1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota je spremna da pokori američko tržište
Toyota je spremna da pokori američko tržište
4

Toyota je spremna da pokori američko tržište

260
4
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali da je kategorija pikap kamioneta jedna od onih koju japanski automobilski proizvođači nikada nisu mogli da pokore na američkom tržištu. Jenkiji vole Hondu Civic i Toyotu Camry, ali nikada nisu pokazivali neko interesovanje prema pikap kamionetima iz države izlazećeg Sunca, iz prostog razloga što nije bilo dovoljno napraviti samo pouzdan kamionet.

Oni i dalje igraju sporednu ulogu u kategoriji velikih kamioneta, ali među onima u „srednjoj klasi“ (mid-size), model Toyota Tacoma je napravio ogroman korak.

Toliko ogroman da je zapravo trenutno bestseler iako ispred sebe ima konkurenciju kao što su Chevrolet Colorado, GMC Canyon, Ford Ranger i Nissan Frontier. Prethodna generacija se proizvodila od 2016. do 2023. godine i pronašla je preko 1,6 miliona kupaca, a sada nam stiže naslednik.

Za razliku od američkih rivala koji uglavnom nude samo jednu kabinu i prikolicu, zbog želje da manji kamioneti ne kradu prodaju od onih većih, Toyota je odlučila da ponudi Tacomu s više opcija nego ikada pre.

Ovaj model stiže sa osam paketa opreme, po dve veličine kabine i prikolice, tri konfiguracije novog 2,4-litarskog turbobenzinca i na kraju izbora dva menjača. Pa krenimo redom…

Izbor kabina je takozvani „Extended Cab“ (četvoro vrata sa skraćenim zadnjim kontraš vratima) i „Crew Cab“ (četvoro vrata sa punim zadnjim vratima), a dužine prikolice (zapravo tovarnog sanduka) iznose 152 i 183 centimetra.

Kraća kabina se može naručiti sa obe dužine sanduka, a ona veća samo sa dužom konfiguracijom. Toyota je posvetila mnogo pažnje i na segment mehanike, pa je eliminisan zastareli šestostepeni automatski menjač i njegova zamena je novi automatik sa dva stepena prenosa više. Tacoma će nastaviti da nudi i šestostepeni manuelni menjač, ali samo na paketima opreme SR, TRD Sport i TRD Off-Road.

Ono što je kupce najviše interesovalo jeste to šta će se naći ispod haube. Ford Ranger je pre nekoliko godina „napisao pravila“ sa manjim turbobenzincima, pa je i Toyota krenula tim korakom. Eliminisan je bazni 2,4-litarski atmosferac, kao i veći 3,5-litarski atmosferac, a jedini motor u ponudi počev od sledeće godine je novi 2,4-litarski turbobenzinac.

Doduše, dostupan je u tri konfiguracije, a u onoj baznoj razvija 228 konjskih snaga i 336 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, prethodni 2,4-litarski atmosferac se mogao pohvaliti samo sa 159 „grla“. Zatim sledi takozvani iForce sa 278 „konja“ i maksimalnih 430 Nm obrtnog momenta. Snaga je ista kao i kod 3,5-litarskog atmosferca, ali je obrtni momenat veći za 20%.

Doduše, ako kupac izabere manuelni menjač, snaga pada za osam „grla“, ali je i dalje veliki napredak u poređenju sa prethodnikom. Vrhunac ponude čini iForce Max i kombinuje spomenuti turbobenzinac sa električnim agregatom za ukupno 326 konjskih snaga i maksimalnih 630 Nm obrtnog momenta.

To nije dovoljno da se nadmaši Ford Ranger Raptor (405 „konja“), ali iForce Max zapravo ima veći obrtni momenat. Spomenućemo još jednu veliku izmenu na račun mehaničkih unapređenja, a to je podatak da Tacoma konačno ima disk kočnice i pozadi. Pogon će kao i do sada biti na zadnje ili na sva četiri točka. Spomenućemo da je platforma TNGA-F potpuno nova i da ćemo sigurno videti još modela japanskog brenda na njoj.


Konfiguracija koja privlači najviše pažnje se zove TRD Off-Road i stiže kao konkurencija rivalima poputa Forda Rangera Raptor i Chevroleta Colorado ZR2. TRD je inače skraćenica za „Toyota Racing Development“ i reč je o diviziji japanskog giganta za tjuning fabričkih modela. TRD Off-Road stiže sa glomaznim 33-inčnim penumaticima, modifikovanim ogibljenjem, boljom zaštitom podvozja, agresivnijim stilom i još mnogo toga.

Za one kojima je to previše, tu je i dalje popularni TRD Sport i nešto je „civilizovaniji“ dok je TRD Pro namenjen onima koji bi da jure velikim brzinama po pustinjskom delu Arizone i Nevade.

Kategorija gde su Japanci pomalo zakazali je ona koja je najbitnija kupcima, a to je vuča maksimalno teškog tereta. Toyota ne preporučuje vlasnicima da vuku prikolicu sa teretom težu od 2.925 kg, što je za 540 kg manje od Chevroleta Coloradoa i za 450 kg manje od Forda Rangera. Ali Tacoma ima proverenu pouzdanost (i pored nekadašnjih skandala na račun korozije) i ne sumnjamo da će je Amerikanci masovno kupovati.

Spomenućemo par reči i na račun stila. U velikoj meri prati školu već viđenu na većem modelu Tundra i ne donosi neku revoluciju. Mnogo veća pažnja je posvećena enterijeru. Dizajn je svako dopadljiviji, a kupac može da izabere monitore do 14,0 inča, što je najveća brojka u klasi. Oprema je uglavnom očekivana i identična u odnosu na druge modele Toyote.

Serijska proizvodnja bi trebalo da startuje do kraja godine, a početna cena bi mogla da skoči za par hiljada dolara. Ona trenutno iznosi 28.250 „zelembaća“, ali sa više snage i opreme i sa modernijim stilom, Tacoma će svakako biti skuplja za kupovinu.

AutoRepublika

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Skoro razgovarah sa nasim covekom, radi godinama u USA, ima sluzbeni pik ap, Toyota Tacoma. Bas je pohvalio. Mada, klasika za sluzbeni auto, nit zna snagu/kubikazu, nit potrosnju. Ono, firma dala, firma placa, sipaj i teraj. Radi bazene, opremu, odrzavanje itd.

Yankee

Zivi negde na jugu, zar ne? S obzirom da Tacoma ima obicaj da pukne na pola zbog korozije.

comment image

Matija

Nije lose, prvi je grubijan – barem vizuelno, kada vidim enterijer ne mogu da zamislim da se ulazi sa blatnjavim cizmama vec u papucama! Sta bi Tojata trebalo da promeni na ovom vozilu?

– Da konacno izbaci Darta Vejdera iz dizajnerskog tima! (Vidi donji otvor na prednjem delu!)
– Da izbaci one suvisne grube bordure iznad prednjih i zadnjih tockova!
– Cemu sluzi prednji spojler koji se vuce do zemlje???
– Sta li znaci onaj mehanizam na naslonu prednjih sedista??? To su tvrde povrsine koje ce u slucaju sudara tesko da ozlede kolena putnika na zadnjim sedistima!

BB

Sadašnja osnovna cijena je baš niska, k’o Yaris u Srbiji…

Koliko košta kod nas najjeftiniji 4×4 pikap?

Izmenjeno 10 meseci pre od strane BB