1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: (Možda) najređi Chevrolet Camaro
AR pijaca klasika: (Možda) najređi Chevrolet Camaro

AR pijaca klasika: (Možda) najređi Chevrolet Camaro

135
1
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija modela Chevroleta Camara je jedna od onih koja se može opisati rečima „od sjaja do očaja“. Proizvodio se čak jedanaest godina (od 1970. do 1981. godine) i bio je relativno popularan, pošto je isporučeno približno dva miliona primeraka. Da sve neće ići po planu je pokazao sam početak, kada je proizvodnja kasnila zbog štrajkova sindikata, pa se u prodaji pojavio tek šest meseci nakon planirane premijere.

Taman kada je dobio dosta pohvala na račun stila i performansi (model 1970. – 1973), usledile su velike promene u samoj američkoj automobilskoj industriji zahvaljujuću strožim zakonima na račun bezbednosti i nivoa izduvnih gasova.

Chevrolet je nekoliko puta bio primoran da povećava branike i smanjuje kompresiju motora da bi udovoljio željama političarima, a kao račun toga je postao samo senka nekadašnjeg velikana. Ironično, najbolje se prodavao baš tokom spomenute krize i čak je uspeo da nadmaši glavnog rivala Forda Mustanga po prodajnim rezultatima.

Jedna kategorija sa kojom Chevrolet nije eksperimentisao se odnosila na motore. Dok je Mustang nudio nekoliko turbobenzinaca, Camaro se fokusirao na proverene atmosferske motore sa četiri, šest i osam cilindara. Krajem sedamdesetih godina, kada su spomenuta državna pravila bila u jeku, vrhunac ponude je činio paket nazvan Z28 sa „osmakom“ radne zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) i 185 konjskih snaga.

To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 8,7 sekundi i kao takvo, smatralo se solidnim rezultatom za taj period. Ali, onaj potencijal koji je Chevrolet propustio, samostalni tjuneri svakako nisu. Jedan od njih se zvao Don Jenko i vodio je veoma uspešni izložbeno-prodajni salon nazvan Yenko Chevrolet u američkoj saveznoj državi Pensilveniji.

Počeo je da tjunira razne modele Chevroleta još krajem šezdesetih godina i uskoro se pročulo za njega kao za čoveka koji je u stanju da spremi značajno bolji automobil od onog iz fabrike. Jenko će uskoro imati kompletnu ponudu modela Camaro, Chevelle, Nova i Corvair.

Međutim, do kasnih sedamdesetih godina i on je bio samo senka nekadašnjeg velikana, a odlučio je da ponudi svoje izdanje Camara po poslednji put. Vozilo je dobilo ime Turbo Z i kao što možemo na naslutimo, Jenko je bazirao svoj model oko turbo tehnologije. Za bazu je uzet Camaro Z28 sa spomenutim 5,7-litarskim motorom, a turbo je povećao snagu sa 185 na 250 „grla“. I koliko je onda Turbo Z bio brz? Testovi iz navedenog perioda pokazuju da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 5,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 227 km/h.

Znajući sve to, pomalo je čudno da je napravljeno tek devetnaest primeraka tokom jedine godine u proizvodnji (1981). Čak ni cena nije bila strašna i iznosila je tek 10.500 američkih dolara (današnjih 35.467 „zelembaća“) za bazno izdanje Stage I, odnosno 17.500 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 59.113 dolara) za napucani model Stage II. Posebno je redak ovaj drugi za koji se odlučilo samo tri kupca, najviše iz razloga što je Stage II bio skuplji nego model Chevrolet Corvette.

Primerak iz oglasa je jedan od onih iz plejade po imenu Stage II i do sada je prešao 62.190 kilometara. Yenko Z se razlikovao od standardnog Camara i po aerodinamičnijem prednjem braniku, posebnim felnama i bočnim grafikama, odnosno po kožnim sedištima i volanom u enterijeru, pa ga je relativno lako prepoznati na prvi pogled. Ovaj primerak je u originalnom stanju i bez modifikacija.


Yenko Z stiže na aukciju preko kuće Mecum početkom sledeće godine, a eksperti smatraju da je njegova vrednost između 60 i 80 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ovo mi je uvek bio omiljenja generacija Camara. Turbo Z sam samo jednom video uzivo, ovaj prednji branik mi nije po ukusu, ali zato 1977-1981 Camaro Z28 mislim da je dizajnerska perfekcija. Iako je po snazi verovatno najgori Z28 u istoriji, ali opet mislim da izgleda fantasticno.

comment image