1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Fiatovo remek delo – 8V Ghia Supersonic
Zanimljivost dana: Fiatovo remek delo – 8V Ghia Supersonic

Zanimljivost dana: Fiatovo remek delo – 8V Ghia Supersonic

1.92K
17
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo vam preneli zanimljivu priču o možda najlepšem automobilu kompanije Fiat ikada proizvedenom. Nosio je oznaku 8V po broju cilindara ispod haube i pojavio se u prodaji 1952. godine baš kada se razrušena Evropa još uvek oporavljala od posledica Drugog svetskog rata. Tu priču možete da pročitate klikom na ovaj link.

U vremenima kada su Volkswagen Type 1 „Buba“ i Citroen 2CV „Spaček“ činili većinu četvorotočkaša na evropskim putevima, verovatno niko nije bio iznenađen što je Fiatov velikan pronašao tek 114 kupaca.

Njegova cena je iznosila 116.700 američkih dolara u današnjoj vrednosti novca, a ime Fiata nikako nije imalo neki prestiž pošto je italijanski gigant uglavnom proizvodio jeftinije automobile za šire narodne mase. Nije nam baš najjasnije šta je njegovim čelnicima prolazilo kroz glavu te 1952. godine kada su na Salonu automobila u Ženevi debitovali s modelom po imenu 8V, ali odjednom radnički brend kao što je Fiat, je imao rivala kompanijama kao što su Alfa Romeo, Ferrari i Maserati.

Mora se priznati da firma ipak nije uradila posao samostalno već je imala pomoć u partneru Siata, koji je tokom pedesetih godina važio za veoma cenjenog tjunera i proizvođača sportskih automobila u Italiji.

Nažalost, 8V nije zabeležio veliki komercijalni uspeh i Fiat se mučio da pronađe kupce iako je poslovao i u Sjedinjenim Američkim Državama gde je vladala velika potražnja za takvim četvorotočkašima. Kao što smo spomenuli, ručno je napravljeno tek 114 primeraka, ali nisu svi bili namenjeni privatnim kupcima. Veliki broj njih je prodat samostalnim dizajnerskim kućama, koje bi zatim uradili prerade po sopstvenom ukusu, a onda bi ih preprodavali.

Primera radi, Carrozzeria Zagato je naručio čak 30 jedinica, a nakon urađenog posla bi dobili novo ime – 8V Elaborata Zagato. Ovim automobilom se pozabavio i Vignale, a eksperti će se složiti da je najlepši posao uradila kuća Carrozzeria Ghia.

Ovo ime nam je svima poznato i figurira kao oznaka za jednu od najvećih stilskih kuća na svetu, a nema onoga automobilskog brenda koji nije koristio njegove usluge. Istorijske knjige kažu da je Ghia do inspiracije došla kada je bogati vlasnik modela Alfa Romeo 1900 zatražio aerodinamične detalje kako bi se sa svojim ljubimcem takmičio na trci Mile Miglia 1953. godina.

Ghia je uradila poslao, a tehničkom direktoru Đovaniju Savonuciju se toliko dopao da je odlučio da ponudi slične detalje i na Fiatu 8V-u. Ubrzo je pronašao prvog kupca i to američkog dizajnera i dugogodišnju mušteriju po imenu Pol Farago, a krajnji rezultat je izgledao kao jedan od najlepših četvorotočkaša pedesetih godina prošlog veka.

Dugačka hauba, nedostatak branika, produženi krov i ovalne svetlosne grupe su inspirisane takozvanom erom „jet age“, onda kada su avioni na mlazni pogon bili veoma popularni. Mehanika se nije izmenila, pa se ispod haube ponovo krio 2,0-litarski benzinac sa 127 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. 8V je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 12,6 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 190 km/h. Automobil je dobio ime Supersonic.

Spomenuti Farago je u navedenom periodu bio zaposlen u korporaciji Chrysler, pa je uspeo da ubedi Ghiju da napravi 35 jedinica za američko tržište koji bi zatim bili preprodati preko Plymouth-Dodge-Chryslerovih izložbeno-prodajnih salona.

Mnoge njegove linije su kasnije viđene na legendama kao što su Volkswagen Karmann Ghia i Volvo P1800, a za inspiraciju je korišćen i tokom razvoja za američke sportiste poput modela zvanih Chevrolet Corvette i Ford Thunderbird.

Ghia će na kraju da montira svega petnaest jedinica, a sudbina svih osim jednog je poznata do današnjeg dana. Takođe, ovaj model čuva rekord kao najskuplji Fiat ikada prodat na aukciji pošto je jedan kupac izdvojio čak 2.040.000 američkih dolara za njega na aukciji tokom 2022. godine.

Možda je Fiat samo automobil za šire narodne mase, ali nas je umeo veoma pozitivno iznenaditi. Istina, bila mu je potrebna pomoć partnera kao što su Siata i Ghia, ali ni to ne može da umanji uticaj koji je Supersonic ostavio na automobilski svet.

Zoran Tomasović

(1920)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma interesantna informacija, nikada nisam video ovaj auto! Inace, podseca na americke „Sci-Fi“ dizajn studije iz 50-tih i 60-tih godina. Zasto nije uspeo? Pa, to bi trebalo da bude jasno – V8 sa 2 litra zapremine i samo 127KS. To je suvise malo za sportski auto! I sve to za skupe pare! O imenu FIAT da ne govorimo, trebalo je da osnuje jednu submarku za ovakve projekte.

