1. Home
  2. Vesti
  3. Dongfeng Palaso – kako od pikapa dobiti SUV
Dongfeng Palaso – kako od pikapa dobiti SUV
0

Dongfeng Palaso – kako od pikapa dobiti SUV

342
0
Podelite sa prijateljima:

Najlagodniji način da od pikapa dobijete punokrvni SUV jeste instalacija nadgradnje od čvrstog materijala, naravno u prikolici kamioneta. Ipak, tako dobijen prtljažni prostor je i dalje fizički odvojen od kabine, dok je i sama izolacija tog prostora, daleko od toga da bi bila poželjna. Međutim, počev od osamdesetih godina prošlog veka, na teritoriji Kine je u primeni sasvim drugačiji recept.

Upravo sledeći taj recept, osmišljen je novi SUV Dongfeng Palaso, koji je utemeljen na serijskom pikap kamionetu Dongfeng Rich 6, koji je opet, ništa drugo da zvanična varijacija na temu japanskog modela s oznakom Nissan Navara.

Palaso poseduje sopstvenu karoseriju koja kombinuje putnički i prtljažni odeljak. Međutim, doza unifikacije s pikapom je maksimalna. Putnička kabina izvorno pripada pikapu, vrata su takođe preuzeta s kamioneta, dok je i glavni krovni panel, kao i celokupna organizacija enterijera, isto tako preuzeta s pikapa. Identične kvalifikacije idu i na račun zadnje klupe koja je tu da ugosti do tri osobe.

Novi SUV koristi koncept školjke na šasiji i lisnate opruge na zadnjoj osovini, što je još jedan dokaz genetske identičnosti s pikap kamionetom.

Nova zadnjica izvedena s integrisanim odbojnikom je učinila SUV Palaso nešto kraćim od originalnog pikapa, pa je tako novitet 5.227 milimetara dug, spram pikapovskih 5.290 mm. Ali, naravno, visina je ono što impresionira kod vozila ovog tipa. Zahvaljujući nadgradnji na prikolici, vozila dostiže košarkaške visine (1.989 mm), i značajno prevazilazi broj milimetara koji oslikava širinu SUV-a iz Kine (1.864 mm).

Odeljak za prtljag je u potpunosti obložen plastičnim materijalom a upotrebljena je i podna prostirka, uz dodatne pregrade za sitnije stvari. Umesto zadnjih vrata karakterističnih za pikap, implementirana su klasična krosoverska peta vrata koja drži par gasnih amortizera.

Međutim, bazična konfiguracija obezbeđuje pregradu između putničkog i prtljažnog odeljka, koja se inače može lako skinuti, obezbeđujući tako monovolumenski prostor.

 

Prisutna je još jedna krucijalna razlika između SUV-a s oznakom Palaso i pikap kamioneta Rich 6, a ona se ogleda u različitoj pogonskoj jedinici. Putnički model se nudi s turbobenzinskim agregatom zapremine 1,8 litara i 231 konjskom snagom uz maksimalnih 300 Nm obrtnog momenta.

S druge strane, kamionet počev od ove godine dolazi pokretan atmosferskim motorom zapremine 2,4 litre, uz isporuku 158 konjskih snaga i 230 Nm najvišeg obrtnog momenta, ili pak 2,3-litarskim turbodizelom (163 ks, 380 Nm). Jedina menjačka kutija u opticaju je manuelna šestostepena, dok pogonski točkovi mogu biti oni iza vozača, ili pak razbacani na sva četiri kraja karoserije.

Dongfeng Palaso kreće u osvajanje kineskog tržišta već od novembra, i biće za nijansu skuplji od donorskog pikap kamioneta Rich 6, koji sada staje od 13.700 američkih dolara pa naviše. Uzgred budi rečeno, originalan pikap Nissan Navara za kupce u Kini takođe poseduje putničku verziju. Zove se Nissan Terra i predstavlja punokrvni SUV, ali izveden iz pikapa. Međutim, njegova cena je „malo“ drugačija, pa tako startuje od 25 hiljada najmanjih američkih banknota.

AutoRepublika

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments