1. Home
  2. Vesti
  3. Subaru prelazi na električni pogon
Subaru prelazi na električni pogon
1

Subaru prelazi na električni pogon

277
1
Podelite sa prijateljima:

Subaru je jedan od „najopreznijih“ brendova današnjice, kada se priča o usvajanju tehnologije baterijskih vozila, ali rukovodstvo kompanije želi da ubrza proces transformacije u električnu marku u godinama koje dolaze. Planovi podrazumevaju plasman oko 400 hiljada elektromobila Subarua do 2028. godine, i to na globalnom nivou.

Svi mi poznajemo i volimo Subaru zbog njegovih čuvenih četvorocilindrađa i kraljice relija nekog drugog doba. Mislimo na staru Imprezu. Ali, dok je ultra sportski model ispario iz game japanskog konstruktora, Subaru se, kao i mnogi drugi proizvođači, primprema da spozna iskustvo prave transformacije. Uprava marke trenutno promoviše konvencionalne automobile, neke i s tehnologijom lakih hibrida, ali u trenucima kada se pristupilo komercijalizaciji skoro u potpunosti kopije Toyotinog modela bZ4x, SUV-a po imenu Solterra, Subaru planira masivnu elektrifikaciju asortimana u godinama koje dolaze.

Planovi Subarua uključuju prodaju oko 400 hiljada vozila iz klase EV, do 2028. Kompanija priprema premijere četiri električna krosovera u naredne tri godine, sve s ciljem realizacije težnje. Vozila o kojima pišemo će najverovatnije biti utemeljena na Toyotinoj tehnolgiji kao glavnom akcionaru Subarua, kojem često i pozajmljuje platforme sopstvene izrade. Subaru će, pored ovih električnih modela, do 2025. godine lansirati i hibridnu verziju automobila.

U vreme kada mnogi drugi proizvođači pokreću proizvodnju električnih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi iskoristili zakonske pogodnosti i subvencije koje nisu zanemarljive, Subaru će svoje elektromobile proizvoditi u matičnoj državi. To znači da konstruktor neće biti u prilici da se osladi na temelju odluka američke vlade.

Sudeći po stavu odlazećeg šefa japanskog društva Subarua, gospodina Tomomija Nakamure, brend neguje tako snažnu bazu kupaca da će biti u stanju da se na tržištu snađe i bez subvencija na tako važnom tržištu kakvo je američko.

“Naši kupci iz Amerike su veoma kvalitetni. Imamo veći udeo od ostalih brendova koji prodaju vozila za gotovinu i ne moramo da na reklamu trošimo silan novac,” tvrdi on. Ostaje da se vidi da li će ova strategija funkcionisati i na tlu Evrope, odnosno tek ćemo videti u kojoj meri će strategija elektrifikacije eventualno pomoći Subaruu da osvoji Stari kontinent.

AutoRepublika

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Sumnjam da imaju svoju tehnologiju, cenim da će je pozajmiti od Toyote…