1. Home
  2. Prezentacije
  3. Golicav debi unikatnog BMW-a na Konkursu elegancije
Golicav debi unikatnog BMW-a na Konkursu elegancije

Golicav debi unikatnog BMW-a na Konkursu elegancije

3.06K
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate bavarskog kupea s oznakom BMW Z3, a koji se sklapao od 1998. do 2002. godine. O njemu smo pisali, a naš Enes Eki Alković ga je i slikao na crnogorskom primorju. Zahvaljujući osobenoj silueti koja je podsećala na cipelu klovna je i dobio nadimak „Cipela“. Model koji ga je nasledio, kupe s oznakom Z4 je dobio potpuno novi stil, a potom je i BMW u potpunosti napustio zasebno sklopljen kupe iz serije Z.

Ali, evo sada je ta ideja na konkursu elegancije Villa d’Este doživela renesansu i nemački brend je prikazao jedinstveni BMW Concept Touring Coupe.

Dakle, Cipela se vratila, diajneri su se ponovo oslonili na oblik karoserije poznat kao shooting brake, što je teško prevodivo na naš jezik, možda bi se moglo prepevati kao dinamični, nepraktični karavan. Kako bilo, ta forma podrazumeva, dug krov, skoro vertikalna vrata prtljažnika (treća) i poveći gepek.

Intervencije na karoseriji roudstera zvanog Z4 su se ispostavile minimalnim, iza sedišta su montirani snažni bezbednosni lukovi koji su zadržani kako bi zaštitili putnike u slučaju (veoma neverovatnog) prevrtanja. Mnogi delovi na vozilu su izrađeni upotrebom aluminijuma.

Prednji deo sportskog četvorotočkaša nije menjan, s izuzetkom uspravno postavljenih letvica na rešetki hladnjaka. Zadržana su stop svetla, onakva kakva su u serijskoj proizvodnji, odnosno dostupna na drugim modelima Bavaraca. Napred su naplaci prečnika 20 cola dok su nazad za broj veće.

Visina kupea je ostala onolika kolika je kod donorskog roudstera, što će reći da iznosi 131 centimetar.

Nema podataka o zapremini više puta spomenutog prtljažnika. Tu je implementirana identična skupa italijanska koža iz firme Poltrona Frau, onoj koju vidimo u kabini, dok je instalirana i napredna ambijentalna rasveta. Ljuta mašina stiže s torbom marke Schedoni.

Enterijer je uz izuzetak posebnog trima ostao skoro u standardnom obliku, dok je jedino ostava za sitnice isparila s centralnog tunela. Ali, u menijima multimedijalnog sistema se pronalazi silueta kupea, umesto skiciranog roudstera koji je poslužio kao original.

BMW Concept Touring Coupe pokreće redni trolitarski turbobenzinac koji pokreće i roudster po imenu BMW Z4 M40i (340 konjskih snaga). Nema drugih pojedinosti o mehanici, najverovatnija je opcija prema kojoj ništa ni nije menjano u odnosu na donorski model.

Neki bi se možda i zapitali hoće li ovaj zanimljiv četvorotočkaš biti preveden na proizvodne trake, ali pitanje je bespredmetno. Konstruktor tvrdi da je koncept jedinstven automobil i nema planova u tom smislu. Ali, s druge strane, postoje i primeri u istoriji gde bi ovakve izvorne odluke, a na temelju reakcija publike, bile preinačene. Dakle, nije loše sačekati reakciju publike. Šta kažete, a?

AutoRepublika

(3061)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Meni se forma izuzetno svidja. Hauba dugacka ko godina. Neka vrsta karavanske forme. Jak motor. Brutalno….

Matija

Veoma interesantan i lep auto! Radije bih da vidim jedan pravi fastback kupe na bazi istog rodstera. BMW bi mogao da primeni ovu formu na primer za model serije 1 – obrazlozenje je da dizajn gornje studije daje vrlo dinamicnu formu pri kompaktnim dimenzijama.

comment image

Za modele vecih dimenzija zadnji kraj studije dao bi vrlo glomaznu formu!