1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche je tjunirao Volkswagen Type 2
Zanimljivost dana: Porsche je tjunirao Volkswagen Type 2

Zanimljivost dana: Porsche je tjunirao Volkswagen Type 2

6.75K
5
Podelite sa prijateljima:

Volkswagenov model Type 2, u automobilskoj istoriji koja prati razvoj kombija, zauzima izuzetno bitno mesto. Teško je zamisliti da je postojalo bilo koje drugo komercijalno vozilo sa sličnom namenom koje bi danas bilo popularnije, a svaka generacija je imala svoje momente slave. Ona prva, pod kodnom oznakom T1, je svakako najpopularnija pošto je izgradila razrušenu Evropu i omogućila familijama da putuju na godišnje odmore.

Usledio je nešto manje popularni T2, kog je proslavila takozvana „hipi“ revolucija, a T3 je označio savremeni iskorak za Volkswagenova komercijalna vozila. Međutim, mnogi su smatrali T3 izuzetno dosadnim, i tokom dvanaest godina proizvodnje, retko koji model je privukao veću pažnju sa izuzetkom kampera Westfalia kampera.

Ali, pažljivo odabrana grupa kupaca je imala priliku da kupi ovaj kombi i u izdanju koji je specijalno modifikovao niko drugi nego Porsche.

Njegova istorija vuče poreklo od 1981. godine, kada je T3 bio u tek trećoj godini proizvodnje. Porsche se nalazio u Alžiru gde je pripremao legendarnog sportistu 959 za reli takmičenje poznato kao Pariz – Dakar. Timu je bio potreban kombi za prevoz inženjera, vozača i naravno opreme, a izbor je pao na T3. Međutim, sa maksimalnih 112 konjskih snaga iz 2,1-litarskog benzinca, T3 nikako nije mogao da parira ambicijama nemačke ekipe, pa su odlučili da urade nešto povodom toga.

Porsche je za bazu preuzeo T3 u konfiguraciji sa pogonom na zadnje točkove. Iako su neki izvori preneli vest da je reč o modelu Syncro sa pogonom na sva četiri točka, koji je proizvodila čuvena austrijska firma Steyr-Daimler-Puch, to izgleda ipak nije bio slučaj.

Dilemu je otvorila lokacija rezervoara koja se na modelu sa pogonom na zadnje točkove nalazi napred, dok je kod verzije Syncro bila postavljena pozadi. Najveća izmena je bila ispod haube, to jest ispod poda prtljažnika gde se motor nalazio. Onaj Volkswagenov je zamenjen sa 3,2-litarskim iz Porschea 911 Carrera. On je razvijao 230 konjskih snaga, a i menjač je preuzet iz omiljenog nemačkog sportiste. Porsche je novom vozilu dao zvaničnu oznaku B32.

Performanse su bile impresivne za svoj period. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je iznosilo 8,6 sekundi dok je maksimalna brzina bila 208 km/h. Ipak, Porsche je upozoravao vozače da ne prelaze brzinu od 190 km/h iz razloga što je ona mogla biti ostvarena sa deset putnika u kombiju i upaljenom klimom.

Ali lista modifikacija se nije završila samo na motoru. Porsche je modifikovao i sistem ogibljenja, ubacio veće kočne diskove i dodao nekoliko stilskih izmena, pri čemu mislimo posebno na branike i 16-inčne felne. Kada je reč o enterijeru, za bazu je korišćen najbolje opremljeni paket Carat Caravelle, pa dodatna oprema i nije bila potrebna. B32 se razlikovao samo po volanu iz spomenute Carrere i po klima uređaju.

Porsche nije imao planove za tjuniranje više od nekoliko vozila za lične potrebe, ali je interesovanje privatnih kupaca postojalo, tako da je na kraju odobrena i limitirana serija. Oni su se proizvodili od 1983. do 1985. godine, a do današnjeg dana je nepoznato koliko jedinica je napustilo fabriku.

Većina izvora kaže da je reč o deset primeraka, ali na nekim internet sajtovima se može pronaći i brojka od 15. Verzija B32 svakako nije bila jeftina i koštala je oko 150.000 nemačkih maraka, što je zapravo bila veća suma od one koju je Porsche tražio za automobil od koga je pozajmio motor.

Ukoliko se neki od njih ikada pojavi na aukciji, mogao bi da postane najskuplji Type 2 u istoriji, to jest onda da obori rekord svog pretka iz 1965. godine koji je prodat za čak 302.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(6745)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Mene buni Type 2 i T3 oznaka…

D_C

Type 1 je Buba, Type 2 je kombi, Type 3 i 4 – modeli veći od Bube, ako ih ne znaš, možeš da izguglaš. Type 2 t1 je kombi prve generacije, Type 2 t2, kombi druge generacije, Type 2 t3 je ovaj kockasti iz osamdesetih…

D_C

U clanku se potkrala jedna greska. Porsche B32 je bio sa pogonom pozadi a ne na obe osovine. Na fotografiji sa desnog boka se da videti da je otvor za gorivo napred jer je na verzijama sa pogonom nazad tank za gorivo lociran napred, dok je kod Syncro tank za gorivo premesten pozadi. A Syncro verzija VW T3 se pojavila tek pred kraj 1984. AutoBild tvrdi da je proizvedeno 15 primeraka pri cemu su prva 3 imali VW brojeve sasije pa se vode kao Volkswagen-i dok su ostali primerci zavedeni kao Porsche-i. Cena im je bila 145.000DM u vreme kada… Pročitaj više »

Yankee

Hvala na ispravci.
Ovo za Oettinger V6 sam hteo da bude posebna prica u buducnosti, ali eto ti si je vec ispricao tako da nema potrebe da pisem.

D_C

Sorry!!! Slobodno pisi, jedva cekam fotografije.

T3 je zapravo, sa nezavisnim vesanjem sa duplim A ramenima napred kao kod ozbiljnih sportskih masina, sa niskim centrom teze i odnosom mase 50/50, anomalija u svetu transportnih vozila i pravi vuk u jagnjecoj kozi. Sve sto mi fali su jaki motori sto cesto dobija na tuning sceni, mada Juznoafrickim verzijama sa Audijevim petacima nije nista falilo.

Sa druge strane, T3 se u zemljama nemackog govornog podrucja jos uvek cesto vidja kao radno vozilo. Neces naci prakticno ni jedan drugi kombi iz tog perioda da je jos uvek preziveo.