1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Nissan Z je pristupačniji nego Toyota Supra
Novi Nissan Z je pristupačniji nego Toyota Supra
0

Novi Nissan Z je pristupačniji nego Toyota Supra

859
0
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija Nissanovog legendarnog sportiste pod imenom Z bi trebalo da stigne u izložbeno-prodajne salone za nekoliko meseci, a japanski proizvođač vozila je medijima konačno dozvolio priliku za test vožnju. I većina njih je imala da kaže samo pozitivne reči, ali nas je jedna nedoumica mučila sve do današnjeg dana.

Od ranije smo znali kako će Z izgledati, kakvu opremu pruža i da ga pokreće 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara koji razvija 400 konjskih snaga, uz izbor menjača u vidu šestostepenog manuelnog i devetostepenog automatskog. Nedoumica o kojoj pričamo je na račun cene, i mogli smo samo da nagađamo da li će Z biti pristupačniji od glavnog rivala Toyote Supre. I odmah da kažemo da nikako nije jeftin, ali će vas koštati daleko manje novca nego spomenuta Supra. Cene su inače potvrđene samo za američko tržište gde će Z prvo i debitovati dok će u ostatku sveta ponuda uslediti nešto kasnije.


Bazni Z Sport će vas koštati 41.015 američkih dolara. Za spomenutu sumu kupac dobija 8,0-inčni monitor, povezivanje na mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto, ali obična sedišta bez kože, dok izbor menjača ne određuje cenu vozila. Radi poređenja, osnovni model Supre košta 44.565 „zelembaća“ i sa njim dobijate samo agregat sa četiri cilindra.

Ukoliko želite onaj sa šest cilindara ispod haube, brojka skače na 52.915 najmanjih zelenih novčanica. Neki će reći da je Ford Mustang GT možda najbliži cenovni konkurent pošto košta 38.670 dolara, a sa njim vlasnik dobija 5,0-litarski atmosferski motor sa osam cilindara i 460 „grla“. Doduše, američki predstavnik ima četvoro sedišta i višu masu, ali i nešto jeftiniji enterijer, pa je samim tim pitanje da li se mogu direktno porediti.

Nakon osnovne verzije u konfiguraciji Sport, sledi ona koja se zove Performance i ta će vas koštati 51.015 dolara. S njom dobijate kočnice većeg kalibra, zatim prednje i zadnje spojlere, 19-inčne lagane felne, kožna sedišta, 9,0-inčni monitor, audio sistem Bose i još dosta toga. Sam Nissan očekuje da će većina kupaca da se odluči za njega.

Vrh ponude čini takozvani Proto kao paket opreme s cenom od 54.015 „zelembaća“ i biće rezervisan samo za 240 kupaca. Reč je o primercima s punom opremom, a ova brojka od 240 jedinica nas vraća u prošlost pošto je originalni model nosio značku Datsun 240Z kada se pojavio u prodaji davne 1969. godine.

S današnjim problemima sa proizvodnjom i nedostatkom kompjuterskih čipova, šanse su velike da će barem prve godine zaliha vozila u salonima biti izuzetno mala. Na taj način će vas eventualna kupovina Z-a koštati daleko više od preporučene fabričke cene, ali to je nešto na šta smo odavno navikli na vidimo.

AutoRepublika

(859)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments