1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zujalica
AR pijaca klasika: Zujalica

AR pijaca klasika: Zujalica

224
2
Podelite sa prijateljima:

Eh taj Fiat 500… Da li postoji veća legenda u svetu malih gradskih automobila? Čuveni „Cinquecento“ je postao sinonim za takva vozila u jednakoj meri kao što prvo pomislimo na Ferrari kada je reč o egzotici ili Fordovu F Seriju na račun pikap kamioneta.

Proizvodio se od 1957. do 1975. godine i u tom periodu prošao približno 3,9 miliona kupaca, a takođe se prodavao pod licencom širom sveta. I nasuprot verovanju, ne, naš Fića nije bio prepakovani Fiat 500 već zapravo nešto veći Fiat 600.


Da li je ovaj mališan imao manu? Pa od jednog vozila sa dužinom od tri metra i masom 500 kilograma se nije mogla očekivati velika snaga, pa je kupac mogao da kupi 500 samo sa atmosferskim benzincima sa dva cilindra. Onaj bazni je razvijao trinaest konjskih snaga iz radne zapremin 479 kubika da bi 1958. godine dobili i Nouova 500 Sport sa nešto moćnijim motorom sa 21 „grlom“ iz radne zapremine 499 kubika.

To mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od 100 km/h, mada će Fiat reći da vozači ne bi trebalo da prelaze 70-80 km/h. Italijanski proizvođač vozila će ponuditi i novi motor zapremine 594 kubika početkom sedamdesetih godina sa nešto većim obrtnim momentom.

Ne možemo reći da su spomenute brojke zapravo loše pošto su uglavnom bile u rangu sa konkurencijom, a kupcima su takođe bile bitnije karakteristike kao što su pouzdanost i mala cena prilikom kupovine i održavanja.

A šta ako ste ipak želeli malo više snage? Pa i tu je postojala pomoć pošto je čuveni tjuner Karlo Abart nudio čuveni Abarth 695 SS u periodu od 1965. do 1971. godine. Ideja o njemu se rodila godinu dana pre nego što je serijska proizvodnja započela, kada je Karlo predstavio jedan od prototipova, a privukao je toliku pažnju javnosti da je uskoro počeo da prodaje delove svima koji su bili spremni da ih plate.

Da bi promovisao svoju firmu, predstavio je spomenuti Abarth 695 SS i fabriku će napustiti svega hiljadu jedinica. Pokretao ga je benzinac zapremine 690 kubika sa 37 konjskih snaga, a maksimalna brzina je iznosila impresivnih 140 km/h. Modifikacije nisu stigle samo na račun motora već i četvorostepenog manuelnog menjača, ogibljenja i kočnica za odličnu stabilnost. Dizajn se nije razlikovao u velikoj meri, a Karlo će u međuvremenu ponuditi i još ekstremnija izdanja.

Veruje se da danas postoji samo oko 150 primeraka ovog automobila, pošto su uglavnom korišćeni za amaterski i profesionalni auto-moto sport, pa ih je retkost videti u oglasima. Automobil iz današnjeg oglasa je iz 1965. godine i trenutno se nalazi u gradu Skotsdejl unutar američke savezne države Arizone.

Oglašivač navodi da se takmičio u italijanskoj seriji turističkih automobila svake godine u periodu od 1965. do 1972. godine. U tom periodu je osvojio titulu u sezoni voženoj 1970. godine, da je još tri puta završavao na drugom mestu u generalnom plasmanu, i da je slavio na kraju 25 trka.

Nije nam poznato kada je restauracija izvršena, kao ni to kada je automobil završio „preko bare“. Zato znamo da je u rukama sadašnjeg vlasnika od 2019. godine.


Do kraja aukcije su ostala još tri dana, a trenutno najviša od devet ponuda iznosi 11.250 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere
moron

Stara mala lepa zver 😀