1. Home
  2. Testovi
  3. BMW 528i xDrive (2013.) – Atraktivan i aktuelan kao prvog dana
BMW 528i xDrive (2013.) – Atraktivan i aktuelan kao prvog dana

BMW 528i xDrive (2013.) – Atraktivan i aktuelan kao prvog dana

5.71K
13

Ovoga puta nam se na testu našao jedan „egzotičan“ model. Na prvi pogled, radi se o sasvim „normalnom“ BMW-u serije 5 F10 generacije. Međutim, oznaka 528i xDrive ga čini pravim raritetom na našim putevima.

Pre dosta godina i u različitim generacijama, oznaka 528i je bila rezervisana za uglađeni redni šestocilindraš, omiljen među ljubiteljima BMW-a zbog fenomenalnog zvuka i izvanredne isporuke snage. Ovo je bio sjajan izbor za sve one kojima je M verzija bila isuviše ekstremna.

Poslednji 528i izdanak pre F10 je bio i danas omiljeni E39 (sa rednim atmosferskim šestakom), da bi sa našim test modelom BMW pozicionirao oznaku u središte proizvodne linije prošle generacije „petice“.

Naravno, ispod haube se ne nalazi 2,8-litarski motor, niti neki šestocilindraš, već benzinski twin-scroll turbo motor (ne treba ga mešati sa twin-turbo jedinicom), čija kompaktna pojava ne treba da zavara, jer isporučuje više nego solidnih 245 ks, uz 350 Nm, dostupnih već pri 1.250 o/min.

Mada je kod nas redak, kupci 528i su ga birali pre svega iz razloga što je u odnosu na direktnu konkurenciju pružao najviše zabave u vožnji. Dakle, sasvim je jasan profil kupaca kojima je ovaj automobil namenjen.

Spoljašnjost

Ovaj automobil odlikuje veoma svež izgled, u najmanju ruku na nivou aktuelne generacije serije 5, koja jeste šira i duža od F10, ali deluje glomaznije i nezgrapnije, i sa ne baš pogođenim proporcijama, bar ne onim koji su dugi niz godina krasile BMW-ovog predstavnika u E segmentu. F10 je po tom pitanju pun pogodak i ako bismo tražili „zlatne preseke“, verovatno bismo ih našli više nego u G30, koji po filozofiji više naginje seriji 7 nego 5. Očigledno  je da je BMW-ovim čelnicima, koji odlučuju o krajnjem dizajnu modela, pomalo nedostajalo vizije u nekim momentima, ili su možda pokušali da u ne baš uspelom luksuzu opravdaju cenovnu politiku. Dovoljno je pogledati aktuelnu E klasu, pa da stvari budu jasnije. O čemu je zaista reč, možemo samo da pretpostavljamo.

Karoserija našeg test modela i posle pet godina i 172.000 pređenih kilometara, nije ništa izgubila na integritetu i izgledu. Svi zazori su na svom mestu, kao prilikom silaska s proizvodne linije i sve funkcioniše kao švajcarski sat.

BMW serije 5 F10 koristi konvencionalnu „monokok“ konstrukciju umesto hibridne konstrukcije koju je koristio prethodni model, dok je karoserija mešavina čelika i aluminijuma. Prednje ogibljenje dolazi u vidu dvostrukih poprečnih ramena, dok je za zadnju osovinu zadužena multilink postavka. Pored čeličnih opruga, mnoge komponente oslanjanja su napravljene od aluminijuma.

„Kontroverzni“ motor

Dva cilindra manje, 2,0 litra zapremine, bio je savršen „recept“ za razočaranje svih tradicionalnih „bimmerofila“ u samom početku. Međutim, odlična primena turbo punjača i opšte podešavanje, doprineli su tome da ovaj agregat bude više nego prijatno iznenađenje. Zašto? Pa, ako bismo izdvojili neku „manu“ ovog motora, to bi bila „tromost“ pri niskim obrtajima, mada je na papiru maksimalni obrtni moment dostupan već pri 1.250 o/min. Međutim, „Sport“ režim vožnje i promena stepena prenosa manuelnim putem, uz nedozvoljavanje da kazaljka obrtomera ode ispod brojke 1.500, čine ovu „peticu“ ozbiljnom mašinom sa sjajnim odzivom, sve do 6.500 o/min.

Ono što je interesantno je da nema karakterističnog „zviždanja“ turbine kao kod šestocilindraša, a linearno podizanje broja obrtaja i uglađen rada motora prijaju čulima. Većina vozača koji se nisu susreli s ovim motorom, ne znajući o čemu se radi, a da se nađu za volanom ovog automobila, sigurno bi pretpostavili da se radi o šestocilindarskom rednom agregatu.

528i pruža 13 odsto manju potrošnju goriva u odnosu na 530i, što ga u mnogim zemljama svrstava u nižu poresku kategoriju.

Za agregat sve pohvale, jer je uglađen, sjajne kulture rada, odlične isporuke snage, dostojne jednog BMW-a, uz sasvim korektnu potrošnju.

Na kraju, što se motora tiče, njegovu TwinPower Turbo postavku ne treba mešati sa twin-turbo motorima, jer se ovde radi o „twin scroll“ rešenju.

Doduše, moderni BMW-ovi TwinPower motori ne moraju obavezno da koriste twin-scroll turbo punjače, ali poseduju specifičnu izduvnu granu koja izdvaja više izduvnih gasova kojima hrani turbo, te na taj način isporučuje više snage s manje izraženom „turbo rupom“.

Vožnja

Nije potrebno naglašavati da je vožnja bila najzanimljiviji deo testiranja. S obzirom na to da naš model poseduje xDrive pogon, dodatna težina se osećala pri nešto dinamičnijoj vožnji kroz krivine. Sigurno je da bi pogon na zadnje točkove doneo više zabave, ali kada govorimo o praktičnosti, potencijalne odlaske na zimovanja i slično, xDrive donosi značajne beneficije.

Sprint do „stotke“ je u isto vreme uglađen i silovit i traje 6,3 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Ove brojke su vezane za osmostepeni automatski menjač, kojim je naš test automobil opremljen. Verzija sa šestostepenom manuelnom transmisijom nešto više troši, ali je samo 0,1 sekundu brža u ubrzanju od 0 do 100 km/h.

Osećaj na volanu je sasvim u redu, a čini vrlo dobru kombinaciju odziva, koji generalno nadmašuje konkurenciju, i tipično „bmw-ovske“ za nijansu teže servo asistencije, bez obzira što je reč o elektro jedinici, koja je (nažalost) zamenila hidraulički upravljački sistem,  po čijim je performansama BMW nekada bio čuven i s pravom zasluživao “Ultimate Driving Machine” krilaticu.

Sve u svemu, ovo je sjajan automobil za vožnju. Kao što smo naveli, naglašeno je tih, komforan i prosto sa lakoćom „jede“ asfalt ispred sebe. Krivine prolazi bolje od većine novijih modela koji bi mogli da se okarakterišu kao neka dalja ili bliža konkurencija. Ko godišnje prelazi velik broj kilometara na otvorenom putu, ovaj automobil je više nego racionalno rešenje, jer je definitivno bolji od „slabašnog“ 520d, a opet s druge strane značajno jeftiniji od moćnijeg 530d dizelaša.

Naplaci su od 17 cola, sa gumama dimenzija 225/55, i naš savet je da se ne ide dalje od felni prečnika 18 cola. Ukoliko ste spremni da „žrtvujete“ neki hipotetički „dobar izgled“ zarad odsustva „glavobolje“, sigurno je da ćete uživati u kvalitetnijoj vožnji, jer veći točkovi uz gume nižeg profila, doneće u kabinu neželjene zvuke i vibracije, u većoj meri nego što je to slučaj sa odgovarajućim modelima iz Štutgarta i Ingolštata.

Prosečna potrošnja koju je sugerisao BMW iznosi 6,4 litra benzina na 100 kilometara. Odmah da budemo jasni, ovo je neostvarivo. Naša prosečna potrošnja se svela na 9,5 litara goriva, s tim što se na otvorenom putu 528i xDrive više nego solidno snalazi sa nekih 7,0 litara benzina.

Enterijer

Dok je spoljni izgled sasvim u skladu s aktuelnom generacijom automobila, enterijer izgleda nešto zastarelije. To pre svega može da se zahvali vladajućim trendom opšte navale digitalne instrumentacije, koja je napravila pravu invaziju među novim modelima, uz poslovično povećanje ekrana info-zabavnog sistema. Ovde je Mercedes-Benz sa E klasom već napravio poveću prednost, ali to ne znači da je BMW u „minusu“, jer će se njegova postavka sigurno više svideti „tradicionalistima“. S druge strane, kvalitet materijala je vrhunski i enterijer izgleda gotovo savršeno posle pređenih više od 170.000 kilometara, a jedine, jedva primetne znake korišćenja pokazuje vozačko sedište. To je sasvim u redu, jer, podsetimo na test novog Audija Q7, čije je vozačko sedište potpuno puklo na boku a da automobil praktično nije bio ni „razrađen“ kako treba.

Dakle, ambijent je prestižan bez dileme. Sedišta su odlična, s tim što mala zamerka ide na račun papučica, koje kao da su za nijansu pomerene prema desno. Inače, generalno je ergonomija sjajna, jer pruža odličan komfor, intuitivno komandovanje i sasvim solidnu preglednost.

Što se zadnjih sedišta tiče, dve odrasle osobe mogu bez problema da se smeste.

Prtljažnik zapremine 520 litara je neznatno manji od proseka, ali sasvim dovoljan za sve potrebe četvoročlane porodice. Zadnja klupa je standardno deljiva u odnosu 40/20/40.

Zaključak

BMW verovatno nije očekivao svojevremeno da se pored 520d, 528i prodaje „kao alva“, a naravno, ovo je pre svega  važilo za evropsko tržište. Međutim, u jeku zabrana vezanih za dizel motore, ovaj BMW naprasno postaje više nego interesantan kao polovnjak.

Reč je o automobilu koji veoma dobro izgleda, udoban je, prilagođen za višestruku upotrebu, a posebno je pogodan za malobrojne porodice. Sa cenom od 19.500 evra, zadire u cenovni razred novih modela kao što su Hyundai Tucson, Renault Kadjar, Nissan Qashqai, KIA Sportage… Namerno smo izdvojili mejnstrim krosovere, jer oni u današnje vreme masovno oduzimaju deo tržišnog kolača sedanima.

 

Koje su prednosti i mane jednog ili drugog izbora? Neko će reći „najbolji automobil je nov automobil“, međutim, da li je baš tako? Na prvom mestu, kupovinom novog vozila ćete u startu izgubiti veliki deo vrednosti. Čim izađete iz salona, gotovo 20 odsto je otišlo „u vetar“. U naredne tri godine, vrednost novog automobila će se svesti na 60 odsto početne vrednosti. U tom slučaju, vrlo je upitno s ekonomskog aspekta, da li se isplati kupiti neki Hyundai ili Kiju, čiji automobili baš i nisu poznati po tome što drže vrednost i što “izgledaju kao novi” posle 5 godina, dok BMW serije 5 definitivno jeste. Pored toga, vezani ste garancijom za obavezan servis kod ovlašćenog servisera, koji poslovično identičnu uslugu naplaćuje dva do tri puta više nego neki regularni servis.

