1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dacia MD87 – rumunski superautomobil (GALERIJA)
Zanimljivost dana: Dacia MD87 – rumunski superautomobil (GALERIJA)

Zanimljivost dana: Dacia MD87 – rumunski superautomobil (GALERIJA)

4.57K
3
Podelite sa prijateljima:

Verovali ili ne, ali rumunska marka je osamdesetih godina prošlog veka eksperimentisala sa stvaranjem superautomobila. 

Zapravo, mada izvori sa one strane Karpatskih planina govore o superautomobilu, suštinski Dacia je želela da stvori model koji bi bio evropski pandan onome što Amerikanci svrstavaju u muscle car segment.

Ovo je zapravo bio projekat jednog čoveka, inženjera Nikolaea Kozmeskua, koji je bio pasionirani ljubitelj auto-moto sporta. Želju da stvori jedan sportski model za Daciju gajio je još od šezdesetih godina, ali je tek osamdesetih počeo sa radom na tom projektu. Iskorišćena je šasija modela Dacia Sport, a posebno se posvetila pažnja tome da automobil bude nizak – visina je bila svega jedan metar!

Na automobilu su sprovedeni ozbiljni zahvati zarad obezbeđivanja boljih performansi. Obilato je upotrebljen fiberglas zarad uštede na masi, potom motor je bio centralno postavljen, a za kočenje su bili zaduženi diskovi kako napred tako i pozadi. Posebno se obratila pažnja na torzionu čvrstinu kako bi vozilo moglo podneti velike napore.

Kozmeskuov mali tim je poradio i na kabini, napred su postavljena odgovarajuća trkačka sedišta, a zadnja klupa je bila izbačena. Kako je prvi stvoreni primerak bio crvene boje, radnici Dacije nazvali su ga u šali „rumunski Ferrari“. Sigurno je da nadimak nije stečen zbog moćnog agregata, s obzirom na to ja ovu Daciju pokretao 1,4-litarski benzinac koji je isporučivao 63 konjske snage.

Priča o samom nazivu automobila budi lepe emocije. Zvaničan naziv bio je Dacia MD87, a sama oznaka jeste akronim. M predstavlja ime Monika, odnosno suprugu Kozmeskua, dok je D za Dragoš, njegovog sina. Brojka 87 stoji zbog godine 1987. kada je odobren ovaj projekat.

Kozmesku je imao vrlo mali tim koji je činilo svega petoro ljudi, uključujući i njega. Naredne godine, 1988, MD87 dobio je određene vizuelne izmene, pre svega na anfasu vozila. No, 1989. godine dolazi do revolucije u Rumuniji, i rad na razvoju ovog modela se zaustavlja.

Danas je Dacia deo Renault grupacije i prema novoj preraspodela u francuskoj kompaniji, u budućnosti će blisko sarađivati sa ruskom Ladom. Naravno, sportskih modela kakav je bio MD87 u svoje vreme nema „ni na radaru“.

AutoRepublika 

(4572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Znam da nije lepo rugati se tuđem trudu i pokušaju da napravi automobil.
Ćutim 😶.

Zoca

U diktatorskim rezimima zeli se stvoriti utisak da je sve naj……Dok su milioni umrli od gladi radi se super-automobil.😏.Sad npr.povezite ovo sa letecim automobilima ?!

Bungi

Ovo sto je Nikola iz Rumunije napravio za vrijeme neimastine u doba causeskovog rezima, vrijedno je divljenja.Naravno,dizajnerski bi auto trebalo doraditi i bio bi ravan Tojoti MR2.