1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche 904 Carrera GTS – trkački automobil u drumskom izdanju
Zanimljivost dana: Porsche 904 Carrera GTS – trkački automobil u drumskom izdanju

Zanimljivost dana: Porsche 904 Carrera GTS – trkački automobil u drumskom izdanju

302
0
Podelite sa prijateljima:

Homologacija automobila za profesionalni auto-moto sport nikada se nije javljala kao preterano komplikovan proces. Različita takmičenja bi zahtevala određeni broj primeraka (obično oko sto jedinica) u serijskom izdanju, a koji bi omogućili kvalifikovaciju automobila za takmičenje, a firme bi često nalazile drugačije načine kako da zadovolje takve zahteve.

Nekada bi debitovao celokupni četvorotočkaš, drugi put bi se homologovao samo motor u nekom sasvim drugom modelu, ali sve dok je dovoljan broj njih završavao na putevima, uprava šampionata se uglavnom ne bi žalila.

Ovaj trend nije bio težak za sprovođenje velikim globalnim firmama kojima bi sto ili petsto primeraka bila cifra na nivou statističke greške, ali za one male, takav potez bi, ukoliko bi bio neuspešan, mogao da u stečaj uvede celu firmu. Uz sve to, kupci su se uvek žalili da su drumska izdanja samo loše kopije vozila sa staza pošto su eliminisane razne konfiguracije visokih performansi.

A onda se Porsche dosetio kako rešiti problem. Naime, umesto da razlikuje trkačke od drumskih četvorotočkaša, nemački gigant je odlučio da ih napravi gotovo identičnim, čime bi ukupan broj primeraka bio značajno manji, a samim tim i sam proces bi bio jeftiniji. Jer potrebno je znati da nije bilo nužno prodati sto jedinica već ih samo napraviti, pa ako bi pola završilo u rukama trkača, a preostala polovina u privatnim rukama, nemački gigant bi svakako bolje prošao finansijski. Porsche 904 ili kako se zvanično zvao „Carrera GTS“ je bio jedan od takvih modela.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, Porsche je uveliko spremao novog sportistu pod kodnom oznakom 901. Kada je debitovao u serijskom izdanju, firma je bila primorana da promeni ime u 911 nakon što se Peugeot požalio da zadržava pravo na sva imena sa tri brojke sa nulom u sredini. Otac ovog programa je bio čovek po imenu Ferdinand Aleksander Porše, ali svet će ga upamtiti pod nadimkom Butci.

Njegov deda je bio istovremeno osnivac firme, a Butci je od prvog dana pokazao veliki talenat za napredne automobile. Zajedno s modelom 911, Butci je lično razvio i 904 koji je kasnije preimenovan u Carrera GTS zbog već spomenutog problema sa Peugeotom. Razvoj na ovom vozilu je započeo 1962. godine kada se Porsche odlučio povući iz šampionata Formule 1 i fokusirati se samo na trkanje sportskih četvorotočkaša. Modeli poput 550 i 718 su definitivno počeli da pokazuju godine pa je bio potreban naslednik. Planom za 904 je zahtevano takmičenje u tadašnjoj Grupi 3, što znači da je morao da bude veoma lagan i pouzdan. FIA je takođe insistirala na najmanje stotinu jedinica radi homologacije.

Bez obzira što je 904 bio nov automobil, određene komponente su pozajmljene od nekih drugih automobila. Primera radi, kompletno ogibljenje je preuzeto s modela 718 iz šampionata Formule 1, kočnice je razvila nemačka firma ATE koja je već sarađivala sa mnogobrojnim firmama, a aerodinamični stil veoma sličan onome sa modela Alfa Romeo 33 Stradale i Ferrari Dino 206 GT.

Spomenućemo da je otpor vazduha iznosio svega 0,34 i da je školjku razvio velikan avionske industrije iz Drugog svetskog rata, firma Heinkel Aircraft Company. Većinski deo spomenute školjke je bio razvijen od plastike ojačane staklenim vlaknima.

Originalni plan je zahtevao da model 904 pokreće novi bokser motor sa šest cilindara iz 911, ali kako je imao određenih ranih boljki, odluka je pala da se koristi provereni 2,0-litarski benzinac iz ranijeg modela 356 Carrera GTL. Razvijao je 165 konjskih snaga i smatrao se veoma naprednim za svoj period, a modernija tehnologija je povećala snagu na 180 „grla“.

Uparen sa petostepenim manuelnim menjačem, 904 je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za manje od šest sekundi. Serijska proizvodnja je započela 1964. godine i iako je Porsche dobio daleko više narudžbina nego što je očekivao, na kraju dana je fabriku napustilo 106 jedinica. Neki od njih će dobiti 2,0-litarski motor sa osam cilindara i 210 „konja“, a određeni broj vozila i agregat iste zapremine, ali sa šest cilindara iz modela 911.

Kao što se i očekivalo, 904 se pokazao veoma uspešnim na stazama. Zahvaljujući kombinaciji aerodinamične i lagane školjke kao i moćnog i pouzdanog motora, dominirao je ne samo u GT šampionatu, već i u nekim drugim kategorijama, kao što su na primer reli i brdske trke. Takođe je pobedio u svojoj klasi na nekim od najpoznatijih staza kao što su LeMans, Nurbirgring, Sebring, Spa, Monca, Votkins Glen, a i na mnogim drugim.

Najveća pobeda je svakako ona na čuvenoj italijanskoj trci Targa Florio gde je nadmašio mnoge značajno skuplje takmičare. Njegov uspeh je takođe igrao veliku ulogu u razvoju budućeg modela 917, koji je pobedio na nadmetanju zvanom 24 sata LeMansa, i koji se danas smatra možda najboljim trkačkim automobilom u istoriji.

Većina proizvedenih primeraka je imala trkačku istoriju dok je jako mali broj korišćen samo na drumskim putevima. Takvi modeli su ujedno i najpoželjniji među kolekcionarima koji su spremni platiti i do 2,5 miliona američkih dolara za one originalne. Rekorder je model 904-061 s trkačkom istorijom, a prodat je pre neke dve godine za sumu od 2,1 miliona „zelembaća“.

Zoran Tomasović

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments