1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia Proceed Shooting Brake koncept
Kia Proceed Shooting Brake koncept
1

Kia Proceed Shooting Brake koncept

277
1
Podelite sa prijateljima:

Korejski koreni

Krosoveri su trenutno u velikom centru pažnje i njihova prodaja obara rekorde, ali to ne znači da automobilske kompanije zaboravljaju i ostale proizvode. Za Kiju na evropskom tržištu mnogi će reći da je preokretnica bila 2005. godina kada je svetlost dana ugledao model cee’d, a prodaja je preko noći eksplodirala. Sada, skoro 13 godina kasnije, ovaj automobil je u drugoj generaciji, a Korejci vredno rade na nasledniku. Ovogodišnji Salon automobila u Frankfurtu bi mogao da donese odgovore na mnoga pitanja zahvaljujući Proceed Shooting Brake konceptu.

Kratka istorija

Cee’d je izuzetno bitan model za Kiju iz prostog razloga jer je reč o prvom korejskom automobilu dizajniranom isključivo u Evropi i namenjenog ovom kontinentu. Zanimljivo je da njegov dizajner nije bio legendarni Peter Schreyer već Mađar, Miklos Kovacs, koji je pre radio i za Audi. Kupac je mogao da bira između standardnog heča sa petoro vrata, zatim heča sa troje vrata (Procee’d) i na kraju karavana sa petoro vrata (Cee’d SW). Prodaja je započela veoma ohrabrujuće i do 2008. godine je prešla cifru od 100.000 vozila dok je ceo brend prodao do tada rekordnih 262.625 vozila. Kia je kasnije u ponudu dodala i sportski Procee’d GT sa turbo motorom i ubrzanjem do 100 km/h za 7,4 sekunde, a iako nije uspeo da pokvari račune rivalima kao što su Volkswagen Golf GTI i Ford Focus ST, ovaj hot heč je pokazao koliko daleko je korejska automobilska industrija napredovala. Kao i kod mnogih rivala, prodaja je prethodnih godina jako oštećena zahvaljujući popularnosti krosovera, pa se Kia nada da ima rešenje.

Dizajn

Proceed se nije promenio mnogo u poređenju sa serijskim modelom, ali je doneo neke nove linije koje bi trebale postati standardne na svim modelima Korejskog giganta u budućnosti. Popularna maska hladnjaka je modifikovana u ovalnom stilu dok je prednji deo izuzetno aerodinamičan sa velikim otvorima u braniku. Kia ne voli da nazove Proceed karavanom, već produženim hečom pa je zadnji deo izuzetno nizak u stilu kupea sa četvoro vrata. Nepoznato je koji detalji će ući u serijsku proizvodnju, ali je gotovo sigurno da poveće felne sigurno neće. Ostatak linija bi trebalo da bude modifikovan da ne deluje previše futuristički, ali i dalje izuzetno moderno. Sa Proceed konceptom, Kia je predstavila i novu crvenu boju za koju je inspiracija bila lava iz vulkana. Na joj je Kia radila godinama i ona će uskoro biti ponuđena i kod ostalih modela kompanije.

Enterijer

Enterijer je specifičan iz razloga što je identične boje kao i ostatak automobila. Kia se odlučila na ovaj potez da donese dozu retro stila sa imitacijom metala, ali gotovo sigurno možemo očekivati da će serijski model odlikovati plastika u nekoliko boja. On i dalje donosi najmoderniju digitalnu tehnologiju sa minimalnim brojem dugmića i sve komande se obavljaju preko nekoliko monitora. Iz korejskog giganta kažu da se određene boje enterijera mogu menjati zavisno od stila vožnje, a u Frankfurtu mnogi su proglasili ovaj enterijer za najlepši i izjavili da na volanu nema „Kia“ oznake, da bi pomislili da on stiže iz Mercedesa ili Audija. Jedna velika novina kod budućeg serijskog modela će da bude gašenje heča sa troje vrata zbog loše potražnje, pa se Kia nada da će model sličan Shooting Brakeu biti jedinstven u klasi i da će razlikovati Cee’d od konkurencije.

Mehanika

Kia nije otkrila baš nijedan detalj o mehanici, pa čak ni to da li je reč o benzinskom ili električnom motoru. Šanse su velike da je reč o manjem turbo benzincu pošto je serijski Cee’d dostupan sa nekoliko benzinskih i dizel motora zapremine od jednog litra do 1,6 litara. Pošto Proceed izgleda izuzetno sportski, postoje šanse da je reč i o motoru visokih performansi, ali u tom slučaju Kia bi verovatno objavila takve informacije javno. Bilo kako bilo, serijski model će sigurno pružati bogatu ponudu benzinaca i dizelaša, ali sigurno bez električne verzije.

Zaključak

Kia je nedavno pokazala da se ne boji napasti i najbolje kada je predstavljen Stinger, pa bi Volkswagen Golf, Ford Focus, Opel Astra i ostali velikani trebali da budu zabrinuti kada Cee’d bude debitovao. Znajući koliko puta je korejski proizvođač iznenadio u prethodnih desetak godina, da li vozila kao što je Proceed još uvek stiže kao iznenađenje ili su slični proizvodi sada očekivani od Korejaca?

Zoran Tomasović

 

 

 

 

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Shooting brake koncept, a i ovo vozilo posebno, zaista mi se svidjaju. Ako naprave iskorak, pa i mehanika bude pratila ovako fenomenalan dizajn (a što mi je malo teže da poverujem), ovo će biti prodajni hit, pod pretpostavkom konkurentne cene. Zoki, hvala za priču.