1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler Airflow je ukinut i zamenjen novim „modernijim“ konceptom
Chrysler Airflow je ukinut i zamenjen novim „modernijim“ konceptom
10

Chrysler Airflow je ukinut i zamenjen novim „modernijim“ konceptom

258
10
Podelite sa prijateljima:

Chrysler Airflow je „mrtav“. Uprkos višestrukim iteracijama koncepta, od kojih su mnoge izgledale kao modeli spremni za proizvodnju, on neće biti u prodaji. Umesto toga, Chrysler će lansirati novi veliki krosover umesto njega, potencijalno već 2025. godine.

Prema članku MotorTrenda, odluku je doneo izvršni direktor Chryslera Kris Feuel, koji je želeo novo, modernije vozilo koje ima stav. U tom cilju, izgleda da je spreman da odbaci sve kako bi odveo kompaniju u novom pravcu.

Stellantisov glavni dizajner Ralf Žil nazvao je Airflow „odličnom vežbom da ponovo signalizira tip vozila koje bi Chrysler mogao da uradi“. Koncept, kreiran na platformi RU koja je podeljena sa Chryslerom Pacificom, bio je dobro prihvaćen, ali prema Žilu, novi krosover je „oduvao vrata“, ostavljajući njegov tim „zagriženim“ novim vozilom.

Očekuje se da će novi krosover deliti neke od estetike Airflowa, ali će imati ažurirani dizajn sa tehnološki naprednijim karakteristikama. Takođe će iskoristiti mnoge Stellantisove postojeće tehnologije vezane za EV, uključujući ponudu sistema od 400 i 800 volti za brzo punjenje i različite opcije dometa. Posle godina mirovanja, Chrysler izgleda namerava da se ponovo pozicionira kao prvi usvojilac nove tehnologije. Težnja ka onome što naziva „harmonija u pokretu“, koja kombinuje tehnologiju, održivost i poboljšanu funkcionalnost.

Chrysler Airflow je prvi put najavljen 2021. i debitovao na CES-u 2022. godine. Smatralo se da je koncept blizu proizvodnje, nešto što je pojačano njegovim debijem na sajmu automobila u Njujorku sa ažuriranim izgledom i posebnim konceptom Airflow Graphite.

Krajsler je u 2023. ušao sa samo dva modela u ponudi. Pored Chryslera Pacifice, Chrysler 300 ulazi u svoju poslednju godinu pre nego što ode naredne godine, posle koje će Pacifica biti sama do lansiranja novog velikog električnog krosovera. Za Chrysler se takođe priča da planira električnog naslednika modela 300.

AutoRepublika

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovaj na slici dobro izgleda! Zadnje staklo bi moglo da bude jos vise nagnuto tako da se dobije pravi fastback. Ovako izgleda kao neki polukombi. Zasto ovaj auto zovu krosover? Ovo je prava limuzina! Mislim da ce biti uspesan auto na trzistu.

Yankee

Pravi Airflow … Jedan od mojih omiljenih auta 1930-ih godina. Uvek se iznova odusevim kada ga vidim uzivo.

comment image

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Yankee
BB

Sad tek vidim odakle mu ime 😀
Hotel Promaja

Yankee
Matija

Ti si fenomen! Ovakvo poznavanje istorije je retkost! Bravo! 🙂

Yankee

Chrysler Airflow je dosta poznat u istoriji americke klasicne auto industrije. Iz dva razloga – sto je bio daleko ispred svog vremena i sto se pokazao kao komercijalni promasaj. Bio je to prvi masovno proizvedeni americki auto sa aerodinamikom na umu u vreme kada su svi drugi auti bili jako kockasti. Pozuren je u proizvodnju 1934. godine jer je morao da debituje na 10-godisnjicu korporacije Chrysler, tako da je u pocetku imao dosta ranih boljki. Uz to je bio za 25% skuplji od prethodnika, a i stil se smatrao previse ispred svog vremena. Na kraju se pravio od 1934-1937. godine… Pročitaj više »

Matija

Malo sam pregledao americke automobile iz 30-tih – nisu bas tako „kutijasti“. Dole je Studebaker Commander iz 1935, ostali lice na njega. Klinast nos i zaobljeni blatobrani su sasvim u duhu aerodinamike. Aerodinamika se dobija vise pozadi nego spreda. Zadnji deo je prilicno vertikalan, na nivou danasnjih komercijalnih vozila. Ni Airflow nije mnogo bolji. Danas se smatra da zadnje staklo treba da ima nagib od oko 15-20°, kazu kod 30° vec nastaju vrtlozi. Ugao se meri od horizontale tangencijalne na povrsinu krova.

comment image

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Matija
Yankee

Airflow je imao cd od samo 0,21. Za Studebaker ne mogu da pronadjem broj jer nije bio bas cest na americkim putevima.
Ali kada je Airflow debitovao, najcesci automobil na americkim putevima je bio 1934 Chevrolet koji je izgledao ovako.

comment image

Matija

Studebaker i Chevrolet su vrlo slicni – i jednako aerodinamicni. 🙂 Koeficijent aerodinamicnosti Cx=0,21 smatram absolutno nerealnim za gornji model Airflowa. Uporedi njegov dizajn sa Mercedesom EQS ciji je koeficijent 0,20.

comment image

BB

Kod mog vozila taj ugao je 90 stepeni, i ne žalim se na potrošnju 😜