1. Home
  2. Vesti
  3. Novi šef Toyote zadržava fokus na vodoničnom, ne baterijskom segmentu
Novi šef Toyote zadržava fokus na vodoničnom, ne baterijskom segmentu
2

Novi šef Toyote zadržava fokus na vodoničnom, ne baterijskom segmentu

1.22K
2
Podelite sa prijateljima:

Novi izvršni diretkor japanskog proizvođača automobila Toyote, Koji Sato veruje da je put u budućnost onaj koji podrazumeva vodonik i da on vodi ka ugljeničnoj neutralnosti. Dok bukvalno svaki drugi konstruktor na planeti veruje da budućnost leži u segmentu BEV, usredsređujući se isključivo na njega, Sato iznosi plan prema kom će žila kucavica svih budućih trendova Toyote, biti upravo vodonik.  

On je s medijima pričao tokom trke izdržljivosti održane preko vikenda, iznoseći pritom ciljeve kojim stremi nakon što preuzme dirigentsku palicu u Toyoti, što bi trebalo da se dogodi s početkom aprila, za nekih desetak – dvanaest dana. Napomenuo je važnost rešenja mobilnosti sutrašnjice, i istraživanja na tu temu, ali koja ne uključuju baterijsku tehnologiju.

„Želimo da se postaramo da vodonik opstane kao relevantna, održiva opcija. Potrebno nam je da oforimimo proizvodni i lanac transporta i nabavke. Ukoliko u tome ne uspemo, ne možemo ni očekivati da će doći do porasta tražnje za ovim energentom u budućnosti.“

Ipak, Sato neće ukidati vozila iz segmenta BEV. Veruje da će i ona igrati ključnu ulogu u sutrašnjici japanskog brenda, zajedno uz hibridna i vodonična vozila:

„Ulažemo, to jest dajemo sve od u svim oblastima koje smo otvorili. Važno je ostati elastičan kako bi mogli da prilagodima proizvode i energente različitim vidovima približavanja ugljeničnoj neutralnosti, a koji bi bili prikladni na raznim tržištima.“

Jedinstvena ponuda Toyote u vidu vodoničnog Miraija, do sada se pokazala kao delimičan uspeh. Mirai se u Americi prodaje isključivo u saveznoj državi Kaliforniji, pošto nijedna druga i nema odgovarajuću infrastrukturu koja je nužna za potrebe dopune cilindara vodonikom. Model je ažuriran za modelnu 2020. godinu, i na svet je došao kao adut novog pokolenja. S cenom kreće od 50.595 američkih dolara, s tim da je nekad, cenom bio bliži koti od 60 hiljada dolara. Nudi domet od oko 65o kilometara. Kao takav, isporučen je na svega 2.094 adrese tokom prošle godine. Pričamo samo o američkom tržištu.

U međuvremenu, u ponudu Toyote u Sjedinjenim Američkim Državama je još uvek uključeno samo jedno baterijsko električno vozilo. Taj proizvod nosi nalepnicu na kojoj piše bZ4X. Japanska marka u stvari nudi celu paletu vozila iz segmenta BEV, a ona uključujue i 27 hiljada dolara skupi model bZ3. Međutim, taj nije u planu za Ameriku, pa oni moraju da izdvoje 42 hiljade dolara ukoliko žele da poseduju taj automobil.

AutoRepublika

Izvor: Automotive News

(1222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Po mom misljenju, vodonik je buducnost. Rezerve su neogranicene a reciklaza 100%! Potrebna je samo masovna proizvodnja koja zavisi od odlucnosti proizvodjaca vozila.

Matija

Nova vest: ministar saobracaja Nemacke, Vising, oformio je fond za subvencuju gradnje stanica za punjenje vodonikom. Planirani obim investicije je 100 novih stanica.