1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rang lista: Koji automobilski proizvođači najdublje zavlače ruku u džep kupca?
Rang lista: Koji automobilski proizvođači najdublje zavlače ruku u džep kupca?

Rang lista: Koji automobilski proizvođači najdublje zavlače ruku u džep kupca?

1.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko pet godina od kada je Ford najavio da će u potpunosti eliminisati automobilsku ponudu sa američkog tržišta. Nestali su modeli nazvani Fiesta, Focus, C-Max, Fusion/Mondeo i Taurus, a vremenom je celokupna industrija pratila takav potez. Razlog je bio prost i nije se odnosio samo na to da kupci žele krosovere, terence i pikap kamionete u većoj meri, već i na prostu poslovnu strategiju koja zvuči nešto u stilu, „na manjim i jeftinijim modelima je i profit manji, pa zašto bismo gubili vreme na njih?“

Samim tim, nova vozila su postala skuplja nego ikada ranije jer ruku na srce, nijedan proizvođač više ne želi da traćili dragoceni trud na one jeftine modele.

 

Na internetu smo pronašli zanimljivu listu koliko svaki proizvođač u proseku naplaćuje za svoj model na američkom tržištu. Lista je podeljena na američke, evropske i azijske brendove i možete da je vidite na priloženim fotografijama. Na listi nedostaju oni baš skupoceni brendovi kao što su Bentley, Rolls-Royce, Ferrari i Lamborghini.

I bez većih iznenađenja, listom dominira Porsche, a kupci njegovih modela u proseku potroše 112.332 američkih dolara na kupovinu novog četvorotočkaša. Porsche prati Land Rover pa Mercedes. Na listi evropskih modela možemo da vidimo i nekoliko iznenađenja, kao recimo to da kupci Jaguara troše više dolara nego kupci BMW-a ili Audija.

Možda do još većeg iznenađenja dolazimo kada vidimo listu azijskih automobila, pa je recimo Genesis u proseku skuplji nego neki proslavljeni premijum brendovi kao što su Lexus i Infiniti. I pored svih napora Mazde da se pomeri stepenicu naviše i da predstavlja neku „zlatnu sredinu“ između luksuznih modela i onih za šire narodne mase, japanski brend se nije baš proslavio. Prosečna prodajna cena od 33.438 dolara je stavila na treće najlošije mesto, a iza su se našli samo Mitsubishi i Fiat.

Kod Jenkija sasvim očekivano dominira Cadillac, a prati ga Lincoln. I ovde nas iznenađuje nekoliko stvari. Pre svega, Buick se smatra luksuznom kompanijom, ali njegovi automobili se u proseku prodaju za čak devet hiljada najmanjih zelenih novčanica manje nego što to uspeva da postigne „pristupačniji“ Chevrolet.

Fordova odluka da eliminiše jeftinije modele i fokusira se samo na one profitabilnije je očigledno dala rezultate pošto je američki gigant završio na prvom mestu među vozilima „za smrtnike“. Primera radi, prosečan Ford je za oko sedamnaest hiljada dolara skuplji nego Honda i za približno četrnaest hiljada „zelembaća“ skuplji nego Toyota.

Molimo vas da sagledate priložene fotografije i kažete nam ko vas je (ne)prijatno iznenadio…

AutoRepublika

(1092)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Mozda je analiza cena ok, ali naslov je potpuno neprikladan. Kupci placaju onoliko koliko oni smatraju da roba/usluga vredi i to odredjuje cenu. Niko ovde nikom drugom ne zavlaci ruku u dzep (krade).