Matematika je ovde sasvim jasna, ali isto tako treba imati u vidu da održavanje premijum vozila takođe nije jeftino. Ukoliko želite da uživate u jednom BMW-u serije 5 na duge staze, a da pritom nemate značajnijih problema, potrebni su detaljna nega i održavanje, što zna da bude finansijska prepreka za mnoge vozače. Svaki pokušaj „štednje“ zna da se kao bumerang vrati i udari direktno po novčaniku. S druge strane, uz adekvatnu „negu“, automobil će adekvatno uzvratiti.

Naš BMW 528i je upravo pronašao novog vlasnika, kojem želimo da u njemu maksimalno uživa i neka je sa srećom.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

BMW 528i xDrive

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.907 mm x 1.860 mm x 1.464 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.968 mm
Zapremina prtljažnika: 520 l
Masa praznog vozila: 1.685 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo benzinac
Zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 180 kW/245 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 350 Nm pri 1.250 o/min

Pogon

Tip: xDrive – sva četiri točka
Menjač: 8/automatski sekvencijalni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,3 s
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,4/9,5 l
Emisija CO2: 149 g/km

Cena

Testiranog modela: 19.500 evra

Dobre strane:

Zabavan za vožnju, obilje snage za jedan četvorocilindarski motor, komfor, odličan izbor za duga putovanja, atraktivan izgled, imidž

Loše strane:

Obavezno redovno i detaljno održavanje (uslovno “loša” strana), pomalo zastareo enterijer
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 9
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 9,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 9
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9,5
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 8,55

(5705)

Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
guest
13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Meni se baš takav “zastareo” enterijer i dopada. S obzirom da ova potrošnja twin turbo benzinca koju ste naveli ostaje u razumnim granicama, već vidim ko će mi biti parkiran ispred kuće.

Balkanboj

A kakva pažljiva vožnja prijatelju, kako??
I ovaj nesrećni 520d ide dobro, a ne 528i.

I mam. Znam

Ne. Ovaj ne ide ispod 10L. I to uz normalnu voznju.

Marko

Ko ili sto… Bolje da parkiras koju knjigu ispred Nosa.

Slavko

Ima li neko saznanja o pouzdanosti ove serije (mislim generalno na F10)?
Inace je smatram retko lepim autom. Tesko da ce neko nadmasiti ovakav dizajn i proporcije.
Interesantno mi je ovo za Q7 sto je receno da je vozacevo sediste puklo…

Zvezdan Božinović

Jeste, posle 60 hiljada kilometara, na primerku koji košta 122.000 EUR, Audi Q7

Pomponije

Suštinski mnogo pouzdan model. Nisu prijavljivani veći, serijski kvarovi, odnosno bilo ih je malo.

Interesantno da su stranci se žalili na pohabanost npr dugmića u kabini. Kod ovog primerka toga nema.

Kod benzinaca iz prvih godina proizvodnje bilo je problema sa pumpom visokog pritiska, ali je to više bio izuzetak nego pravilo.

Rajko

Divljak volu isčupa rogove,pa što ne bi brzo polomio i sediste audija?

moron

Dobar te(k)st. Bravo.
A najviše mi se generalno dopao kraj, deo koji počinje sa “Koje su prednosti i mane jednog i drugog izbora”. Mnogo je tu istine.

Zeljko

U vezi polednjeg dela: “Koje su prednosti i mane jednog i drugog izbora”. Kasko osiguranje je skuplje za polovnog bmw nego za nove nabrojane krosovere… Polovan branik za bmw je oko 500€, polovan far 350€… Ja jesam uvek za kvalitet ali racunica je ovde prilicno komplikovana..

I mam. Znam

Polo van BMW znaci samo posjet servisima I Rupa bez dna.

Kris

Ne mora da znaci. Vozim 528i iz testa, 2012 godiste, 257.000km, 33.000km u mojim rukama i nista dosad nije crklo, niti zeza. Sve radi kao sat.