Balkanboj

Nešto si ti druže pobrkao lončiće. FIAT je bio ime a samo pogledaj iz koje godine je taj automobil. Posleratna i razrušena Italija.

Matija

Bez brige, sve to mi je poznato. FIAT nikada nije uspeo da se na trzistu probije sa premijum modelima. Ako je V8 sa 2 litra zapremine uspeo da izadje iz ratnih rusevina ond bi i V8 sa 4-5 litara takodje mogao. To je mozda 100 kg vise materijala.

Yankee

Mislim da je snaga ovog auta bila u drugom planu. Vise je cilj bio na eleganciju i stil. Meni se licno jako dopada. Posebno enterijer.

Matija

Moguce. Sta je onda uzrok neuspehu?

Yankee

Pa po mom misljenju, pojavio se u prodaji u vreme kada je Evropa jos uvek bila u rusevinama i kupovna moc je bila nepostojeca. Jedino su Amerikanci imali novca za trosenje, a kod njih inostrani auti jos uvek nisu bili poznati. Posebno oni od Fiata koji je dolazio iz drzave protiv koje su Amerikanci ratovali u 2. svetskom ratu.

Matija

Zvuci realno. Evropa je tada bila u autu ali je americko trziste cvetalo. Dodao bih da se ovaj auto uopste ne uklapa u americko shvatanje o automobilima: velike karoserije + jaki motori. Na americkim ulicama je izgledao kao igracka.

Yankee

To je otprilike bio period kada su Amerikanci polako poceli da pokazuju interesovanje za evropskim autima. Jer se veliki broj vojnika vratio iz Evrope, tamo su ih videli i hteli su da ih voze i u Americi. Zato je popularnost britanskih roudstera naglo eksplodirala u Americi tokom 1950-ih godina.

BB

Instrument tabla mi je extra 🥰

Matori

U odnosu na Karman Gija bio je i prejak, a on je prodat u mnogo većem tiražu.

ankebut

Karman je bio barem duplo jeftiniji i zbog toga je imao bolji tiraž.

Bungi

Impresivan i lijep auto.Veoma mi je interesantan taj 2.0 V8 motor.Dva bloka od 993 cm3 iz Yuge 45, nova radilica, novi karter, jedan novi zupčanik-dupli koji će da sinhronizuje dva lanca, dvije bregaste osovine ventila iz dva bloka i dvije pumpe za vodu.?Sportske izduvne grane od titanijuma presvučene keramikom, el. ubrizgavanje za stare V8 motore, 2 kutije za vazduh presvučene keramikom.Ugradnja jačeg alnasera i alternatora, novi veći hladnjak za 2.0 kubikažu.Šta sam zaboravio.??? 🤔

Matija

Cenu. 🙂 Problem cisto tehnicke prirode: previse je obrtnih delova za ovako malu zapreminu. Njihova inercija i trenje oduzimaju veliki procenat snage.

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Matija
Bungi

Znam.Više pokretnih dijelova, više trenja, više energije proćerdano u toplotu.Zato je fiatov dvoklipni 1.0 po teoriji termodinamike efikasniji od četvoroklipnog 1.0 istog proizvođača.Nije mi jasno zašto niko dosad nije pokušao wankelov trokutasti rotor da fiksira za obrtnu osovinu i isti smjesti u komoru pravilnog kružnog oblika.??? Time bi se eliminisale najveće slabosti wankelovog rotacionog motora:okretanje rotacionog klipa oko nazubljene osovine, što dovodi do povećanog trenja, povećane potrošnje maziva i goriva, nemogućnosti kočenja motorom jer klip nije fiksiran za osovinu, nekontrolisano zalijetanje u visoke obrtaje što opet povećava trenje i povećava stepen izgubljene korisne energije.

Matija

Imas 5 za uvodni komentar! 🙂 Wankel – njegov rotor krece se po ovalnoj putanji da bi se dobio efekat kompresije, tj. naizmenicno sirenje i smanjenje komore za sagorevanje. Kada bi se okretao cisto kruzno ne bi bilo kompresije jer bi geometrija bila konstantna. Glavni nedostatak Wankela jeste razvucena komora za sagorevanje sto daje nepovoljan odnos zapremine i granicne povrsine – povrsina „cilindra“ je suvise velika sto uzrokuje velike termicke gubitke. Termicki optimalna komora za sagorevanje je polulopta, tj. hemisfera, odatle potice ime motora „hemi“. Optimalna zapremina cilindra je 500cm³. Ako pogledas podatke o nemackim motorima njihova zapremina je tacno… Pročitaj više »

BB

http://www.savezinovatorars.org/index.php?option=com_content&view=article&id=88:prpkkromus&catid=59:prezentacije&lang=sr_lat&Itemid=0 Pokušao je 😉 Mnogo smo puta diskutovali na tu temu. Davao sam neke moje primjedbe, složio se sa njima. Ali godine i nedostatak resursa uzmu svoje. Inače od Prof. Đudurovića sam saznao da je na rotacionom benzinskom motoru radio lično Tesla, kao analogu na svoj rotacionom električnom motoru. Međutim fokusirao se na razvoj elektrike i svu svoju arhivu je dao lično Felixu Wankelu koji je to doradio i patentirao… Osim Đudurovića, bio sam u kontaktu i sa Zoranom Vujinovićem koji, uz ekipu kolega, su osmislili i patentirali sistem, isto na bazi istraživanja Tesline zaostavštine, za stacionarni motor veoma visoke… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane BB
moron

Lep je bio.
A tek ovaj V8 …