnu odluku.

GT500 danas uživa u velikom ugledu i mnogi ga vide kao najbolji Mustang u istoriji, pa samim tim, svaki put kada se pojavi u prodaji privuče mnogo pažnje. Ford je napravio svega 2.048 jedinica te 1967. godine i ova godina je ujedno najpopularnija (što se tiče tražnje za ovim lepotanom), a GT500 će se proizvoditi sve do 1970. godine i ponovo nakon 2007. godine.

Pokreće ga V8 motor radne zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara) sa reklamiranih 355 konjskih snaga i maksimalnih 570 Nm obrtnog momenta. Ako dodamo nekih 10-15% na spomenutu brojku, dobićemo realističan podatak o snazi agregata. Izbor menjača je bio dat u vidu četvorostepenog manuelnog i trostepenog automatskog.

Fabričke informacije kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h traje manje od šest sekundi uz maksimalnu brzinu od 212 km/h, a ovo zadovoljstvo je u svoje vreme koštalo 4.195 američkih dolara (oko 38.100 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). GT500 se lako prepoznaje pošto je nešto duži od standardnog Mustanga, zahvaljujući modifikovanom „nosu“, a takođe je imao sasvim drugačiju zadnju svetlosnu grupu.

Primerak iz današnje priče je iz spomenute 1967. godine i nalazi se u gradu Milford unutar američke savezne države Mičigen. Automobil je originalno prodat u Kanadi i tamo je proveo većinu karijere. U SAD je vraćen pre nekih petnaestak godina i od tada je prošao kroz detaljan proces restauracije kojom prilikom je vraćen u originalno stanje.

Podatak koji se sigurno neće dopasti kolekcionarima je onaj da GT500 ne poseduje svoj originalni motor već zamenu. U svetu klasičnih automobila je izuzetno bitno da se brojevi šasije i motora poklapaju sa onima kao kada je napustio proizvodnu traku, a u protivnom biva narušena vrednost vozila. U korist mu ide to što poseduje manuelni menjač, servo volan, disk kočnice, 15-inčne felne i što se crvena boja sa belim trkačkim trakama poklapa s originalnim specifikacijama.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno jedina ponuda iznosi 130 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U sledecem zivotu zivecu u Americi i vozicu ovaj auto! 🙂 Svaki drugi komentar bio bi suvisan.