1. Home
  2. Vesti
  3. Kopenhagen u borbi protiv „autopozera“
Kopenhagen u borbi protiv „autopozera“
6

Kopenhagen u borbi protiv „autopozera“

371
6
Podelite sa prijateljima:

Motori koji urlaju pod naletom hormona onog koji pritiska papučicu gasa, preglasna muzika, opasno ubrzavanje… Eto osobina koje opisuju autopozera iz naslova. Oni su kao takvi problem mnogih gradova, lokalnih zajednica i opštinskih uprava. Vlasti Kopenhagena su rešile da se suoče s ovim problemom i doneli su stroge propise koji će se uskoro primenjivati u delovima prestonice Danske koje su poznate kao „zone za partijanje (zabavu)“.

Danska policija je namerna da malo umiri atmosferu u gradu i time što je dobila zakonski osnov i za nadzor nad zonama zabranjenim za saobraćaj vozila tokom noći. Počev od prvog dana juna će određene ulice u strogom centru Kopenhagena biti zatvorene za saobraćajni promet motornih vozila. Restrikcije će biti na snazi od ponoći do pet izjutra, naveli su iz policijske uprave. Ulice sa navedenom zabranom su grupisane u takozvanoj zoni „noćnog života“.

„Vozači poziraju u tim zonama, izigravaju ludilo. Ubrzavaju divlje, slušaju preglasnu muziku, viču na prolaznike i stvaraju atmosferu nesigurnosti, kao i podlogu za iskrsavanje opasnih saobraćajnih situacija,“ govori lokalni policijski zvaničnik. „Želimo da zaustavimo tu pojavu, i to ćemo učiniti putem uvođenja zabrana.“ Povrede ove zakonske odredbe vuče izricanje kazne u visini od oko 400 evra.

Pravni osnov za uvođenje ove odredbe je osmišljen prošle godine. Zone noćnog saobraćaja su već određene a prestupnici mogu biti prognani iz istih usled izvesnih prekršaja. Delovi grada pod noćnom zaštitom su razasuti okolo zgrade Skupštine opštine Kopenhagen (slobodniji prevod od Copenhagen City Hall), pešačke zone i bivše klanice. Oni koji imaju prebivalište u tim ulicama su izuzeti iz zabrane, a isto važi i za javni prevoz, uključujući taksi vozila.

Autopozeri nisu svojstveni samo Kopenhagenu, već predstavljaju smetnju prosečnim stanovnicima i drugih gradova, a neretko su u vezi i sa brojnim saobraćajnim nezgodama, kako u Evropi, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle nam Zoran Tomasović često šalje priče o akcijama i koracima koje vlasti preduzimaju protiv dela drumskih huligana svoje vrste.

U Kopenhagenu pak, hvalisavci automobilima će uskoro morati da traže nove „pozermobile“. Lokalni političari žele da do 2030. godine u potpunosti zabrane motore sa unutrašnjim sagorevanjem u gradu. Sve političke struje u gradskom parlamentu su se složile s ovim ciljem još početkom maja. Međutim, još uvek se čeka zvanična odluka. Pre svega, studija izvodljivosti koja bi trebalo da donese razjašnjenje na temu kako se može uspostaviti adekvatna infrastruktura za punjenje električnih automobila i da li se društvene posledice mogu ublažiti, na primer sa izuzecima za određene grupe.

AutoRepublika

(371)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je sasvim besmislena „igra“ primitivnih, neizivljenih momaka i treba je zabraniti!

BB

Što rekla jedna žena koju smo povezli (moj otac i ja kao klinac-putnik): Ako želiš da se pokažeš kod cura, zaustavi auto pa se onda polaži! 🤣😂

BB

Pokaži

Slušalac

Već nekoliko godina pokušavam da izazivem određenu reakciju nadležnih službi, po pitanju motociklista, koji u letnjim mesecima voze na potezu od Slavije do trga Republike, i turiraju motorima na svakom semaforu koji ih usput zaustavi. Turiraju neprekidno, sve dok ih semafor ne propusti dalje, bukvalno do 2 minuta (raskrsnica kneza Miloša i kralja Milana). Grupa broji 5-7 motociklista. Saobraćajna policija kaže da je zakon narušen samo ukoliko prekorače dozvoljenu brzinu, a Beli (nekada Komunalna milicija) rade do 22h. Sve se dešava posle ponoći. Nekada voze i više krugova istom rutom… presrećan bih bio kada bi neko imao sluha, pa da… Pročitaj više »

moron

To će da se desi onda kada počnu da kažnjavaju i splavove, kafiće i klubove zbog preglasne muzike. Znači, ne uskoro.

Matija

Kazu, u Srbiji ima vise oruzja nego stanovnika – pozajmi jednu pusku. Za nasilje postoji samo jedan odgovor koji funkcionise – jos vise nasilja.