1. Home
  2. Prezentacije
  3. Modernizovan Genesis G70
Modernizovan Genesis G70
1

Modernizovan Genesis G70

214
1
Podelite sa prijateljima:

Sedan po imenu Genesis G70 je pre nekih tridesetak meseci provučen kroz proces dubinskog zatezanja bora, ali je tada paleta raspoloživih pogonskih sklopova prošla bez osavremenjavanja. Odluka konstruktora je bila takva uprkos činjenici da se novi turbo motor s indeksom 2.5 T-GDI već koristio, a čak je bio ugrađivan i u rođačko vozilo nastalo na istoj platformii, ondnosno u Kiju Stinger. 

Konačno je i ovaj agregat dospeo u „sedamdeseticu“, ali evo, to se dogodilo tek sada. Očito je u pitanju proračunata odluka nadležnih u koncernu Hyundai Motor, jer kako je drugačije tumačiti, kada je u nedavno (u aprilu) ukinut Stinger, a da naslednik nije ni predviđen.

Kako bilo, Genesis G70 tako dobi novi turbobenzinski četvorocilindraš radne zapremine od dve i po litre. Motor pripada porodici agregata Smartstream, dok u najtemperamentnijoj verziji isporučuje 304 konjske snage i 422 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor radi u paru s ranijom verzijom osmostepenog automatskog menjača, dok je pogon na sva četiri kraja karoserije, ili je samo nazad.

Ovi agregati su do sada bili nuđeni samo na korejskom tržištu, a ovde imamo posla s uvodnom konfiguracijom. Da, u Koreji, obe verzije Genesisa G70, dakle bilo da se radi o sedanu ili Shooting Brakeu, sada nude više od „trista konja“ već od bazične ponude! Nije iznenađenje ni to što su obezbeđeni i režim vožnje Sport+, veoma napredne kočnice marke Brembo (namenjene zahtevnim uslovima upotrebe), a i sistem ogibljenja je prilagodljiv. Sve to već u serijskoj opremi!

Kako bilo, bivša modifikacija s motorom 2.0 turbo, očuvana je kako bi se nudila na izvoznim tržištima, i to u verzijama sa 197 i 252 konjskih snaga. Takođe, asortiman i dalje uključuje varijatete s pogonskim sklopom koji krasi V6 3.3 T-GDi (370 „grla“ i 510 Nm), ali je njega moguće dobiti samo u limuzinskim izvođenjima. Aktuelan je i turbodizel radne zapremine 2,2 litra, ali uglavnom samo za Evropljane. Taj motor nudi 202 konjske snage uz obrtni moment (kada je u zenitu) od 441 Nm.

Paralelno s uvođenjem u ponudu nove pogonske alternative, Genesis G70 je dobio još par novina. Nov je kontrolni panel uređaja za klimatizaciju, a tu je integrisan i ekran koji je osetljiv na dodir, a i analogni dugmići, dok je ranije bilo tri ovalna tastare. Unutrašnji retrovizor je lišen okvira.

Buduće vlasnike će svakako obradovali, ma u kakvoj klimatskoj zoni živeli, to što su nekadašnji opcionali (ventilacija prednjih sedišta i grejanje zadnjih sedišta) preneti na listu serijski dostupne opreme.

Ažurirane verzije premijum vozila lokalne proizvodnje, u Južnoj Koreji se već mogu poručiti. Cene kreću od relativno skromnih 32.500 američkih dolara za limuzinu, dok modifikacija Shooting Brake startuje od cenovne kote na kojoj piše 34.000 zelembaća.

AutoRepublika

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma lepi automobili! Kod limuzine nema niceg cemu bi moglo da se prigovori. Kod kombija bi C nosac mogao sa minimalnom korekcijom da dobije drugu formu, tako da vise lici na fastback nego na kombi! Vidi sliku sa poredjenjem aktuelnog i novog C nosaca.

comment image