1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki Swift se „izvukao“ s blagim izmenama po sredini životnog ciklusa
Suzuki Swift se „izvukao“ s blagim izmenama po sredini životnog ciklusa
1

Suzuki Swift se „izvukao“ s blagim izmenama po sredini životnog ciklusa

457
1
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna generacija omanjeg hedžbeka Suzuki Swift je debitovala pre tri i po godine u matičnoj državi, pa je sada došlo vreme za zatezanje bora. Osvežena familija Swifta je upravo prikazana po prvi put i može se reći da su promene diskretne i da se proizvođač nije dotakao mehanike i uopšte tehnoloških rešenja.

Ono na šta su kontrukotri najponosniji tiče se primene proširene liste sigurnosnih sistema. Od sada, Swift će nuditi adaptivni tempomat, autonomno kočenje u kritičnim situacijama (čak i pri vožnji unazad), kao i ostale sisteme pomoći vozaču koji poboljšavaju bezbednosna svojstva noviteta. Pohvalno je to što će pomenuta oprema svoje mesto naći u svim verzijama novajlije, nažalost isključujući i onu ulaznu, narodski nazvanu „klotara“. Prodaja noviteta upravo počinje.

Ono što je od promena, okom vidljivo na prvi pogled jeste nova rešetka hladnja s velikim površina prekrivenim imitacijom hroma u centralnoj zoni, dok verzije sa sportom inspirisanim paketom opreme RS poseduju traku u boji karoserije. Upotrebljene su i felne novoosmišljenog dizajna, dok su postale dostupne i nove kombinacije materijala iskorišćenih za stilizovanje enterijera. Digitalni brzinomer sada može prikazivati podatke i na ekranu putnog kompjutera.

Ulazni model će nastaviti da pogoni (praistorijski) atmosferski četvorocilindraš zapremine 1,2 litra. Ta jedinica razvija 91 konjsku snagu uz mršavih 118 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Termalni agregat može računati na ispomoć sistema lakog hibrida, na koji način se uz pomoć elektromotora dodaje 3,1 konjska snaga i 50 njutn metara obrtnog momenta.

Elektromotor se uključuje u borbu s masom karoserije i tereta za transport, u situacijama kada vozilo kreće iz mirovanja, ali i tokom naglih ubrzavanja. Čisto benzinska verzija se nudi uz manuelni menjač ili CVT transmisiju. Za hibride „nema da biraš“, već dobiješ varijator, uz koji je moguće naručiti i sistem prenosa snage na točkove obe osovine.

Jednolitarska turbo „mašina“ sa 102 konjske snage je izostavljena iz game japanskog mališana, ali će tokom 2017. godine, gami dodati hibrid ostati deo palete Swifta. „Pravi“ hibrid koristi pomenuti atmosferac koji uz pomoć elektromotora razvija dodatnih 14 „konja“ i 30 njutn metara obrtnog momenta. Radi u tandemu s petostepenom automatskom transmisijom s jednom spojnicom, koju proizvođač „oslovljava“ skraćenicom AGS.

Litijum-jonska baterija koju koristi ovaj hedžbek je, logično većeg kapaciteta nego „njena drugarica“ u lakom hibridu, pa tako nudi 4,4 Ah umesto 3 Ah. Pored toga, postavljena je ispod poda prtljažnika, a ne ispod vozačevog sedišta, kao što je slučaj kod blago hibridne varijante. Takav Swift Hybrid SZ, sada se može kretati i trošeći samo električnu energiju, ali nažalost ne zadugo.

U gami je ostao i varijetet Swift Sport koji pogoni turbo jedinica zapremine 1,4 litra. Razvija 140 konjskih snaga uz 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta i nudi se u tandemu sa šestostepenim ručnim ili automatskim menjačem. Spoljni izgled ove verzije uopšte nije menjan u procesu zatezanja bora, U domovini Suzukija, njegova cena startuje cifrom od 17.380 evra.

Nemojte odmah da se stresate, to je cena Sport verzije, dok “običan” Suzuki Swift startuje traženom naknadom od 13.220 evra. Hibridnu Swift ne možete dobiti ako niste spremni da „iz usta odvojite“ celih 18.025 evra.

Knjige porudžbina u matičnoj zemlji mališana su već otvorene, uz očekivanje da će Swift u veoma bliskoj budućnosti proći kroz seriju lokalnih premijera i na ostalim tržištima sveta, uz sitnija prilagođavanja ukusu kupaca iz konkretne regije. Na primer, Japanci obećavaju izvesnu ponudu svog predstavnika u B segmentu u verziji koja koristi 48V sistem “soft” hibrida.

AutoRepublika

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Od svih automobila u ovoj klasi, Swift mi senajviše sviđa, sa malo jačim motorom…..prava gradska zujalica…..